В новия брой на "Правен свят" четете
В новия брой на

Темата на новия брой шести на сп. "Правен свят" е подновеният дебат за законността на царската реституция и хаотичните опити на властта да намери адекватно решение на проблема. Междувременно Съдът в Страсбург бе сезиран с дело "За човешките права на един (бивш) цар". "Правен свят" предлага пълна и обективна картина за актуалното развитие на спора чрез мненията на адвокатите на държавата проф. Владимир Петров и Любомир Денев и адвокатите на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок – Ели Христова и Михаил Екимджиев.
 
Интервюто на Кирил Вълчев е с декана на юридическия факултет на СУ"Климент Охридски" проф. д-р Тенчо Колев и с двамата новоприети студенти по право, оглавили тазгодишната класация с най-висок бал – Кристина Костадинова и Светослав Узунов.
 
"Аромотерапията в БНТ" е водещият материал на рубриката "СТОП кадър". Последните избори за изпълнителен директор на единствената ни обществена телевизия – БНТ, оставиха въпроси без отговор. Най-вече – чия е тази телевизия!? На данъкоплатците или на малцината медийно-рекламни магнати в България? Кого обслужва тя – политически, финансово и интелектуално? С мнения по темата Люба Кулезич и Светлана Божилова.

В раздел "Общество и власт" може да прочетете за "Първата година на ГЕРБ в МВР: отчет, но не отчетност" - любопитен и задълбочен коментар на правния директор на Институт "Отворено общество" – София Иванка Иванова за плюсовете и минусите в анализа на МВР, представен в началото на юли.
"Комисията си остава "Кушлев". Чака се законът "Попова"... – с този текст-въведение редакцията представя статията на доскорошния член на комисията "Кушлев" Николай Николов за новите момента в проектозакона за отнемане на престъпно имущество. Този закон по никакъв начин няма да ни постави пред дилемата "граждански права или борба с организираната престъпност", уверява авторът, проектът напълно се вмества в стандартите на Съда в Страсбург, макар че дава по-широки възможности да се отнемане на имущество, придобито с престъпление. 
 
В новия брой можете да намерите още по темата за ДНК-доказателствата, както и интервюта с новия председател на САК Петър Китанов и с Ана Караиванова – шеф на Инспектората към ВСС, която споделя мнението на европейските експерти, че на съдебната ни система й липсва квалификация и дисциплина. В рубриката "Правно гнездо" представяме семейството на адвокат Емануил Георгиев и нотариус Валентина Георгиева.

За "САЩ и Русия – бартер на шпиони и на интереси", "Политици прелюбодейци" и "Петролният "Чернобил" може да научите в раздел "Светът".

В миналия брой "Правен свят" би тревога - "Има нещо гнило в АЕЦ "Козлодуй"!? В този брой може да прочетете продължението на темата под заглавие "Загниването на АЕЦ "Козлодуй" стигна 33 милиона". В период на криза и повсеместна бедност, когато цената за електроенергията скача, се оказва, че в АЕЦ е отчетено "недопроизводство" на ток за 22 630 050 лева само за първото тримесечие на тази година. "Недопроизводство" е термин на енергетиците, който всъщност е завоалиран вариант на "загуба".
В раздела "Бизнес и право" можете да прочетете още за "Лятната летаргия на пазара на бизнес". И да получите отговор на въпросите "Какво се случва, когато корпорациите влязат в ролята на майка Тереза" и "Накъде с реформите".

В раздела "Четиво за юристи" ще намерите статия за промените в Закона за промишления дизайн, чийто автор е Зорка Милева, директор на дирекция "Изобретения, полезни модели, промишлени дизайни" в Патентното ведомство.
Следователят от Софийската градска прокуратура Павел Гайдаров е автор на материала "Конкуренция между договорна и деликтна отговорност".

А в раздела "Живот" ще разберете кой е изгряващата звезда на парижката мода, как журналистът Емил Спахийски скача в киното. Какво споделят музикантите от "Инкогнито".
В интервюто си друг известен журналист - Найо Тицин, е откровен: "Моето лично мнение е, че държавата ни е като мол. Хората само гледат, защото са бедни. Тук никакви експерти и министри не помагат. Не го живеем този живот. Разглеждаме го."
 

 


 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Странски
|
нерегистриран
29 август 2010, 22:09
0
0
В последния брой сте акцентирали върху становището на държавата с "царските имоти".Темата е поднесена тенденциозно,явно в ущърб на Царя.И да ги вземат имотите на Царя,те никога няма да се ползват от народа.Ще ги подарят на някой представител на мафията.Истината е,че имотите са на Царя и напълно нормосъобразно саъ му върнати.Ако не сега,след години истината ще победи.
1
а къде е брой 5?
|
нерегистриран
26 август 2010, 15:35
0
0
От брой 4 на брой 6 - какво става?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно