Противоконституционният колапс на областните болници

Законодатели или закононарушители са българските депутати?

Според преамбюла и чл. 4, ал. 1 от Конституцията ни (КРБ) България е правова държава и се управлява от Конституцията и законите на страната. Това се опровергава от престъпното бездействие на народните представители, свързано със собствеността на областните болници. Хронологията на случилото се е следната.

През месец август 2000 г. държавата с премиер Иван Костов, чрез заповед на министъра на здравеопазването Петър Бояджиев за преобразуване на болници в търговски дружества, национализира публична общинска собственост. Конституционният съд (КС) бе сезиран от депутати от БСП и с решението си от 21 май 2001 г. обяви за противоконституционни разпоредбите на чл. 101, ал. 5 от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ).

Самият КС мотивира решението си с чл. 17, ал. 5 от КРБ:

по същество е извършено принудително отчуждаване на собственост, без да са налице държавни нужди.

Нарушено е правото на собственост на общините, което е гарантирано от чл. 17, ал. 1 от КРБ, тъй като общините не са едноличен собственик на капитала на новообразуваните търговски дружества.

При тълкуването на ЗЛЗ конституционните съдии приемат, че правото на собственост върху преобразуваните публични заведения се преобразува в право на собственост върху капитала на дружеството. Следователно титулярът на правото остава същият, а правата на собственика се упражняват от общинския съвет.

Днес областните болници съществуват в правния мир като лечебни заведения, в разрез с горецитираното решение на КС.

Регистрацията на съответните дружества е незаконосъобразна, тъй като липсват решения на съответните общински съвети.

Поначало заповедта на министъра на здравеопазването за преобразуване по чл. 101, ал. 1 от ЗЛЗ не засяга титуляра на правото на собственост. Променя се единствено правната форма, в която това право се осъществява. Единствената вещноправна последица от министерската заповед е промяната в характера на правото на собственост – от публично-правно в частно-правно.

Да припомним, че нормата, обявена за противоконституционна, не се прилага от деня на влизането на решението на съда в сила. Съгласно чл. 14, ал. 5 и 6 от Закона за Конституционния съд (ЗКС) решенията на КС по споровете за конституционност са окончателни и задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани.

Има и отделно Решение № 22 на КС от 31.10.1995 г. по конституционно дело № 25 от 1995 г., че тази норма важи занапред и е безусловна и императивна. Там са изяснени какви са правните последици от решенията на КС.

Следователно чл. 101, ал. 5 от ЗЛЗ е загубил правния
си ефект и не съществува като нормативна уредба.

Така се възстановява върховенството на Конституцията.

Управителният съвет (УС) на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е водил борба за отмяна на съдебните решения за регистриране на областните болници като търговски дружества по чл. 101, ал. 5 от ЗЛЗ като незаконосъобразни актове. Той е сигнализирал главния прокурор като институция, която осъществява надзор за законност над действията на министъра на здравеопазването и е искал от него да упражни правомощията си по Закона за съдебната власт и да предприеме действия за отмяна на съдебните решения за регистрация на областните болници. Изпратил е и писмо до премиера Сакскобурготски (№ 254 от 22.04.2002 г.), но не е последвала законодателна инициатива.

Междувременно кметът на Перник е спечелил дело във Върховния административен съд. С решение на петчленен състав, което не подлежи на обжалване, на 05.10.2001 г. е отменена заповед на министъра на здравеопазването № РД 19-10 от 18.08.2000 г. Това е второ решение на висша съдебна инстанция, с което министерството на здравеопазването не се съобразява.

Странно е, че до днес няма приет нов текст на мястото на липсващия чл. 101, ал. 5 от ЗЛЗ.

В закона стои празнота, която също нарушава конституционни права и интереси.

До ден днешен не са уредени правните последици в съответствие с чл. 22, ал. 4 от ЗКС. Всички правни отношения, дела и спорове са висящи. Нарушен е правовият ред; смутена е правната сигурност.

За съжаление поведението на няколко поредни парламента и министерства на здравеопазването обезсмисля конституционната закрила и гаранция на правото на общинска собственост съгласно нормите на чл. 140 от КРБ.

Бившият депутат Антония Първанова, като заместник-председател на Комисията по здравеопазване, сама напомни за това през 2008 година: "Ние като законодателен орган имаме сериозен проблем със съществуващия статут на областните болници... В съществуващото законодателство няма текст, който да урежда собствеността на областните болници... Казвам закон, който да урежда собствеността, друго е регистрацията на търговското дружество. Получава се следният парадокс, след като този текст е отпаднал от Конституционния съд, някои от общинските съвети са предявили претенции и са завели дела, защото се явяват заинтересована страна... Искам да ви попитам, при такава неустановена собственост, в момента, в който ще стане въпрос за приватизация на лечебни заведения, каква ще бъде процедурата, която няма да спре общинските кметове и общините да предявят своите претенции в съда, да възникват всякакви форми на спорове и всякакви форми на проведени приватизационни процедури и след това оспорени."

Според чл. 22, ал. 2 от ЗКС актовете, обявени за неконституционни, не се прилагат, а според ал. 4 на същия член възникналите правни последици се уреждат от органа, който го е постановил. В случая народните представители са длъжни да внесат проект на нова законова уредба на чл. 101, ал. 5 от ЗЛЗ. В противен случай са закононарушители, а не законодатели. 

 


   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
*************************
|
нерегистриран
28 ноември 2012, 14:13
0
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
************
|
нерегистриран
23 ноември 2012, 08:33
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3
************
|
нерегистриран
30 октомври 2012, 09:12
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2
lyubomir
|
нерегистриран
16 декември 2009, 16:42
1
0
a mnogo duhovno bedni se izkazvat za nego kato za lud v durjava kadeto inteligentnite i umnite sa obyavyavani za ludi vinagi ima i bezzakonie i korupciya
1
Geo
|
нерегистриран
13 декември 2009, 12:06
0
0
Най-добрият измежду равни!!!))
За съжаление "революцията я подготвят умните, извършват я смелите,но винаги остава в ръцете на случайните!"...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно