В новия брой 9 на сп. "Правен свят"
В новия брой 9 на сп.

"Тази новост сурогатното майчинство" – това е темата от корицата на новия брой 9 на сп. "Правен свят". Оказва се, че т.нар. заместващо майчинство, по-познато като "сурогатно майчинство" е почти напълно непознато не само на депутатите в парламента, които вече гласуваха уредбата на първо четене, но и на огромната част от българските юристи. Повечето си го представят като един вид "утроба под наем", а всъщност то е напълно безвъзмездно. Авторът, д-р по гражданско и семейно право Стоян Ставру, поставя много интересни въпроси – за договора между ползващите се съпрузи и заместващата майка, за това кой взема решение за прекратяване на бременността, могат ли съпрузите да наложат износване на бебето, ако заместващата майка се откаже, какво става при раздяла на съпрузите, какви "разумни разноски" и застраховки трябва да бъдат осигурени по време на бременността и раждането, за забраната за паралелни процедури за "заместващо" бебе и др. Всъщност при заместващото майчинство дори прословутата римска сентенция mater semper certa est "майката винаги е известна" се оказва невярна – само бащата е сигурен. При заместващо майчинство е неприемливо и заместване на бащата, т.е. вземане на генетичен материал от друг мъж, обяснява Стоян Ставру. 
 
"Колкото и убедително да говориш, трябва да има и кой да те чуе" – интервюто на броя е с председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. За публичния образ на съда и на председателя, за диалога между властите,  за ролята на ВСС, за проблема с натовареността на съдиите, конституционната рамка на съдебната власт, кадруването в съдебната власт, упреците за осъдителен уклон на съдилищата и още много други теми.   
 
В рубриката Стоп кадър: "Таванът на пенсиите - цинизъм в действие". Защото от него се "пести" малко повече от 1 % годишно от парите за пенсии, с други думи той няма практически ефект за осъществявяне на онази цел, за която уж е въведен. Това обаче не се оказа достатъчно силен аргумент за пред Съда по правата на човека в Страсбург по делото срещу тавана на пенсиите. Предстои обаче и втори рунд – жалба пред Голямата камара. 
"Правен свят" предлага особеното мнение на българския съдия по това дело - Павлина Панова, единствена гласувала против решението, с което се отхвърлят претенциите на 9 жалбоподатели – български пенсионери, че таванът на пенсиите нарушава правото им на собственост по чл. 1 от Протокол № 1 към конвенцията по правата на човека. 
Коментар от адвоката на жалбоподателите Михаил Екимджиев: "Справедливо ли е, когато държавата лъже законно?"  
 
Още в Общество и власт
В "Български триумф под немски флаг в Куала Лумпур" ще научите за една световна титла, грабната от Германия на 6 октомври 2011 г. в столицата на Малайзия на финалите на студентското състезание за реално сбъднати идеи в свободното предприемачество SIFE. Заслугата е на младата българка Милена Илиева от университета в Регенсбург и нейния проект "Микролизинг", чрез който 25 български предприемачи са успели да повишат оборотите си с 19%. За спонсорите и защо талантливите български студенти жънат успех не под флага на родните ни университети.
"Роди се "Европейски правен преглед" -  за появата на първото българско списание за правото на Европейския съюз.
 
В секцията Бизнес и право
Как жителите на рилския град Кочериново набраха кураж и се организираха по съдебен ред да защитят правото си да ползват чиста вода от законно експлоатиран водопровод - в статията "Първи колективен иск срещу ВиК монополисти". Делото предстои и неговият изход може да създаде съдебна практика, с която да се решат проблемите на много други хора в подобна криза с монополистите, които са отговорни (освен да събират лепта) за доставката на жизненоважната ни H2O.
 
Светът
"Май ще ги стигнем...африканците"  - авторката Лидия Лечева е международен наблюдател на избори в редица африкански страни, както и на последните избори в Косово. Тя прави интересно сравнение между "сложните" български избори 2 в 1 и изборите, които е наблюдавала в редица държави. Например: "На изборите в Ирак през 2005 г. бюлетината бе с размер А3 (40см/30см), на твърда хартия със 110 политически субекта (партии, коалиции и кандидати), всеки с цветно лого. Само за да се сгъне този лист, трябваха няколко минути. А в Багдад стреляха по тези, които гласуваха..."
"Можем ли да съдим болниците за увреждания от некачествени уреди". Кой е отговорен ако по време на лечение в болница сме получили увреждания от употреба на некачествени материали, уреди и инструменти? И може ли лечебното заведение да се третира в ролята на доставчик според критериите на европейската директива? Този актуален казус стои на дневен ред пред Съда на Европейския съюз в Люксембург.
 
В секцията Правна дискусия 
Отношенията с детето след раздялата на родителите – от Стилияна Григорова, съдия в Софийския районен съд. 
Уиски с дъх на лалета или защо холандският съд не призна тълкувателно решение  №1/2009 г. на ОСТК на ВКС – от Петър Петров, съдия в Районен съд-Димитровград.
Правен режим на държавните помощи и оперативните програми на България – от гл. ас. Савина Големинова, преподавател по финансово и данъчно право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
 
И още много интересни четива – в новия брой 9 на сп. "Правен свят"     
 
 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
*************
|
нерегистриран
18 ноември 2011, 09:23
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно