Засекретено дело за отвлечени деца
Заради полицейски гаф баща успя да замине с две хлапета в Австралия. Български магистрати не откриха престъпление

Дело за две отвлечени деца засекрети Варненският административен съд. Майката Мая Иванова съди държавата за това, че служител на Гранична полиция е допуснал съпругът й да изведе децата извън страната, без нейно знание и съгласие. Искът е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, посочи адвокатът Любен Варнев. Майката претендира за 1 милион лева неимуществени и за 10 487 лева имуществени вреди.

На 27 юни 2007 година Сергей Михайлов - съпругът на Мая Иванова - е напуснал страната ни с децата им Александра и Михаил, тогава на 9 и на 7 години. От представената пред съда справка става ясно, че тримата са излезли с автомобил през ГКПП Капитан Петко войвода, а граничният полицай Христо Христов взел малчуганите за австралийчета и не обърнал внимание на факта, че са с двойно гражданство. Според българското законодателство деца могат да излязат в чужбина само с единия си родител, но ако има нотариално заверено съгласие на другия. Дни след отвличането на децата Сергей се обадил на Мая, че тримата са в град Аделаида, Австралия.

И започнало ходене по мъките...

Майката подала сигнал до I РПУ - Варна, но полицаите не установили минаване през границата и я посъветвали да не се паникьосва, сигурно бащата е завел децата на почивка... Следва жалба до Районна прокуратура за извършено престъпление от граничен полицай Христо Христов, която е препратена след почти половин година в Пловдивската военна окръжна прокуратура. Но обвинителят Станимир Стоянов решил, че служителят на МВР не е извършил престъпление и не са налице данни за образуване на досъдебно производство. Въпреки че посочил: "Действията на Христо Христов са в разрез с изискванията на чл. 43 ал. 3 от Закона за чужденците в България и Инструкцията за граничен паспортно-визов контрол."

Заради което граничният служител получил дисциплинарно наказание "порицание".

Становището на окръжната прокуратура е потвърдено и от Военноапелативна прокуратура София, и от Върховна касационна прокуратура. След като държавата решава да не съди виновния полицай, Мая Иванова решава да съди държавата. Дело №3301 от 2008 г. е в ход. Първото заседание се отлага, защото МВР не изпраща свой представител. На второто се явяват двама юрисконсулти, които искат съдът да засекрети делото, към което има голям обществен интерес, защото представят документи с класифицирана информация.

"С това дело няма да си върна децата, но искам да накарам държавата да си върши работата и други майки да не страдат като мен" - казва Мая Иванова.

Мая и Сергей сключват брак през 1994 година и заминават на гурбет в Австралия.

Там се раждат Александра и Михаил. След 11 години семейството се връща във Варна, но тормозът на Сергей над Мая и децата продължил. Мая дори събрала кураж и завела дело по Закона за закрила от домашно насилие. Тя изразила и опасения, че децата могат да бъдат изведени от България, но съдията ги преценил за неоснователни, защото наличието на недвижими имоти било достатъчна гаранция за това, че бащата няма намерение да напуска страната ни. Съдът решил, че няма и домашно насилие. Тогава Сергей взел малчуганите от дома на Мая. Когато майката забелязала, че задграничните паспорти на Александра и Михаил са изчезнали, подала сигнал в полицията, но я успокоили, че няма начин те да бъдат изведени зад граница без нейно съгласие.

Фактите ги опровергали.

После полицията обявила децата за национално издирване, въпреки че вече било ясно, че те са в Австралия.
Двадесет дена след отвличането Мая завела дело за родителски права във Варненския районен съд, а след 5 месеца подала жалба чрез нашето Министерство на правосъдието до Австралийския семеен съд. Австралийският съд след по-малко от 9 месеца се е произнесъл окончателно: "На основание на Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, Алекс и Мишо трябва незабавно да се върнат при майка си в България." Повече от половин година по-късно родните магистрати предоставили родителските права на майката.

Мая търси съдействие от къде ли не, за да си върне децата – премиера, омбудсмана, медиатора на Европейския парламент по международно отвличане на деца, държавната агенция "Закрила на детето", УНИЦЕФ. Напразно. Лети сама до Австралия, цял месец чака в Аделаида, прибира се сама. Заплашват я по телефона, че ще бъде залята със сярна киселина, ако не се откаже да търси децата си...

 

 


       
„С това дело няма да си върна децата, но искам да накарам държавата да си върши работата и други майки да не страдат като мен“ - казва Мая Иванова.
       
И на 21 октомври делото във Варненския административен съд отново беше засекретено. Адвокат Любен Варнев и майката на отвлечените деца Мая Иванова в разговор с журналисти.
   
Александра и Михаил са обявени за общодържавно издирване в Австралия.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
христо петров
|
нерегистриран
21 декември 2009, 06:20
1
0
Един подобен случай, където обаче детето е отвлечено в България. С помоща на двама съдебни изпълнители. За тази сага можете да прочетете на следния саит: www.hristopetrov.com
1
христо петров
|
нерегистриран
21 декември 2009, 06:15
1
0
www.hristopetrov.com
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно