В новия брой на сп. "Правен свят" четете
В новия брой на сп.

"Защото Темида е жена" – така е озаглавена историята от корицата на новия брой 2 на списание "Правен свят" за 2011 година, който вече е на пазара.  
Само в 6 от страните на ЕС министрите на правосъдието са жени. Жени министри на правосъдието имат Швейцария и Сърбия. Но пък еврокомисарят по правосъдие е жена - Вивиан Рединг, една от най-силните фигури в Европейската комисия. 
Равносметката в България - от 75 министри на правосъдието едва 3 са били дами, което статистически прави скромните 4 %. Но пък мандатът им обхваща 21 % от времето на най-новата ни история, през което държавата има министерство на правосъдието. 
Какво е необходимо на една жена, за да е успешен и уважаван министър на правосъдието? Предпочитаните качества са много различни, но задължителните – професионализъм, решителност, самочувствие и воля да устоиш позиция.      
 
Кога властите в България ще припознаят проблема с полицейското насилие, който е очевиден за всички, а експерти предвиждат, че ще бъде акцент в следващия доклад на Европейската комисия. Това е темата на рубриката Стоп кадър, а фактите са недвусмислени – единственият реален резултат от показните акции на правителството уж срещу организираната престъпност и корупцията е вълната от полицейско насилие, която вече провокира рекорден брой дела в Страсбург. Как се развиват случаите с нахлуването в дома на сем. Мустафови в Кърджали, арестите на Николай Цонев, Тенчо Попов, Борислав Гуцанов, Йордан Стоянов, студента Стефан Бофиров, убийството на Мариян Иванов и др. И парадоксалното развитие на един специален случай, който "Правен свят" следи от самото му начало – две години не стигат на прокуратурата, следствието и полицията да разкрият и поискат наказанието на полицаи, пребили човек не къде да е, а в СДВР. Извършителите-полицаи не могат да бъдат идентифицирани!
 
В секцията "Общество и власт":
"Алма Матер превзе подстъпите към Jessup" – всичко за първия ни национален кастинг, на който бе избран български студентски отбор, който да ни представи на финалите на най-престижното състезание по международно право "Jessup" във Вашингтон. В напрегната битка между тимове от четири наши университета, честта да ни представлява получи отборът на Юридическия факултет на Софийския университет. "Правен свят" предлага и изключително актуалния казус, по който младите ни кандидат юристи мериха сили – диктатура, тероризъм, религиозна търпимост, въздушни удари и бизнес.
"От рибар в Аляска до студент на годината 2010" е разказ за сбъднатата мечта на един млад мъж. Поредният герой в рубриката на Правен свят "Младите лъвове" е Теодор Тотев, който не бяга от предизвикателствата, а ги търси с невероятен хъс и жизнена енергия.
Опит за портрет на сексуалния престъпник правят психологът Велина Владимирова и съдебният психиатър доц. Владимир Велинов, който изследва осъдените за такива престъпления.
 
Секция "Бизнес и право":
"Търговският регистър в капан между личните данни и публичността" – анализ на журналистката от в. "Дневник" Павлина Желева за готвените промени в закона и сблъсъка между различни идеи за публичността и достъпа до данните за търговците.    
"Аргументи за и против данъчната тайна в България". Аргументите за нуждата от данъчна тайна са общоизвестни твърдения. Контрааргументите пък са общоизвестни факти. Така започва анализа си д-р Младен Младенов, според който "не само въвеждането на данъчната тайна в България е било ненужно и неполезно, но е повече от задължително премахването на този правен институт."
"Внимание – "ерозия" на капитала" предупреждават адвокатите Диана Димова и. Атанас Михайлов от правна кантора ВОЛФ ТАЙС. Във време на икономическа криза, "докато мениджмънтът на една компания обмисля следващите ходове за стабилизиране на корпоративните финанси, акционерите й могат да имат собствени проблеми с ликвидността и да търсят възможности за освобождаване в тяхна полза на средства, вложени в капитала на компанията". И така възниква конфликт между интересите на акционерите и задълженията на мениджърите.
 
Секция "Светът"
"Избори в Уганда - земята на ужаса", "Иди Амин – чудовището", "Джоузеф Кони командва армия от деца убийци" – авторката Лидия Лечева разказва непосредствените си впечатления от живота на угандците. 
А текстът на Гергина Банкова "Който спаси един живот, спасява цялата вселена" е за срещата й в Тел Авив с една забележителна жена – адвокат Рене Шашуа – Хасон, която е родена в Пловдив, преживяла е Холокоста, свидетел е на изграждането на държавата Израел и казва с болка: "Не знам дали България ще стигне и кога до това, което сега се случва в Израел - и бивш министър-председател, и бивш президент, и министър на финансите да са в различни етапи на едно осъждане. Обяснението за това, което се случва около нас, го има в Библията – че наклонността на човека е лоша поначало."
 
В секцията "Правна дискусия
можете да прочетете как "Тайна покри преписката за СРС-тата от Горна Оряховица". Всеки, който иска лично да си състави мнение за аргументите на прокуратурата да обяви за напълно законосъобразно четенето на СРС от министър Цветан Цветанов пред парламента, може да прочете пълния текст на постановленията на прокурорите Божидар Джамбазов(СГП) и Бранислав Славов (САпС) и жалбата на БСП срещу постановлението на прокурор Джамбазов.
Има ли основания прокуратурата да скрие тези постановления – това коментира адвокат Александър Кашъмов в анализа си, озаглавен "Прокуратурата по-внимателно да чете Закона за достъп до обществена информация".
"Конфликтът на интереси – вечният проблем на публичния сектор" – статия на Невяна Кънева, чиято нова книга "Коментар на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси" има премиера на 24 март.
"Нов регламент за управлението на жилищните комплекси от "затворен" тип" – ценен анализ от адвокат Бисерка Маринова на плюсовете и минусите на предложените промени в Закона за управление на етажната собственост. 
 
"Живот"
"Творецът е един, останалите сме имитатори" – за второто Аз на един от най-добрите български стоматолози д-р Ради Венков. Освен брилянтен зъболекар, той е и невероятен майстор на елитарното изкуство на малката пластика. Мнението на критиците за творбите му е :"Понякога са носталгични, малко романтични, но лично преживени, истински и витални. Те дишат!"
И още много интересни четива в новия брой на сп. "Правен свят" 
 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно