Красьо от Плевен иска по 200 000 евро

от кандидатите за шефове в съдебната система, за да им осигури избирането от Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Някой си Красьо от Плевен обикаля кандидатите и твърди, че има 13 гласа в съвета, осем от които са сигурни. И аз съм един от тях", заяви на едно от "изборните" заседания на ВСС (18 юни) Иван Колев, председател на бюджетната комисия на ВСС. Цената на един глас се движела между 15 000 и 25 000 евро.

Според Колев измамникът дори заблудил една партийна централа, която му повярвала. Като доказателство "Красьо" предоставил на хора от ръководство списък с имена на кандидати за окръжни прокуратури, които със сигурност щели да бъдат избрани. "Равносметката", направена след избухването на скандала обаче, била доста... весела: нито един от кандидатите на "Красьо" не минал през цедката на ВСС.

"Никога няма да си позволя да взема пари от колега, още повече за назначаване. Не съм го правил и когато съм представлявал магистрати като адвокат. Трябва да предотвратим подобни злоупотреби с имената ни, защото тази персона твърди, че благодарение на него е избран и председател на Варненския административен съд", призова Иван Колев.

Петър Стоянов и Пламен Стоилов поискаха съветът да сезира главния прокурор и по случая да бъде образувано досъдебно производство.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев обяви: "Най-страшното е, че големи партийни централи вярват, че могат да ни влияят. Мнението на обществото е, че тук всичко се купува и продава. Това положение е много тревожно."

Представляващият ВСС Анелия Мингова също каза тежката си дума: "Опити за подобно внушение винаги ще има. Както има политически натиск – включително от най-високо място в изпълнителната власт и от управляващото парламентарно мнозинство – за избирането на един от кандидатите за поста председател на Софийския градски съд. Ние обаче не трябва да се поддаваме на натиск и с работата си всекидневно трябва да доказваме това", каза още проф. Мингова.

След заседанието Иван Колев обясни пред медиите, че за първи път чул за този случай от магистрати. А на 17 юни вечерта човек от въпросната партийна централа дори се видял с Иван Колев и му казал, че политиците вярват на този Красьо, който даже работел за тях.

Колев не пожела да каже коя е партията, но в медиите се "завъртя" това-онова. "Красьо" (другият му екзотичен прякор е Краси Лобиста) се казва Красимир Георгиев. Партийната централа е НДСВ. А услугите, които той е извършил на "жълтите", са свързани с предизборната им кампания за парламентарния вот през 2005 г. в Плевен.

Решението на ВСС е Иван Колев да опише цялата история и да изпрати сигнала до главния прокурор Борис Велчев.

За най-голямо съжаление "бомбата", хвърлена от Иван Колев, не взриви публичното пространство и не разпали междуведомствен дебат за корупцията около полите на Темида.

Тъкмо обратното – реакцията на т.нар. компетентни органи бе повече от предвидима. Прокуратурата със сигурност ще "види" за какво става дума, докато МВР, ДАНС и върхушката на тройната коалиция дори не показаха признаци на живот. Което не е никаква новина, предвид отношението им към съдебната власт по време на целия им мандат...
 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно