В новия брой 5 на сп. "Правен свят"
В новия брой 5 на сп.

"Вересиите на правосъдието" е темата от корицата на новия брой 5 на списание "Правен свят". Тема, която някак опира главно до прокуратурата. 
Как бившата районна прокурорка на Лом Вероника Кольова осъди прокуратурата да й плати обезщетение от 250 000 лева за публичната й анатема от ръководството на прокуратурата – уж че забавила хиляди преписки и не изпълнила десетки присъди. Според съдия Божана Желязкова от Софийския градски съд: 250 000 лева обезщетение в случая са малко, но съдът не може да се произнася по свръхетитум. Прокуратурата се оказва основният ответник по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) в рамките на съдебната власт. А членът на ВСС Георги Гатев предлага осъжданията по ЗОДОВ да се отразяват на атестацията на виновния магистрат - "Много дела по ЗОДОВ = нулева атестация". Масрафът на прокуратурата тепърва ще расте. 
"Везните на Темида ни излизат прескъпо, а не мерят точно" – една гледна точка върху резултатите от проекта на Институт "Отворено общество"- София  "Цената на правосъдието". 
"В България има излишък от непонятна омраза към институциите" – с огорчение заявява главният прокурор Борис Велчев в интервюто си за "Правен свят". Едно интервю, което засяга широка палитра от теми – за огромния процент осъдителни присъди и провалените (в очите на обществото) знакови дела, за ролята на ВСС, полицейското насилие, следствената тайна и депутатите, исканията за СРС и трафични данни и т. н.
 
И пак прокуратурата е в центъра на рубриката "Стоп кадър", посветена на темата "Прокурорите ни в дебрите на Европейската съдебна мрежа". В дните на нестихващи скандали около съдебната система, някак незабелязани за обществеността остават дейности, за които получаваме отлични оценки от европейските институции. Една от тях е участието на България в лицето на Върховна касационна прокуратура (ВКП) в Европейската съдебна мрежа, създадена през 1998 г. със задача  да подпомага борбата с трансграничната престъпност. Що е то Европейска съдебна мрежа, как действа, какви са целите й и кой работи в нея ще научите от "Най-горещата ни контактна точка" – разговор с прокурор Иванка Которова, началник сектор Международна правна помощ във ВКП. 
"Лондон! Не "затваряйте файла" за убийството на Георги!" е пример как след шест години и два месеца упорита борба на родителите и настойчивост на българската прокуратура, на 20 юни 2011 г. шофьорът, убил българският младеж Георги Тодоров в Лондон, бе осъден от български съд. Въпреки упорития отказ за съдействие от Кралската прокуратура на Великобритания.
 
"Заради Специалния съд словашките съдии съдят държавата за 200 млн. долара" – интервю с един изключително атрактивен човек – председателят на Върховния съд на Словакия Щефан Харабин. "Една държава, която създава специализиран съд, всъщност сама се злепоставя, като признава, че в нея има по-голяма и по-злокачествена корупция, отколкото в другите съпоставими с нея държави от ЕС и тази корупция не може да бъде предоляна с утвърдените механизми на демокрацията. И в това се проявява малкият ръст на нашите политици."
 
"Журналистиката – все по-несвободна и на кръстопътя между парите, властта и морала" - анализ на ситуацията в страните от Централна и Източна Европа. Икономическият плурализъм не отвори вратата на медийния рай, а резултатът е таблоидизация на медиите, влияние на групировки и партии върху информацията, несигурност на журналистите.
 "Районен съдия, постигнал диалог с Люксембург" – в рубриката "Далеч от жълтите павета" гастролира съдията от Районен съд Пловдив Николай Ангелов - първият български съдия на ниво районен съд, който осъществи "диалог" (чрез преюдициално запитване) със Съда на Европейския съюз в Люксембург. Уникалното за 35-годишният съдия Ангелов е, че е бил и продължава да бъде най-младият преподавател в Националния институт на правосъдието. 
 
Секция "Бизнес"
"Дянкови пости - Пактът за финансова стабилност и диетата на публичните разходи" – така е озаглавена статията на Емилия Милчева, от която ще научите какви са аргументите да се подкрепи философията на пакта.
 
Секция "Правна дискусия"
"Принципът на изчерпване на предоставените от търговската марка права" - авторът адвокат Кина Чутуркова анализира проблема през призмата на Дело С-449/09, Canon пред Съда в Люксембург.
"Подаване на жалба срещу държавата до Европейската комисия". Темата, която д-р Александър Корнезов, реферандер в Съда на Европейския съюз в Люксембург, предлага е все още малко позната дори на юристите ни от практиката.
 
Секция "Светът
"Една майка срещу една вдовица за...едни милиони на един художник".
"Големите отвличания в Германия".
"По въпросите на съда американците са много разумни",  интервю Ричард Бенет, федерален съдия в окръжния съд в Мериленд, САЩ.
 
Секция "Живот
С Людмила Филипова, мениджър, актриса, журналист, писател, за последния й роман "Аномалия" и за нещата от живота, разговаря Гергина Банкова. 
 
И още много други теми в новия брой на сп. "Правен свят"
 

 

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
Милен
|
нерегистриран
26 юли 2011, 23:56
0
0
Време е г-н Велчев да си ходи и то не през вратата.При встъпването си в длъжност поне симулираше някаква дейност.Не може съдии и прокурори да не декларират доходи и след това да се оправдават че не били знаели.Ние гражданите като не знаем ни съдят.Корупция меко казано е обхванала системата, примесена със слугинаж на определени икономически еденици които знаят колко струва "издръжката"на един магистрат.Трябва да се дава път на млади и грамотни хора които да извоюват спазването на законите в страната.
4
Брат на Темида
|
нерегистриран
17 юли 2011, 13:48
0
0
Ало Главния,
През първата година от вашия мандат прекратихте 750000 преписки срещу крадци и бандити поради изтекла 10-годишна давност, през втората 450000, през третата 350000 и т.н. Е как според Вас трябва
закипи неистова обич към институциите, като незаконно, но на законово основание същите адмистират престъпността у нас! Моля Ви само не се правете на луд - това минаваше в началото на мандата Ви.
3
Аз
|
нерегистриран
13 юли 2011, 13:05
0
0
Велчев, не си интересен на никой с риторичните си еквелибристики. Ти вече се доказа като мишок, обслужващ политически интереси. Връщай си се в университета при другаря стойнов да тормозите студентите. Само за това ставате и само за това ви стиска и на двамата.
2
Георги
|
нерегистриран
09 юли 2011, 09:20
0
0
Как няма да има омраза към институциите, щом съдебната система толерира държавните и общински служители ?Колко от тях са подведени под отговорност за нарушение на Закона за ограничаване на администрацията, административното регулиране и т.н. ?Чиновниците се гаврят с граждани и фирми, като поставят необосновани тежести и изисквания, изискват най-различни документи които са при тях или друг орган , вместо сами да си ги доставят !?Съдилищата са задръстени от жалби срещу държавни и общински служители, а всичко се стоварва като бумеранг върху съда !
1
читател
|
нерегистриран
30 юни 2011, 12:46
0
0
Списанието си е списание, що за информационен сайт сте, след като до 12,50 ч. няма и дума за най-важното днес - избор на председател на специализиран апелативен съд, провалът на кандидата и поредната простотия на мнозинството във ВСС? Това са новини и новини се правят в момента на появата ив /вижте напр. Дарик и Медиапул, вижте Фокус/. Който го интересуват портрети на млади челници в производството и становища на адвокати от видни кантори, ще си купи новия брой. Но хората тук търсят новини, а нещо напоследък изоставате....
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно