Великани на глинени крака

Точно преди година "Леман Брадърс" фалира и така започна световната финансова криза. Този фалит бе неизбежен. А другият финансов гигант – "Голдман Сакс",
e най-фрапиращият пример за това кой създава кризите и как печели от тях.Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман и икомическата съветничка на президента Обама Лаура Тайсън едновременно обявиха в края на август т.г., че "американската икономика се стабилизира и тръгва по пътя на възстановяването". "Един ден, връщайки се назад, сигурно ще казваме, че глобалната криза е била преодоляна през август" – коментира Кругман.


Списание "Нюзуик" публикува на корицата си огромен балон с внушителното заглавие "Рецесията свърши". А отдолу, с малки букви до остра игла, пише: "Късмет в оцеляването". Първият балон на борсата се пука през 1637 г. в Холандия. От този момент кризите преследват света с тревожна периодичност. Икономистите от Харвард определят балона като "ценово движение", което е поне на две стандартни отклонения от тренда. Това според тях се случва веднъж на 44 години. Тогава защо от Голямата депресия с начало 1929 г. досега е имало поне 30 отклонения! Тоест – по един пукащ се балон на всеки три години! Марк Твен се шегуваше, че "историята не се повтаря, само се римува". Това е утехата за масите, които ако няма какво да ядат, поне могат да рапират. Не съм добър в рапирането. Но както казваше главният герой във филма "Уолстрийт": Смисълът на капитализма е да утвърждава ролята на елитизма."


Кой кой е в орбитата на "Голдман Сакс"?

Не зная дали когато след години се връщаме назад към сегашната криза някой ще каже, че тя е завършила през август. Но без съмнение ще говорят за "Голдман Сакс" – инвестиционния гигант, който не само се превърна в главно действащо лице на тази криза, но е замесен и дори организира всички големи манипулации на пазара от Голямата депресия до днес.

Поне в шест от спуканите през последните 20-ина години балони участват топмениджъри от "Голдман Сакс". Как мислите, дали това е само случайност или съвпадение?

Първото нещо, което трябва да знаете за най-голямата инвестиционнна банка в света, е, че

тя е навсякъде, където мирише на пари.

А нейните служители са готови на всичко за постигане на максимална печалба. Затова историята на финансовата криза би могла да се прочете и като наръчник "Кой кой е в орбитата на "Голдман Сакс"?" Не може да не си спомняте името на министъра на финансите в правителството на Джордж Буш: Хенри Поулсън – бившия главен изпълнителен директор на "Голдман", архитекта на спасителния пакет от 780 млрд. долара и вдъхновителя на пакета от 1,3 трлн. долара за оздравяване на банковата система на САЩ. Неговият предшественик в кабинета на Бил Клинтън се казва Робърт Рубин. Той има 26-годишна кариера по високите етажи на "Голдман". Сега оглавява другия инвестиционен гигант, който оцеля в кризата – "Ситигруп". Разбира се, не без щедрата помощ от 300 млн. долара пари на данъкоплатците. Естествено, предоставени от верния приятел Хенри Поулсън.

Друг основен играч на инвестиционния пазар е Джон Тейн, известен още като asshole chief (Задника), бе начело на "Мерил Линч" до фалита й и се прочу с това, че купи килим за кабинета си за 87 000 долара. При това точно в момента, когато банката се бореше за оцеляване. И той е бивш кадър на "Голдман", и той също получи щедра финансова инжекция от Поулсън, за да се разплати с кредиторите си и да "подслони" институцията при "Банк ъф Америка".

Робърт Стийл – главният изпълнителен директор на "Уачовия" – още една закъсала финансова структура, също демонстрира голдмън-саксовия си нюх и преди да напусне потъващия кораб, прибра заедно със заместниците си 225 млн. долара компенсации, станали известни с термина "златен парашут".

Списъкът не свършва дотук:

следват още Джошуа Болтън, бившият началник на канцеларията на Буш, участвал активно в разпределянето на финансовата помощ от държавата, също е дългогодишен кадър на "Голдман". Както и Марк Патерсън, настоящият шеф на канцеларията на министъра на финансите Тим Гейтнър, който само допреди година бе активен лобист на "Голдман" във Вашингтон. Както и Ед Лиди, също бивш директор на "Голдман", когото Поулсън назначи за главен прокурист на рухналия застрахователен гигант AIG и с чието съдействие към авоарите на "Голдман" бяха прибавени 13 млрд. долара – под формата на стабилизационен пакет. Възпитаници на школата на "Голдман" са гуверньорите на националните банки на Канада и Италия. Шефът на Световната банка Робърт Зелик също е бил преди това изпълнителен директор в "Голдман". Също като шефът на Нюйоркската стокова борса Дънкан Нидерауър и последните двама директори на "Федерал Ризърв Банк ъф Ню Йорк" — Стивън Фридман, принуден да подаде оставка на 7 май 2009 г. точно заради конфликт на интереси, и Денис Хюс.

Безпрецедентните власт и мощ, с които разполага банката,

й позволяват да манипулира цели икономически сектори и да контролира живота не само на американците, но и на гражданите на света.

"Голдман Сакс" е гигантска машина за пари, която превръща общественото богатство в най-разточителната и неразтворима субстанция на земята – чистата печалба за финансовия елит.

"Голдман" постига това по една съвсем проста формула: създава или овладява спекулативен балон, като продава инвестиции, за които предварително й е известно, че са кухи. След това с помощта на корумпирани политици акумулира парите на инвеститорите...

"Голдман" прави това почти 100 години и дори и в момента вероятно подготвя следващия икономически балон. И е главен играч в пукането на последните пет гигантски балона, предизвикали сътресение в икономиката на целия свят.

Милиони губят, десетки фирми и банки фалират. Но "Голдман" никога не потъва.
 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
***************
|
нерегистриран
27 ноември 2012, 05:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2
*************
|
нерегистриран
20 ноември 2012, 17:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 09:14
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно