Патриотичните игри на прокуратурата стигат до чистачки и рапъри*
Защо, като са такива родолюбци, магистратите не подхванат високопоставените чиновници, които допускат скъсани знамена да се веят над ведомствата
Патриотичните игри на прокуратурата стигат до чистачки и рапъри*

Преди пет години пловдивската Окръжна прокуратура подведе под отговорност две заблудени чистачки от детска градина за престъпление против републиката. Хигиенистките попаднаха тогава в ръцете на магистратите, след като на първа страница в пловдивски вестник се появи снимка. На нея се виждаше как жените събират смет от двора на детското заведение в избелял национален трибагреник. Прокуратурата се самосезира и започна предварителна проверка. Веднага след това срещу двете чистачки бяха повдигнати обвинения по Глава Първа от Наказателния кодекс - за престъпления срещу Републиката по чл. 108, ал. 2. Според този текст, който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва със затвор. По онова време се предвиждаше лишаване от свобода до 1 г. или при чисто съдебно минало - с глоба от 100 до 300 лева. Сега той е променен и предвижданият затвор е до 2 години, а пък глобата - до 3000 лв.

Друго изискване на закона в тези случаи е, че престъпленията против републиката се разследват от Националната следствена служба, както и че в този случай не се предвижда пробация, която би могла да е няколко дни общественополезен труд. Случаят с пловдивските чистачки бе коментиран нееднократно, но

категорично бе мнението, че държавното обвинение е прекалило

с псевдопатриотичен уклон. Още тогава се заговори и за това, че липсва еднакъв аршин и поне сходни критерии в действията на прокуратурата. Както и че Наказателният кодекс е доста объркан - от една страна се разпростира върху всички случаи, а пък в същото време дават възможност на държавното обвинение да си избира и прави подборка кое да наказва и кое не.

За различния аршин е достатъчно да се отбележи как през април миналата година се появиха публикации и видеоматериали какво примерно се прави с българското знаме при разрушителни работи в курорта Слънчев бряг. На кадрите можеше да бъде видян багер, който разрушава пилон на сграда, върху който се вее трибагреник. А

накрая националният флаг е разкъсан

При този случай нямаше нито досъдебно производство, нито прокурорски обвинения, както например при пловдивските чистачки, за които поне не е известно да са били окончателно осъдени. За да стигнем до случая, при който отново бе образувано странно дело за престъпление по въпросния чл. 108, ал.2 от НК. Прокуратурата реши, че трябва да бъдат подведени под отговорност рапърите Мишо Шамара, Сарафа и Конса - за текст на "Бяло, зелено и червено", където отделните цветове се сравняват с какво ли не. Тъй като на едно място се пее

"Не вярвам на ГЕРБ, но силно вярвам в герба",

целият случай от наказателноправен бързо се превърна и в политически, и в обществен проблем. Накрая се наложи да се намесва лично главният прокурор Борис Велчев, който се обяви против образуването на дело срещу рапъра Мишо Шамара. Той заяви, че е разговарял с наблюдаващия прокурор по делото и е изразил "несъгласие с неговите аргументи".

"Подобно нещо, за да оправдае използването на наказателна репресия, трябва да има висока степен на обществена опасност. В подобни безвкусни неща чак такава обществена опасност поне аз не съзирам", коментира главният прокурор. "Ще поискам делото да бъде изискано за служебна проверка от Софийската апелативна прокуратура и ще чакам нейното решение", добави още той. Това е един от способите делото да бъде прекратено завинаги, без намесата на шефа на държавното обвинение да изглежда прекалено груба.

Наблюдаващият прокурор по делото от Софийска градска прокуратура даде телевизионно интервю след изявлението на началника си и обяви, че е абсолютно прав да образува делото. Нещо повече. Той заяви, че законът го бил задължавал да стори това. И че в Португалия например дори било по-строго.

Софийската апелативна прокуратура (САП) пък бързо приключи служебната проверка на делото срещу рапърите, но не посмя в прав текст да каже, че то е абсурдно. Оттам обявиха, че дават допълнителни указания към наблюдаващия прокурор. Така например

не били събрани и обсъдени всички доказателства относно авторството на

деянието, извършено от Мишо Шамара, доколкото не той е изричал репликите в песента "Бяло, зелено и червено". Трябвало да се прецени и обществената опасност на деянието - дали е простъпка или е престъпление. И това - макар че в България такова разделение все още не е направено на законова основа. Така или иначе сигурно ще се стигне до прекратяване на делото, но очевидно по трудния начин.

Преди около година и половина Съветът за електронни медии изпратил до прокуратурата сигнал заради интервю на Шамара в тв предаване, където той изпял парчето. На следващото си заседание СЕМ разглежда проблема и решава, че няма нарушение на Закона за радиото и телевизията. Но все пак изпраща сигнал до прокуратурата, която

да прецени дали няма поругаване на българските символи

"Не искахме да даваме оценка, защото не е в нашата компетенция. За мен не е особено впечатляващо, нито накърнява моите чувства. Но аз гледам от позицията на обществото. Това беше рутинна надзорна дейност", бе цитиран да казва председателят на СЕМ Георги Лозанов. Според него "рапът е поетика, която има за цел да провокира, но е деликатно да се види дали е премината границата". Лозанов даде пример с Белгия, където гаврата с националните символи не е престъпление. Така и не стана ясно обаче защо пуснал сигнала. Както и защо прокуратурата година и половина чакала, за да атакува авторите на парчето наказателно. Така или иначе от цялата сценка спечелиха въпросните рапъри, на които прокуратурата направи реклама. Намеси се и лидерът на БСП Сергей Станишев, който атакува ГЕРБ, че използва прокуратурата за мачкане на политически противници.

"Тук вече се оляхте. Вижда се в каква среда на полицейщина,

сплашване и абсурди ще живеем в следващите 10 месеца", обяви лидерът на левицата и заяви, че демокрацията е под заплаха. "Тъй като аз споделям и се присъединявам към думите: "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба", очаквам МВР, следствието и прокуратурата да се самосезират и предприемат незабавно действия срещу мен", опита шега Станишев. Социалистите опитаха и още веднъж да си изпросят прокурорско обвинение. Те предложиха "герб на държавата да е горд лъв с превит кръст и склонена глава, в дясната си лапа държи бухалка, в зъбите си здраво стиска сноп гербери. Главата на лъва е увенчана с полицейска фуражка". И тук прокуратурата трябваше да се намеси, ако спазва един аршин. А в опита си да отговори язвително на соцлидера ръководителят на управляващата партия и настоящ премиер

Бойко Борисов обърка реда на цветовете на българското знаме,

подреждайки ги като бяло, червено и зелено. Нещо, което по критериите на прокуратурата трябва веднага да се приеме като груба подигравка с националния флаг, и то от високоотговорно длъжностно лице.

Всъщност повече от странно е цикличното възпламеняване на прокуратурата по отношение на чистачки или пък рапъри, като се има предвид, че постоянно в медийното пространство се появяват кадри и публикации, които показват как на покривите на държавни институции се веят разкъсани национални флагове.

Учудващо е, че в нито един от тези случаи държавното обвинение не образува дело, макар че има много повече основание, отколкото например срещу чистачките.

Не че не е имало такива дела, че и присъди. Преди няколко години трима младежи бяха осъдени да платят глоби, защото отишли на дискотека, напили се, след това свалили националното знаме от пилона на селския площад, накрая го хвърлили на земята и го тъпкали с крака. Те се признаха за виновни, отрекоха етнически мотив (не бяха етнически българи) и обявиха, че причината е пиянството. И се разминаха с глоба от 1000 лв. заради чисто съдебно минало и признаване на вина.

Пак през последните години бе осъден и ислямистът Ахмед Ахмед от Пазарджик на 3 години условно. Редом с куп други обвинения той бе изправен на подсъдимата скамейка и заради това, че запалил българския флаг. Между кориците на делото има обвинение и за следното изявление: "Нашето знаме е зелено с текст "Селямет - халифатска, ислямска и шериатска държава", а

гяурското знаме е бяло, зелено и червено..."

Друг е въпросът, че такива хора често провокират нарочно, за да им обърнат властите внимание и да се правят после на преследвани. Както например и Адем Кенан, който, ако прокуратурата действа с еднакъв аршин, не трябва да излиза от следствието. Няма спор, че от такива хора не трябва да се правят герои и фактори чрез действия и публикации срещу тях. Защото те разправят врели-некипели и така се подиграват с държавата и нейните институции, като ги насъскват срещу себе си.

Същият е ефектът обаче, когато държавното обвинение си го изкарва на чистачки и рапъри. Защото и това не е истински патриотизъм, а избиване на комплекси и абсурдна демонстрация на власт.
*Препечатваме публикацията от в. "Сега"


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
17
***************
|
нерегистриран
21 март 2013, 10:49
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16
бате бойко
|
нерегистриран
10 януари 2013, 07:48
0
0
които говори против мен,ше бъде бит и ебан.амин.
12
************
|
нерегистриран
29 ноември 2012, 04:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11
*******************
|
нерегистриран
27 ноември 2012, 12:06
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10
*************
|
нерегистриран
22 ноември 2012, 04:53
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9
***************
|
нерегистриран
19 ноември 2012, 04:42
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
*******************
|
нерегистриран
01 ноември 2012, 07:30
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно