"Не е страшно, че грешим. Страшното е, че повтаряме грешките си."


На 20 август гръмна радостна вест: МВР, ДАНС и прокуратурата създават специални съвместни екипи. Те ще бъдат натоварени с делата, наблюдавани от Еврокомисията, и ще бъдат задължени в най-скоро време да ги доведат до успешен край, т.е. до осъдителни присъди. Добрата новина бе произведена от главния прокурор Борис Велчев, вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на ДАНС Цветлин Йовчев.
На 23 август стана известна още една добра новина: във врата на българската организирана престъпност започва да диша нова специална структура. Тя ще бъде толкова дълбоко засекретена, че обществото няма да научи кога ще започне работа, кой ще бъде назначен в нея, какви заплати ще получават суперагентите, кои личности, фирми и структури ще бъдат разработвани. Определен бюджет за новата структура също няма да бъде отпускан.
Още същия следобед обаче обществото научи, че във въпросната суперсекретна структура щели да влязат прокурори, антимафиоти и ченгета от "Икономическа полиция", следователи по стопански дела, агенти от ДАНС, ревизори от НАП и митнически разузнавачи.
Специален бюджет за специалната структура нямало да се отпуска, защото специалните й суперпрофесионалисти щели да работят по старите си ведомства и да се разписват в досегашните си ведомости.
Освен това отделните й звена щели да бъдат "вързани" в обща информационна система, но тя щяла да бъде пазена в тайна от останалите им колеги.
В административно отношение новата структура щяла да бъде подчинена на Върховната касационна прокуратура, но щяла да работи приоритетно с оперативната информация за организираните престъпни групи, натрупана в масивите на МВР.
А като за начало работата стартирала с преглед на огромното количество "забравени досиета" в МВР: за да станело ясно кои от тях били годни за образуване на досъдебни производства.
За да отлепят България от дъното на ЕС обаче, Бойко Борисов и ГЕРБ задължително трябва да направят няколко концептуални крачки.
Да променят Конституцията и Закона за съдебната власт така, че да развържат в кадрово и дисциплинарно отношение ръцете на главния прокурор. И то така, че той и заместниците му сами да решават кои магистрати ще работят във ВКП и ВАП и кои ще ръководят апелативните и окръжни прокуратури. Тоест – да ги натоварят с пълната отговорност за действията и бездействията на държавните обвинители.
Да създадат най-после данъчна полиция и митническо разузнаване, като им делегират и разследващи функции.
Да конкретизират задълженията на ДАНС и да фиксират в закона каква служба е тя – разузнавателна (т.е. информационна) или полицейска.
Да създадат такива нормативни условия, които да задължат Висшия съдебен съвет да освободи съдебната система от всички некадърни и корумпирани магистрати.
Да прекратят незабавно порочната практика за създаване на специални звена и структури, защото като нищо някой ще стигне и до идеята за жизнената необходимост от "Спецдирекция по естествено оплождане".
Да разсекретят абсолютно всички разработки на МВР, по които делата са в съдебна фаза. Плюс всички следствени дела, които са прекратени поради изтичане на давността.

 


 

 


 

 

 

 

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно