"Правен свят" връчи награди "Юрист на годината" - 2009

Председателката на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, съдия в Софийския градски съд, получи отличието на журналистите за "Юрист на годината" – 2009 в класацията на списание "Правен свят". Според номиниралите я журналисти съдия Тодорова е перфектен юрист, един от магистратите с най-малко върнати или отменени актове. Високите си професионални качества тя демонстрира и като преподавател в НИП. Заради тези качества и заради ясната й гражданска позиция, заради авторитета, с който се ползва в колегията, тя бе избрана през миналата година за председател на Съюза на съдиите в България (ССБ). А ССБ е първата гилдийна организация на магистрати от началото на прехода, която заговори публично за актуални проблеми на съдебната система – непрозрачното кадруване във Висшия съдебен съвет, скандала "Красьо" и неговото отражение върху авторитета на системата, опитите за вмешателство на изпълнителната власт по конкретни дела и др.
Наградата на съдия Тодорова – статуетка на скулптора Кирил Матеев, бе връчена от председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев, двукратен носител на отличието "Съдия на годината" в предходните класации на сп. Правен свят". От името на съдия Тодорова, която не успя да дойде на церемонията, внезапно повалена от коварен вирус, наградата прие доскоршният председател на ССБ, съдията от ВКС Стоил Сотиров.
Три други награди раздаде редакцията на сп. "Правен свят" на своите избраници за "Юрист на годината" – 2009 г. – на конституционния съдия проф. Емилия Друмева, на адвокат Михаил Екимджиев и на председателя на Нотариалната камара Димитър Танев.
"Човек, който отговаря в най-голяма степен на римското понятие юрист - "учен човек" - с тези думи водещият на предаването "Седмицата" по Дарик радио Кирил Вълчев обяви отличието за проф. Емилия Друмева, която бе наградена за научен принос като автор на значими юридически разработки в областта на конституционното право и правата на човека. Наградата й връчи адвокат Даниела Доковска - председател на Висшия адвокатски съвет и също двукратен носител на наградата. "Правото е станало наше верую, наша съдба и достойна професия", заяви проф. Друмева.
Михаил Екимджиев бе отличен за цялостната му дейност в защита на човешките права, а наградата му връчи миналогодишният призьор адвокат Александър Кашъмов, който отбеляза, че малцина са хората с такива заслуги в областта на човешките права в България като Екимджиев. Той има над 600 дела в Европейския съд, а решенията по неговите казуси се превръщат в принос и за практиката на Страсбург, както например това по Закона за специалните разузнавателни средства, каза Кашъмов. Добрата традиция е наградите за цялостен принос се връчват или посмъртно, или на заслужили ветерани. Затова съм особено радостен, че мога да получа наградата лично, каза Екимджиев и допълни – вярвам, че тази смислена инициатива на "Правен свят" ще стане добра традиция и през следващите години, макар и с разрешение на премиера и председател на съдебния борд, тя ще отива при най-заслужилите.   
Димитър Танев, председател на Нотариалната камара на България получи отличието си за активната му дейност довела до промяна на законодателството с цел предотвратяване на имотните измами и увеличаване на приходите в бюджета. Наградата му връчи миналогодишният носител Божидар Джамбазов, прокурор в Софийска градска прокуратура.
Министърът на правосъдието Маргарита Попова поздрави наградените, а на всички български юристи пожела добър имидж на професията.
Наградите бяха връчени на тържествена церемония в сряда вечерта в "Гранд хотел София", а надслова й постави водещият Кирил Вълчев: "Римляните казвали - "където има общество, там има право". Събитието се случи благодарение на щедрото спонсорстро на  Infiniti и "Сиела", и с активното съучастие на адвокат Ивайло Дерменджиев.
 

 


 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
7
ПИТАЩ
|
нерегистриран
09 февруари 2010, 12:10
0
0
Абе тези награждаващите , не са ли клиенти на административния и гражданския съд?Как ли се решават делата им?
6
журналист
|
нерегистриран
09 февруари 2010, 11:16
0
0
Сиела спонсор? Браво, господа, да Ви е честито!Цунете се взаимно с големите успехи!
Можеше и Черничкия да ви е спонсор, нали не ви пука, важното е да се шуми и да има награди и то от верни придворни журналисти!
5
питанка
|
нерегистриран
05 февруари 2010, 15:22
0
0
А защо не раздадохте "анти-наградите". Толкова номинирани имаше? А иначе за Мира Тодорова - Браво! Умно и храбро момиче!
4
alfaom.dir.bg
|
нерегистриран
05 февруари 2010, 11:58
0
0
КАКВА СЕНЗАЦИЯ ! СКЕЛЕТИТЕ СИ РАЗДАВАТ ГРАМОТИ.
ОТИДЕТЕ НА ПРОВЕРКА ДА СЕ ВИДИ ИМАТЕ ЛИ МАЛЪК МОЗЪК И ЧИЕ ИМЕ ВСЪЩНОСТ НОСИТЕ !ЧИЙ МОЗЪК СТЕ ОТКРАДНАЛИ И СИ ГО ПОЛЗВАТЕ!НИМА МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРАВЕДЛИВ ЧОВЕК КОЙТО ПОЛЗВА ЧУЖД МОЗЪК !БОЙКО БОРИСОВ ЗНАЕ ЛИ ЧЕ РАБОТИ СЪС СКЕЛЕТИ!!!
3
Xopx
|
нерегистриран
05 февруари 2010, 11:41
0
0
Ако имаше награди за най-лош съдия на годината - то приза отива зааааа - съдия Ирина Петрова от САС.
2
мен мен
|
нерегистриран
05 февруари 2010, 11:40
0
0
Ееех, ако беше седнала да си напише делата нямаше да има време да се изявява като съдия на годината! Баламите дето си пишат всичко в срок не са никакви съдии! Според запознати източници за този избор тук се намесва горещата връзка...
1
мен
|
нерегистриран
04 февруари 2010, 23:49
0
0
Браво на Мира Тодорова! Заслужава.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно