Гражданинът и КС*
Гражданинът и КС*

Живко Сталев е магистър от Рейнски Фридрих-Вилхелмски-Университет, Бон, Германия, 2000 – 2008. Завършил е политология, международно право и източноевропейска история. Работи като консултант по европейски програми и инвестиционни проекти на общини. Внук на проф. Живко Сталев.

През последните години в България все по често се повдига въпросът за въвеждането на индивидуална конституционна жалба на граждани пред Конституциониня съд (КС), като застъпниците често се позовават на съществуващата такава практика във Федерална република Германия.

При създаването на българската Конституция тази възможност не беше въведена. Един от основните аргументи на политиците тогава беше, че КС се въвежда за първи път в българската Конституция, с което се свързваше известна несигурност за развитието на неговите функции и неговото участие като цяло в системата на управление.

За този подход може да се намерят редица разумни аргументи. Между другото, в Германия тази възможност за гражданите беше създадена през 1969 г. (20 години след приемането на тяхната Конституция). Така, че наистина е разумно да се замислим и ние дали не е вече време да се даде такава възможност на гражданите.

Има редица юридически и социално-обществени аргументи, които дават голямо основание възможността за индивидуална конституционна жалба да бъде въведена и в България. В България КС вече изигра своята роля при укрепването на демократичните институции, така че бъдещите функции на КС трябва да бъдат разширени към защитата на индивидуалните права на гражданите.

При обсъжданията и въвеждането на индивидуалната жалба трябва да се избегне директно прилагане на чужди практики в българската Конституция. Например, създаването на възможността за индивидуална конституционна жалба не може да бъде въведена директно по немския принцип.

В немската конституция основните права на гражданите са изложени по различен начин, като почти всички права съдържат точна дефиниция за възможните техни ограничения чрез нормативен или административен акт. Също така, тълкуването на основните права от КС в Германия е създало практиката на преценка за тежестта на едно основно право срещу друго в конкретен контекст.

От тези особености произтича и изискването, че по принцип гражданите могат да се обърнат към КС само след като е изчерпан съдебният път. Така КС се превръща в четвърта инстанция.

Въпреки че КС в Германия разглежда редица спорове между отделните институции на страната, конституционната жалба на граждани представя над 90 % от делата. И въпреки, че шансовете за успех пред КС са малко повече от 1%, това показва колко значима е тази възможност в съзнанието на гражданите да защитават своите права.

Все пак трябва да се отбележи, че германската директна жалба на гражданите до Конституционния съд е ограничена от едно твърде важно изискване, а именно гражданинът да е директно засегнат, при това - към момента на жалбата, в своите основни права от нормативен акт (не само закон) или от административен акт по отношение на своите основни (конституционни) права.

Немското право приема, че нарушението на основни права е директно нарушение и на Конституцията и поради това всяко нарушение на основни права е и нарушение на Конституцията и трябва да се защити с предоставяне на право на жалба до Конституционния съд. Струва ми се, че тази практика на немското право може да се използва и в България при уреждането на този въпрос.

В България трябва да се създаде възможността за гражданите да могат да се обръщат директно към КС чрез конституционна жалба, ако чрез законодателен или административен акт съществува възможността за накърняване на основни права, от което могат да произтекат тежки и необратими последствия. В такъв случай трябва да се обърне внимание на следните важни аспекти:

  • Жалбоподател може да бъде всеки гражданин, в случай че негови основни права са накърнени. Той трябва да бъде лично засегнат, като се изключва възможността за жалби на юридически лица, сдружения и пр. (общи жалби). Наскоро изложените идеи за подаване на индивидуална конституционна жалба след събирането на определен брой подписи от граждани е недопустимо и противоречи на принципа за лично засягане на права и индивидуална жалба;
  • Жалбоподателят трябва да бъде с накърнени в момента негови основни права. В такъв случай са недопустими жалби за евентуални или преустановени накърнявания на основни права чрез закон. Така например е недопустимо да се обжалват закони, които не са влезли в сила или са отменени;
  • Гражданите могат да обжалват пред КС всеки законодателен нормативен акт. Може да се обмисли и дали да се приеме немския опит пред Конституционния съд да се обжалват и други нормативни или административни актове, ако те накърняват някои от основни конституционни права на гражданите. В последния случай, разбира се, както е и в немското право, първо трябва да е изминат пътят на всяко друго възможно обжалване на тези актове (напр. административното производство);

Въвеждането на конституционна жалба на гражданите не трябва да нарушава или отменя възможността за сезиране на Конституционния съд с въпроса за конституционносъобразност на законите от съдилищата.

Дори трябва да се помисли и за въвеждане на възможността съдилища от по-долна инстанция да пращат дела директно във КС, а не да се изчаква това да направи върховната инстанция, в случай че преценят, че съществува възможност за накърняване на основни права от закони, които противоречат на Конституцията.

Такава практика ще доведе до много по-бързо правораздаване в случаите, когато има засегнати основни права на гражданите.

Въпреки вече 5-годишното ни членство в ЕС, се наблюдава как културата на правото и на основните конституционни права все още не е достатъчно проникнала в нашето общество и най вече в отношението на обществените и държавни институции към основните права на гражданите.

Индивидуалната конституционна жалба ще бъде едно прекрасно средство, макар и далеч не единственото, за засилване на натиска върху институциите да се съобразяват с общата правна култура, както и да си дават по-ясна сметка за последиците от техните действия за всеки отделен гражданин и неговите права.

В момента се наблюдава сериозно отдръпване на гражданите от българските институции, политически партии и най вече от съдебната система. Възможността на гражданите да търсят своите основни права пред КС ще създаде у хората едно чувство на защитеност и може да подсили слабото доверие в съдебната система.

Индивидуалната конституционна жалба ще засили натиска върху тази система да се обърне повече към правата на гражданите, тяхната защита и най важното - към предоставянето на по-качествени съдебни услуги, а също ще увеличи натиска върху законодателния процес за създаване на качествени нормативни актове по отношение на правата на гражданите.

*Препечатваме статията от Webcafe.bg. Текстът е част от дискусия за нуждата от нова Конституция, която медията отваря.

 

 


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
*****
|
нерегистриран
09 април 2013, 09:01
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
Кобург Велчев
|
нерегистриран
02 март 2013, 09:26
0
0
До каквото се докосне ИПОНеца БОЙКО Борисов то загива или се проваля. Мутрата-комунист Бойко съсипа спортната зала в София, като я направи по-малка /не е многофункционална/, магистралите му са некачествени - също като Околовръстното в София, което се наводнява, а хората не могат да го пресичат, Магистрала Люлин няма входове-изходи и надлези, дори.....!!! ДЯНКОВ също лъже !!! Похарчиха 8 милиарда, а народът обедня и оскотя. СЪД и в ЗАТВОРА за двамата разбойника !!! 4.1 милиарда е резерва /сега, според Дянков/ - МИНУС нашите одържавени здравни вноски /резерва на НЗОК/ от около 2 милиарда е = РАВНО на 2 милиарда резерв !!!!!!!! Под минимума !!! А имаме да плащаме за какво ли не, което значи че няма пари в дъжавата, мутро БОЙКО Борисов !!!! Затова ли БОЙКО се крие в Болница, уж вдигнал кръвно ????
3
Живко, не срами дядо си, момче!
|
нерегистриран
01 март 2013, 16:23
0
0
Живко, не срами дядо си, момче! Дядо ти поне знаеше за какво става въпрос! И сега има прекрасна възможност всеки гражданин да се жали пред Конституционния съд! Това може да стане чрез пряко избрания от народа Президент на Републиката. Просто всяка жалба на гражданин до Конституционния съд се изпраща чрез Президента на Републиката, а Президентът е задължен да я препрати на Конституционния съд с писмено становище по основателността на жалбата. По този начин и множеството юристи около президента - цяла тумба юридически съветници, директори на правни дирекции, началници на отдели и плеядата юристи в тези дирекции и отдели, вместо да се чудят как да се подмажат на Президента, за да бъдат чучнати от него на някое тихо пристанче като Председател на ВКС, Главен Прокурор или Конституционен съдия, където да бъдат абсолютно безотговорни и жалки, ще трябва да подготвят становището на Президента по жалбите на гражданите до Конституционния съд и най-после и тия тунеядци от Президентството ще вършат нещо полезно за Държавата и гражданите, които им плащат огромните заплати и бонуси! Това е всичко, Живко! Виждаш ли колко е просто? Само дето дядо ти не успя да направи всичко, защото го държаха здраво тия, дето бяха вербували сина му! Затуй умната, момче! Дай Боже, да стигнеш дядо си! Че и да го надминеш!
2
*****
|
нерегистриран
23 февруари 2013, 12:09
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
адвокат
|
нерегистриран
21 февруари 2013, 14:07
1
0
Прекрасен матерал по тема отдавна дискутирана у нас. Според ЕСПЧ индивидуалната конституционна жалба е ефикасно вътешноправносредство за защита и способ за намаляване на жалбите в Страсбург. само че онези които драпат да са в КС категорично не желаят това да се случи. както заяви преди години Маргарита Златарева- бивш КС-съдия, произлязъл от средите на Пловдивския съдебен район, като знаем колко обичат българите да се съдят,го намираме нецелесъобразно.Очевидно е само целесъобразно да гледат по 0,88 дела годишно, а в момента - нито едно едно, защото не са в състав.А когато ги гледат да се борят правни аргументи с ГЕРБ-аджийското лоби
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно