СТРАХ

След многогодишни експерименти, провеждани с невиждана последователност от "сини", "жълти" и "червени", дори и децата вече знаят, че повечето полицаи, спецагенти на ДАНС и прокурори хал хабер си нямат как се разследва организирана престъпност. А пък на онези, които знаят, или не им дават да работят, или ги оставят да понатрупат някоя и друга папка, след което им изземват материалите и ги отстраняват от случая.

Подобни приказки сигурно изглеждат нелицеприятно и в нечии уши ще прозвучат като поредната поръчкова "статийка". Факт обаче е, че от 1989 г. насам МВР, следствието и прокуратурата не са разбили нито една организирана престъпна групировка. И то така, както пише в дебелите книги: с арести, съд и присъди не само за непосредствените изпълнители, но и за техните тартори и покровители в структурите на официалната власт.
Да, в най-новата ни история

има няколко съсипани
групировки,

но това винаги се е правело по поръчка и с нестандартни (за цивилизования свят, естествено) методи: задържане на лидерите по измислени или недоказуеми обвинения, "задържане под стража" за година и половина-две, завземане на "освободените" бизнеси, "вдигане" на мярката поради нужда от лечение в домашни условия.
Нещо повече. Така нареченият политически елит, вместо да приеме такива закони, с които да свие организираната престъпност до "санитарния минимум", стори нещо умопомрачаващо:

пусна организираната престъпност в законодателната, изпълнителната и съдебната власт,

както и в органите на местното управление. Срещу солидно и продължително заплащане, разбира се.
Тягостно ще е да изброяваме депутатите (поне в последните три парламента), които през годините са имали общ бизнес с по-известните лидери на силовите групировки.
Още по-тягостно ще е да рецитираме имената на онези юристи, които започнаха трудовите си кариери като "адвокати на мафията", а в момента са с ключови роли в храма на Темида.
Но най-мъчително ще бъде, ако седнем и опишем онези топченгета и магистрати, които без никакви видими причини минаха от другата страна на закона. Страшното в този случай е, че те оставиха след себе си десетки и стотици свои "ученици" и усърдно заиграха ролята на топла връзка между мафията, органите на МВР и съдебната система.
Голяма драма, нямало разбити организирани престъпни групи, занимаващи се с отвличания за откуп. Ами по-малка драма ли е, че няма разбити организирани престъпни структури за търговия с дрога и проститутки, за източване на ДДС или трафик на човешки органи? Нима за държавата и националната сигурност е по-малко вредно съществуването на енергийна, земеделска, пътна, алкохолна и каква ли не още мафия? Или наличието на политически кръгове, изнудващи крупните чуждестранни инвеститори?
Да, всичко "това" е голяма драма, но най-тъжното е, че никой не иска дори да си помисли, че би могъл да арестува нейните сценаристи и режисьори. Поради тази причина сегашното ръководство на

МВР, управляващите
и опозицията се
занимават с... глупости

(без никакво извинение): 30 години или до живот за отвличане; тотално подслушване; мобилни оператори, които денонощно следят кой с кого и за какво разговаря; държавата купува софтуерни продукти за прецизно фиксиране на един или друг джиесем...
И какво от това?
Преди петнадесет години ръководството на тогавашното МВР и управляващите (с мандата на ДПС) поискаха горе-долу същото, но за нарушаване на югоембаргото и рекет.
Преди десет години "синьото" правителство на ОДС обяви война на силовите застрахователи, интелектуалните пирати и собствениците на луксозни автомобили. Какво се случи, е известно – нищо особено.
Преди шест-седем години "жълтите", начело с техния (по онова време) генерал Бойко Борисов обявиха кръстоносен поход срещу... какво ли не: магистралните банди, печатниците за фалшиви пари, нарколабораториите, "синята" приватизация, трафика на проститутки, контрабандата на цигари, незаконното строителство, източването на ДДС, "дървената" мафия... Резултатите също са повече от мизерни: 100–150 показни убийства, 200–300 квартални бандити зад решетките и толкоз.
В началото на мандата си тройната коалиция също бе грабнала голямата кошница: "това" ще разбием, "онова" ще пресечем...
И удържаха на думата си.
Първо разбиха МВР и следствието по възможно най-бруталния начин.
След това наводниха държавната администрация с посредствени послушковци и откровен слугинаж.
А накрая пресякоха ентусиазма на ченгетата и магистратите да работят по съвест и по закон.
Тоест – сбъднаха мечтата на кукловодите, заченали и изродили българската демокрация: целокупният избирател да живее в постоянен страх – за бизнеса и здравето си, за настоящето на семействата си, за живота и бъдещето на децата си.
До изборите за 41-во Народно събрание остават само два месеца. Така че... да си носим новите дрехи, другарки и другари, дами и господа! Докато все още ни стават и докато все още не сме паднали, както си ходим...
 


 

 


 

 


       
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
*********************
|
нерегистриран
21 декември 2012, 11:26
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
****
|
нерегистриран
02 юли 2012, 05:22
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно