Сомалийските пирати:
Отговорът на една отритната държава
Отговорът на една отритната държава


Вземането на заложници стана домашен бизнес в Сомалия. Правосъдието не действа нито на брега, нито в морето. Бандитите изместват държавните институции и осигуряват работа на хората. Половината от населението там се храни само от помощи, а гражданската война не спира вече 20 години.

Заложничката Данка Панчова беше освободена от сомалийски бандити през август т.г. след 9-месеца в плен. Тя бе отвлечена в централната част на страната заедно с още трима хуманитарни работници на френската неправителствена организация "Действие срещу глада". Платен е откуп от работодателя.

Все пак тези ексзаложници са късметлии. Защото за отвлечените през април 2008 г. пак там британски и кенийски еколози повече нищо не се чу. Нито за тримата журналисти, изчезнали по същия начин преди година. През юли 2009 г. френски консултант бе грабнат от хотела си в столицата Могадишу.

Сега Сомалия се асоциира само с емблематичните си пирати. Но от вторачване в крайбрежието не се вижда страната. Вземането на заложници срещу откуп кротко се превърна в домашен бизнес – отвличат на слизане от самолета, на улицата...

"Какво, вече сме 2009 г. и все още имаме пирати?!",

възкликна англичанин от Лийдс в интернет форум. И предложи да се направи филм "Пирати от Индийския океан" по тертипа на "Карибски пирати". В световен мащаб загубите от съвременното морско пиратство са между 13 и 16 млрд. долара на година, по данни на Международното морско бюро (ММБ). Най-уязвимата зона е между Червено море и Индийския океан, при Аденския залив откъм бреговете на Сомалия. Проливът Малака който свързва по вода Малайзия и индонезийския остров Суматра, също е опасно място. Но пиратските нападения там намаляват. Според ММБ от 2006 г. досега се е увеличил броят на отвлечените кораби с около 10% на година (239 през 2006 г.); нарастват случаите на използване на оръжие и броят на ранените и убитите, иска се по-голям паричен откуп.

Напоследък край Сомалия патрулират повече от 20 военни кораба под командването на ЕС, САЩ и НАТО. През юни министрите от Европейския съюз решиха да удължат до края на 2010 г. започналата в началото на 2009 г. антипиратската операция "Aталанта" край бреговете на Африканския рог. България обяви през юни 2009 г., че планира да се включи с фрегата с екипаж от 130 моряци. Водната площ, която корабите наблюдават, е около 1500 кв. км. Бреговата ивица на Сомалия е 3000 километра. Сомалийското преходно федерално правителство не е в състояние да контролира тези зони.

Как го правят днешните морски разбойници?

Меката на сомалийското пиратство, започнало през 90-те години на миналия век, е Аденският залив; базата – Пунтланд, автономната североизточна област на Сомалия, а пиратската столица – невзрачното селце Ейл, където могат да се закотвят 16–17 похитени кораба. Сега сомалийският бизнес вече процъфтява и край бреговете на Кения.

Нощта преди нападението престъпниците прекарват в открито море в тесни дървени лодки – скиф, с мощни мотори. Те са обикновено група от 4 до 10 души, но под брезента на дъното на лодката са скрити "доброволци", въоръжени с автомати "Калашников" АКМ или АК47, противотанкови гранатoмети RPG7 и пистолети ТТ30. Загряват с дъвчене на листа на наркотичното растение хат, пушат хашиш, някои пият алкохол. Атакуват призори. Нападат изотзад отляво, откъм бакборда, в най-ниската част на кораба между палубата и водната линия. Пиратите на север използват стълба от около метър и тридесет. На юг предпочитат метални куки, с които се захващат за кораба жертва. Този, който първи стъпи на палубата, получава двоен дял от откупа или нова кола. Щом бандитите се качат на борда, военните кораби не могат да направят нищо заради заложниците.

Откупът за товарен кораб е между 1 и 3 млн. долара, твърдят вещи в пиратските дела. Но преговорите започват от много по-висока миза и текат поне 2 месеца. През това време местната индустрия на брега работи за заложниците. Те са златната кокошка и на нея се полага по дефиниция и златна клетка.

Но "честна пиратска" няма.

Никой от пиратите не признава колко е получил. Не са откровени и застрахователните компании. Според експерти едва между 10% до 50% от нападенията срещу незастраховани за пиратство кораби се обявяват. Откупът тихомълком се плаща от корабособственика, за да не се увеличава застрахователната премия, нещо неизбежно при информация за многобройни инциденти с кораби в даден район.

През септември 2008 г. украинският товарен кораб "Файна" е отвлечен от около 50 сомалийци, сред които 14-годишен младеж. Неговият 21-членен екипаж е карал за Кения 33 руски танка, оръжие и амуниции. След отвличането поели курс към Ейл, после корабът бил отклонен на юг, тъй като пиратите решили да разтоварят оръжието. Заобиколени от американски военни разбивачи и руски военен кораб, те се отказали от оръжието. Междувременно поискали 35 млн. долара и заплашили, че при отказ ще се самовзривят с кораба и екипажа. През февруари 2009 г. "Файна" е освободен срещу 3,2 млн. долара и пристига благополучно в Момбаса, Кения...

Големият удар на сомалийските пирати си остава отвличането на саудитския супертанкер "Сириус Стар" край бреговете на Кения през ноември 2008 година. Той е превозвал нефт на стойност 100 млн. долара с екипаж от 25 души. Танкерът е най-големият кораб, залавян някога от пирати. След близо 3-месечни преговори, през февруари 2009 г. е платен откуп от 3 млн. долара. "Сириус Стар" и екипажът са освободени. Парите са спуснати от малък самолет в контейнер с парашут върху кораба, но не защото предаването на откупа е сценично отработено, а просто защото този начин е по-сигурен от предаването по море чрез екипаж с лодка. Предпочитат го не толкова заради опасностите на океана, а поради риска от появата на конкурентни пирати, решени да докопат милионите долари.

"Ако ви отвлекат кораба, ще платите поне 5 млн. долара",

твърди шефът на охранителната компания "Аден Груп Транзитс". В тази сума влиза не само даването на пари в брой на похитителите, плаща се и да се наеме професионален преговарящ, а преговорите се точат с месеци. Както и за адвокати експерти от Лондон. Да не говорим за сметката на сателитния телефон, а пиратите използват такъв на кораба. Корабът всеки ден губи от престоя. Когато се договори сумата, тя трябва някак да се достави. Разходите по наетата частна охранителна фирма са огромни.

А броят на атаките край бреговете на Сомалия расте. През 2008 г. те са били 111, от тях успешните отвличания са били 42. Нападенията през януари и февруари 2009 г. са около 10 пъти повече в сравнение със същия период на 2008 година. А през март т.г. статистиката говори за всекидневни набези. До средата на април т.г. успешните отвличания са вече 21.

Според висши представители на ООН сомалийските пирати вземат по над 100 млн. долара годишно. Външният министър на Кения твърди, че сумата е 150 милиона. Би Би Си я определя на 50 милиона. Но за първите 5 месеца на тази година "уловът" вече е 80 млн. долара.

Брегови спасители и джентълмени

Пиратите непрекъснато обясняват пред медиите как преди разчитали на риболова, но чужди траулери започнали масиран нелегален бизнес и им взели хляба, а властите не осигурили брегова охрана. Британец, специалист по сомалийско пиратство от университета "Св. Андрю", твърди: "Докато сомалийци прибират по 100 млн. долара на година от пиратство, европейци и азиатци бракониерстват в техни води риба за 300 милиона."

Само дето нито един риболовен кораб не е похитен! А покрай изпълнението на дълга си – да отмъщават на чужденците – млади сомалийци бързо се сдобиват с луксозни коли и кеш за бизнес.

Мит е, че пиратите са смачкани от живота рибари. Млади мъже между 25 и 35 години, бивши полицаи (милиционери), те са добре обучени и снабдени с оръжие, доставено от Йемен. Местни рибари обикновено планират операцията. Третата група са хай-тек експерти, те използват GPS средства и сателитни телефони.

Всеки по веригата от един удар заработва по най-много няколко десетки хиляди долара. Защото плячката се поделя между морските банди, милиционери, контролиращи базата на пиратите, старейшини и местни шефове, спонсора и финансиста (по доклад на ООН).

Според "трудовото законодателство", ако пират загине при изпълнение на служебния си дълг, семейството му получава парична компенсация. Ако пък е ранен, взема пари като при медицинска застраховка. Това са принципи от класическото пиратство през ХVII–ХVIII в., когато е имало специален фонд за целта: загубата на крак например се е оценявала на днешните 156 000 долара, а на око – на 26 800 долара.

С крака или без, днешните морски разбойници наливат пари в своя клан, създават работни места, издържат семейства, роднини и приятели. Населението започва да гледа на тях като на герои, като на държавни мъже, точно защото държавата никога не е правила нещо за тях. Разбира се, има и хора, които ги упрекват в бандитизъм, за морала и за примера, който дават на децата.

Самият президент на Пунтланд, Абдирахман Мохамед Фароле, каза в края на април 2009 г.: "От международна гледна точка, би могло да се назове проблем номер едно, но от наша гледна точка

пиратството е малка част от сомалийския проблем."

Световните медии наричат Сомалия "провалила се държава". Тя е сред 50-те най-бедни страни в света според ООН, което означава, че 9-милионното й население живее с по 1 долар на ден. За половината от сомалийците храната, доставена като помощ, е въпрос на оцеляване. Сушата и липсата на природни богатства също не са най-страшното, случило се на страната.

Крайбрежието на Сомалия се е превърнало в бунище за радиоактивни отпадъци от началото на 90-те години на миналия век. Специалният пратеник на ООН Ахмеду Улд-Абдалах е заявил, че според достоверна информация, европейски и азиатски фирми разтоварват токсични и радиоактивни отпадъци край бреговете на Сомалия. Нещо повече. Oгромните вълни, ударили сомалийския северен бряг след драматичното цунами от декември 2004 г., са разбъркали тонове ядрени и токсични отпадъци, според специалисти от Европейската зелена партия. Много жители на североизточните райони са развили заболявания, чиято симптоматика е сходна с лъчевата болест.

И, като капак, почти 20 години там вилнее гражданска война. Към милион и половина са избягали от къщите си заради насилието. Само за 2 месеца, от май до юли 2009 г., към 170 000 души са напуснали домовете си в Могадишу. Бият се ислямистките бунтовници, най-вече радикалната групировка "Ал-Шабаб" (която САЩ обвиняват за връзки с "Ал-Кайда") и правителствените сили. Централна и Южна Сомалия са вече в техни ръце и те безмилостно налагат закона на шериата, според който например жените трябва да бъдат абсолютно покрити дори като работят на полето, а всички видове забавления се забраняват, включително гледането на филми. Вярно е, че новият президент на Сомалия от началото на 2009 г., Шариф Шейх Ахмад, 45-годишен учител полиглот и умерен ислямист, има на своя страна широка коалиция. Но "Ал-Шабаб" имат отлично обучена милиция, оръжие и пари.

Международната общност многократно се е намесвала в Сомалия. Грешките на ексгенералния секретар на ООН Бутрос Гали - неуспешните ООН операции там, провала на американските елитни части през 1993 г. (спомнете си филма "Черният ястреб свален"), прахосването на 4 млрд. долара в опит да се помогне на Сомалия и накрая позорното оттегляне на ООН мисиите направиха в голяма степен от Сомалия една зачеркната държава.

Задържане, разпит, изземване на оръжие и... освобождаване

Това е схемата, която се прилага спрямо пиратите. Нищо че определението за пиратство включва отвличане и вземане на заложник срещу откуп, убийства, грабеж, унищожаване на собственост. Военните кораби на НАТО, които залавят пирати, нямат юрисдикцията да ги предават на съд и полиция, която да ги арестува.

Пиратството се третира като универсално престъпление: бандитите го извършват в международни води, извън юрисдикцията на отделната държава, и затова се приема, че те са заплаха за всяка страна. На теория всяка държава би трябвало да ги арестува и да ги съди. Но съвременни закони срещу пиратството почти не съществуват. Или пък конвенциите на ООН не могат да се впишат успешно във всяко вътрешно законодателство. Някои европейски държави не желаят да ги съдят на своя територия, защото според законодателството на ЕС по правата на човека, пиратите могат успешно да поискат убежище и да станат достойни граждани на съответната страна.

Въпреки това Холандия и САЩ са сред малкото страни, организирали съдебни процеси. Франция предяви обвинения на 15 пирати. Макар че събирането на годни доказателства, осигуряването на свидетели, както и логистичната страна, се оказват кошмар. Така, в търсенето на неутрална страна, където пиратите да бъдат съдени, Кения получава все повече поддръжници. Европейският съюз и САЩ вече подписаха споразумение с тази африканска държава. Но НАТО, Русия и Индия не го подкрепиха. Засега консенсус няма. Вероятно международен трибунал би свършил добра работа, но за това се искат сериозни инвестиции.

"Ключът към пиратството е на брега!"

Това твърдят всички експерти: от командира на Операция "Аталанта" на ЕС адмирал Питър Хъдзън до полицейски шеф в Пунтланд. А министър-председателят на Сомалия Омар Али Шаркмарке заяви публично, че би било далеч по-ефективно дори 5% от парите за патрулиране на чуждестранни военни кораби да се дадат за създаване на местна охранителна част за борба с пиратството, защото базите на престъпниците са на сомалийска земя. Дори местни пирати твърдят, че са готови да предадат оръжието си на правителството, стига то да е силно и да осигури техния поминък – риболова. Трудно е да се иска от правителство, което се бие да запази собствената си столица, да се бори едновременно и с пиратството. Пък и местните си имат присъда по случая: "Какво пък, тия чужденци ни изкрадоха рибата, отровиха водата, нека сега си плащат..." Но политиците, особено от Пунтланд, би трябвало да използват акцента, който поставя международната общност върху борбата с пиратството, за да си осигурят средства да балансират проблема с липсата на поминък и беднотията, неефективното управление и корупцията. С една дума: да се стабилизира Сомалия.


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
39
ana
|
нерегистриран
09 юни 2014, 10:43
0
0
много информация, благодаря за акция
34
generic viagra
|
нерегистриран
19 април 2013, 14:59
0
0
xmyimz generic viagra lYBsu generic cialis >:]]
30
*******************
|
нерегистриран
06 март 2013, 09:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
29
************
|
нерегистриран
05 март 2013, 10:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
28
payday Advance uk
|
нерегистриран
03 март 2013, 14:24
0
0
27
payday loans online
|
нерегистриран
01 март 2013, 11:11
0
0
26
************
|
нерегистриран
27 февруари 2013, 14:33
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
25
***************
|
нерегистриран
25 февруари 2013, 18:42
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
24
fast cash advance
|
нерегистриран
21 февруари 2013, 07:13
0
0
23
Quick Quid
|
нерегистриран
17 февруари 2013, 18:57
0
0
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно