Какво са 200 лева глоба за един министър

Преди месец и половина на годишния си доклад за 2008 г. експертите от "Програма Достъп до информация" (ПДИ) обявиха със заслужена гордост, че е "отбелязан напредък, свързан с изпълнението на съдебни решения от страна на администрацията". По дело на ПДИ през юли 2008 г. ВАС е наложил 200 лв. глоба на министъра на вътрешните работи Румен Петков, защото цяла година не е благоволил да се произнесе по заявление на журналист от в. "168 часа" за достъп до информация. Това е първото съдебно решение в практиката на организацията, с което се налага глоба на орган на изпълнителната власт за неизпълнение на задължение по ЗДОИ, пише в доклада.

От Програмата може би нямаше да са толкова доволни, ако бяха проследили дали всъщност тези 200 лв. са преминали от джоба на Румен Петков в държавния бюджет. Ама кой да подозира чак такива случайности?

"Правен свят" полюбопитства и се оказа, че процедурни неуредици са довели дотам делото да бъде архивирано, без да бъде издаден изпълнителен лист на името на Румен Петков, който да бъде изпратен на Агенцията за държавни вземания. В резултат от нашето питане в съда бе задвижена процедурата по налагането на глобата, макар и с година закъснение.

Парадоксът обаче е другаде. Дори и в крайна сметка да глобят Румен Петков с тези смешни 200 лв., печалната равносметка е, че това искане за достъп до информация така и ще остане неудовлетворено. А цялата сага е брилянтен пример за това как администрацията шиканира процедурата за търсене на данни.

Според адвокат Кирил Терзийски от ПДИ на практика близо три години е текла процедурата по опитите на журналиста от "168 часа" да получи въпросната информация от министъра на вътрешните работи – за отдаване под наем и продажба на ведомствен апартамент от МВР. Целта е да се провери

дали сделките не са манипулирани в полза на министерска секретарка.

Първоначалният отказ на Румен Петков да предостави информацията е отменен от съда на формално основание – министърът не е питал третото заинтересовано лице дали е съгласно да се оповести преписката, а се е позовал на неговите интереси. Започва нова административна процедура по очакване на информация, ново дело – за неизпълнение, въпросната глоба, пак искане на информация и нов отказ – този път след сондиране на мнението на третото лице. Междувременно журналистът губи интерес от казуса, а Румен Петков вече не е министър.

Така след близо три години усилия всичко приключва нахалос с една неосъществена глоба за Румен Петков. Едно нещо е сигурно – за "Програма Достъп до информация" още дълго време ще има широко поле за работа в България.

Инак не са много министрите, глобени за неуважение на съда.

Най-висока санкция досега е наложена на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров

през април м.г. той е глобен с 500 лв., защото и след като е бил осъден, пак не се е произнесъл за нуждата от оценка за въздействие върху околната срада на проект за изграждане на ВЕЦ върху река Арда.

През 2006 г. министърът на земеделието Нихат Кабил беше глобен със 100 лв., но не за неизпълнение на решение, а защото недобросъвестно шиканира процеса, заведен от в. "Труд" заради отказана информация за връщането на "царските" гори в Рила. По делото от ведомството представиха фалшиви данни за просрочване на жалбата на вестника до съда, а след като се доказа, че това не е така, съдът глоби министъра, който е станал причина за отлагане на заседанието.

Но такива глоби, особено когато останат единични, трудно могат да уплашат един министър или високопоставен чиновник. А интересите по някои дела са толкова големи, че човек доживот да плаща по 200 лв. всеки ден, пак няма да събере толкова накуп.

Да не говорим, че има и механизми за "компенсация".

През 2002 г. ВАС наложи 200 лв. глоба на шефката на правния отдел на Министерството на образованието и науката (МОН), задето не е изпратила юрисконсулт по скандалното дело за матурите. Съдът поиска справка за заетостта на юрисконсултите от министерството на този ден и установи, че от
10 души по щат, само двама са имали дела. И всичко изглеждаше като хепиенд, докато служители на МОН не споделиха под сурдинка, че министърът е увеличил коледната премия на глобената шефка с 200 лв., за да я компенсира. Като се замисли човек, 200 лв. коледна премия са даже смешни!
 
 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно