Как да познаем истинската любов
10 основни правила от Роберто Кадонати


Влюбваш се за 3 минути, а разбираш, че не си подхождате за 4 години!

Влюбен сте? Лошо! В този момент биохимичният баланс в организма ви е нарушен, все едно страдате от мания, фобия или фикс идеи. Вие постоянно си мислите за онзи, eдинствения. Но щом ни пусне химията, ен¬тусиазмът отминава и нас¬тъпва моментът на истината. Макар и физи¬ческото привличане да е първото, което ни поразява, да се залага само на него, е риск. Защото човек е устроен така, че свиква и с… красотата.
Мъжете са склонни да си харесат партньорка, над която да доминират – това задо¬волява егото им. Жените обичат той да е "велик" и само неин.

Кои са характеристиките на подходящия човек?

Най-важното е интелигентността. И правилната преценка на човека кога да говори и кога да мълчи, кога да действа и кога да проявява търпение, да умее да сдържа нервите си в моменти на напрежение, увере¬ност, умение да те окура¬жи и насърчи и не на последно място самооценката – да знае добре собс¬твените си възможности, да умее да изслушва, да може да се извини, когато е сбъркал, и да има желание да поправи грешките си. Но правила няма. Единственото по-сигурно нещо е степента на сход¬ство между мъжа и жената. Или доколко се пок¬риват интересите на двамата партньори.
Не е абсолютно вярно, че противоположностите се привличат. "Всички науч¬ни изследвания доказват, че начален тласък на една връзка дава физическото привличане, но вед¬нага след това на преден план излиза общото раз¬биране за живота", твърди психологът Роберта Ботарели.
Сходството в интересите е най-важно и според канадския психолог Джон Лий: "Съществуват три основни типа любов – Ерос (изцяло сексуална), Лудус (игрива, секси и безотговорна) и Стоундж (основаваща се повече на обич и взаимност, отколкото на страст). Всеки от нас подсъзнателно се стреми към някоя от тези категории.
Общо казано, големите любови спадат към третата категория, а партньорите "Ерос" и "Лудус" се забавляват повече, но връзките им са кратко¬трайни. Вие към кой тип се причислявате?

10 основни правила, за да не сбъркате при "решителната крачка", според психолога Роберто Кадонати

1. Първа среща – сърцебиене
Среща в дискотеката, на вечеря у приятели или пък съвсем случайно през обедната почивка. Мястото няма значение. Важно е само че се поражда любопитство. Като за начало не е зле, но ще трябва да продължите и да откриете какъв човек се крие зад външната обвивка.

2. Ако се боите, всичко е наред!
Всеизвестно е, че мъжът е този, който трябва да направи първата крачка. Ако коленете ви омекват или се чувствате смутен и не¬сигурен, значи всичко е наред – тя е успяла да ви влезе под кожата. А това е добър знак, защото ин¬стинктът в такава ситуация рядко подвежда. Обикно¬вено страхът е свързан с факта да не бъдете отх¬върлен или дали ще се представите на ниво. Няма как да узнаете, без да сте опитали! Действайте!

3. Страх? Отличен знак!
Започва ухажването. Телефонни разговори, пока¬ни за вечери и кино... Но колкото и добре да вървят отношенията ви, несигурността остава. Ако се раз¬късвате между непреодолимото желание постоянно да сте заедно и желанието да избягате, защото усещате, че затъвате все по-надълбоко и си губите ума, толкова по-обещаваща е връзката.

4. Търсите кусури? Обнадеждаващо!
Ако се мъчите да убедите себе си, че не сте избрал подходящия човек и за целта прибягвате до вся¬какви аргументи от рационален тип, има надежда от връзката ви да излезе нещо значимо. Ако ви мина¬ват мисли от рода: "Прекрасно, но е от непод¬ходящо семейство" или "Понякога говори неправил¬но", значи се опитвате да разрушите връзката на рационално ниво, защото сте безсилен да го стори¬те на емоционално. А това е добър знак.

5. Не бягайте, ще съжалявате!
Вече сте стигнали до този момент, когато или трябва да преодолеете страховете си, или сте изгубен завинаги. Как ви се струва идеята да не се виждате повече? Не ви пука? Внимавайте, може би все още искате да се убедите, че тя не заема важ¬но място в живота ви. И ще се опитате да скъсате и да се потопите в работа и социални контак¬ти. Но е възможно да се разкайвате, установявай¬ки, че нищо не е в състояние да ви накара да я заб¬равите.

6. Влюбен сте, а любовта е сляпа!
Ако въпреки всичко все още сте заедно, не е слу¬чайно. Ще трябва и двамата да си признаете, че сте влюбени. Внимание: сега страховете отстъпват мяс¬то на блаженство, което обаче може да ви заслепи и да ви накара да видите несъществуващи качества. Ако забележите у другия дефекти, които мислите, че ще поправите с времето, не се самозалъгвайте – това никога не става. Всеки от вас е вече завършена личност. Же¬ланието да променяте партньора е обратнопропорционално на любовта между двама души – колкото по-силно е то, толкова по-малко сте създадени един за друг.

7. Дефектите
Ако чувствате, че обичате другия въпреки всичките му дефекти, значи това е човекът. Ако сте в състояние да понесете разочарованието от нещо, значи го обичате много. Не се обезкуражавайте – помнете, че няма идеални хора!

8. Мълчанието?!
Как се чувствате, когато сте само двамата, мъл¬чите и не правите нищо? Банален въпрос, но отго¬ворът е много показателен. Научно е доказано, че само 7% от междуличностното общуване се основа¬ва на думите – всичко останало е в сферата на т.нар. паравербална и невербална комуникация: тон и интонация на гласа, жестове, мимики. Ако вие двамата дори и в мълчанието продължавате да си общувате, ако не са ви нужни постоянно външни стимули от типа вечеря с приятели, да излезете ня¬къде и т.н., за да сте заедно, значи сте един за друг.

9. Ако присъства в мечтите ви...
Затваряте очи, отпускате се и ако в мислите ви нах¬лува образът на любимия и планове за съвместното ви бъдеще, значи сте на прав път.

10. Ако приемате роднините и приятелите му – какво повече искате?
Не е нужно да ги обичате, а просто да ги приемете. Това означава, че държите един на друг. И е сигурен знак за обич. Е, ако след всичко това не се ожените, значи сте луд!

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
*****************
|
нерегистриран
27 ноември 2012, 08:46
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
******************
|
нерегистриран
21 ноември 2012, 17:33
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно