"Сред интелектуалните занимания само укриването на доходи носи някаква награда."


Лакомия. Колкото и да звучи нелицеприятно, това е единственото възможно обяснение за провала в борбата с престъпността и корупцията. И то не само на тройната коалиция, ами на всички политически сили, минали през властта от 1989 г. насам.
Много отдавна в архивите на МВР, Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, прокуратурата и следствието са погребани аргументите и доказателствата, че България винаги е могла да се измъкне от блатото, но никой от управниците й не е пожелал. Най-малко 70% от вноса е нелегален. Организираната престъпност печели годишно по 700–800 млн. долара от наркотици, проституция, фалшиви пари и източване на банкови сметки. Около 500 млн. долара са годишните приходи от незаконен хазарт. Над 1 млрд. лв. губи годишно държавата от далавери при обществените поръчки. Около 15 млрд. долара за загубите от масовата и касовата приватизация. Най-малко 8 млрд. евро е разликата между официалната и пазарната цена при "заменките". През периода 1999–2008 г. несъбраният и незаконно изтеглен ДДС е в размер на 9 млр. лева...
Допреди 10–11 месеца на управляващите подобни вестникарски заглавия или експертни мнения им изглеждаха като бълнуване на луд. И поради тази причина продължаваха да си я карат постарому. През октомври 2008 г. обаче, след поредната кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, прокурор Петър Раймундов от Върховната касационна прокуратура съвсем отговорно потвърди пред медиите, че... "онова бълнуване" е най-обикновена истина:
"Сивата икономика, която не фигурира в отчетните документи на фирмите и държавата, съставлява между 15 и 39% от брутния вътрешен продукт, който е около 64 млрд. лева. За по-малко от 5 години бе отчетен недоимък на 6,9 млрд. лв. в държавния бюджет само от невнесени данъци.
Говори се за около 4 млрд. лв., невнесени в осигурителния фонд. Около 90% от строителството и 80% от туризма също са в "сивия" спектър на икономиката..."
И какво се случи после? От гледна точка на държавния интерес – нищо и половина. Но от гледна точка на партийното, корпоративното и личното им благополучие, управляващите сториха и невъзможното. Най-напред раздадоха 4-милиардния бюджетен излишък до стотинка. И "свиха юздите" на хората в митниците и НАП толкова здраво, че само за първите шест месеца на 2009 г. отвориха нова "дупка" в бюджета – оная, в която ще потънат официално известните 2 млрд. лева.

 


 

 


 

 


 

 

 

 

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно