Лично мнение
Всичко ли трябва да отричаме?
Всичко ли трябва да отричаме?

Много типична за българската народопсихология черта. Не вървят нещата през последните години – да, факт е. Къде поради световната икономическа криза, къде поради конкретни за България причини. И веднага повечето хора са готови да отрекат всичко и всички. А миналото не се състои само от отрицателни събития.

Правосъдната ни система била бавна. Ами не е вярно. Средните срокове за гледане на дела в страните от Европейския съюз (ЕС) са осезателно по-дълги, отколкото в България. През последните 20 години се извършиха множество положителни промени – читави конкурси за младши съдии и адвокати, приеха се закони, за които чуждите експерти признаха, че са на световно ниво (напр. АПК), постигна се едно много добро равнище на обучение и познаване на европейското право. Истината е, че твърде малко са страните в Европа, в които няма сериозни критики срещу собственото им правораздаване.

Тройната коалиция била изцяло корумпирана. Е, не е точно така – определени министри бяха много корумпирани. Знае се и точно кои бяха те. И не може всички останали да бъдат подведени под този знаменател. Едва ли един президент на САЩ с два мандата ще е толкова неинформиран, за да нарече министър-председателя Станишев "Мистър Клийн" ("Господин Чист"). По това време се направиха и положителни неща – например сериозни промени в образованието, които го тласнаха напред.

Царят бил лъжец, защото излъгал българския народ, че ще промени България за 800 дни. А България беше тогава като цяло на най-предно място по темпове на развитие в годините на прехода в сравнение с другите държави по света.

ГЕРБ се били провалили. Може за някои неща да са, но за други имаха добри постижения – заловени бяха знакови престъпни банди като напр. "Наглите". Благодарение на взетите мерки загиналите при пътни произшествия през 2012 г намаляха с 40% в сравнение с преди 4 години. Шофьорите се научиха на елементарното – да спират на пешеходни пътеки. Никога не е имало такава висока активност на гражданските сдружения.

В публичното пространство непрекъснато се пише как някой бил свършил нещо лошо или не му била чиста работата. Доказателства – никакви. А в една правова държава това не е сериозно. Като преповтаряш нещо без доказателства, значи че не си вършиш добре работата. Например министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев бе широко заклеймен за уж неизгоден договор за противогрипни ваксини. Подаде оставка, срещу него беше образувано досъдебно производство и... се оказа невинен. Голям шум се вдигна срещу Делян Пеевски за уж незаконни сделки докато беше зам. министър и… проверката на прокуратурата и контролните органи отново установи, че няма нищо и държавният резерв е в по-добро състояние от преди. А мълчаливо се отминава, че писаното слово в България щеше да е наполовина, ако не беше доброто управление на вестникарската му група. Изписаха се тонове мастило срещу кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор, а поне засега се оказвало, че бил най-добрият административен ръководител на прокуратурата. Редица успешни български бизнесмени и фирми биват охулвани, че искали да разширяват бизнеса си - като например Николай Вълканов, който не само възстанови, но и разшири Горубсо Мадан и осигури работа на хиляди семейства, Първа инвестиционна банка - за втори лифт и разширяване на пистите в Банско и т.н. А до голяма степен липсата на инициатива в бизнеса ни докара до това нелицеприятно икономическо положение и бунтовете за непосилните сметки. Няма приходи без инициатива. Въобще не твърдя, че за когото и да е споменатите няма да се намерят кусури. На всеки могат да се намерят. Особено ако работи много и има по-мащабна дейност. Но не това е същественото. Има крещяща нужда от промяна на системата, от приемане на цялостни мерки срещу корупцията, включително чрез крути мерки като използване на полиграфи. Но този въпрос, макар и основополагащ, е съвсем отделен въпрос.

Отрицателната настройка срещу успелите, войнстващото сиромахомилство, егоизмът и отрицанието са едни от основните фактори, които гонят чуждите инвеститори. А тези качества много трудно могат да се изкоренят чрез законодателни и административни мерки. Затова по-добре да се замислим дали е в наш интерес непрестанното отрицание на всички и на всичко. По този начин никой няма да ни уважава и зачита. Така гоним и чуждите инвеститори. Нека да има и обосновани критики, но няма държава, която да е прогресирала само с критики. Знам колко хора ще изнедоволстват срещу написаното – защото има вече цяла добре организирана каста, която с това си изкарва прехраната – само с критики и отрицание – срещу всички и всичко.


Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
*****
|
нерегистриран
05 май 2013, 20:18
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15
Кобург Велчев
|
нерегистриран
02 април 2013, 20:10
0
0
Провалите на Групировката ГЕРБ
Или защо партията на червената мутро-мафия бе принудена да напусне властта, в условия на финансова „устойчивост”, основаваща се на мизерия – икономика на лишенията, бедност и липса на перспектива. Ето основните провали:
1. Обедняването на хората с около 21-22% за четирите ГЕРБави години, при отчитане на повишаването на цените на група от 20 основни потребителски стоки, в т.ч. увеличаването на цената на тока с общо 18 % /5+13/;
2. Увеличаване на безработицата с над 40%, с нови над 400 000 безработни. Реалната безработица не е 12.4% /само за регистрираните, според МТ и НСИ/, а е близо 20% !!! Младежката безработица е по-страшна и тя е около 30% - протестиращите млади хора в страната показват това;
3. Устойчива четиригодишна икономическа стагнация с ясно изразени елементи на рецесия, свито потребление, силно намалени външни инвестиции и оттегляне на големи чуждестранни инвеститори;
4. Липса на политики за развитие на бизнеса, съсипване на дребните и средните фирми, десетки хиляди фалити и загуба на над 400 000 работни места;
5. Заграбване на общо над ДВА милиарда лева от резерва на НЗОК, лични здравни вноски на осигуряващите се Българи, създаване на хаос и объркани политики, с които Българското здравеопазване бе поставено на колене. За тази кражба Бойко Борисов, Симеон Дянков и ръководството на НЗОК трябва да бъдат разследвани и осъдени;
6. Въвеждане на данък върху лихвите по депозитите на гражданите, с аргументи за някаква справедливост, без даване на реципрочната възможност на хората, изплащащи кредити, да приспадат лихвите по тях при данъчно облагане;
7. Недосегаемост на топ-групировките и олигарсите – ТИМ, Лукойл-Златев, Георги Гергов, Ганчев, братя Галеви и др., прикриване на определени незаконни дейности /случаи като Мишо Бирата, пристанище Росенец, Митниците и т.н./, нарастване на битовата и икономическата престъпност, безнаказаност на циганските банди по места, както и усещането за нарастнали несигурност и несправедливост у гражданите;
8. Строежи на части от магистрали, пътища и други обекти не само с Европейски средства, но и с държавно участие като задължително съфинансиране. Обаче, парите от Брюксел често закъсняват или дори не идват. Поради това много строежи бяха авансово финансирани изцяло със средства от бюджета. Какъв бе контролът на тези съфинансирания и колко средства от бюджета бяха изхарчени ??? Много, но засега това остава неизвестно. Извистни са само някои от печелившите лица и фирми.
По качество на пътищата сме на 129 място в света. Трагедия !!! Но мутрата комунист Бойко Борисов ЧЕТИРИ години режеше ленти „на всеки киломитър” и се мислеше за Кольо Фичето...... ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма !!!!!

14
Info
|
нерегистриран
20 март 2013, 19:57
0
0
Глупави слова на глупав или манипулативен човек.
13
До един почтен магистрат
|
нерегистриран
17 март 2013, 13:39
0
0
"Така е. Аз специално работя по 10 часа на ден, почти нямам отменени дела и накрая да ми казват, че всички съдии били корумпирани. Така човек се демотивира да си върши съвестно работата." Ето едно човечно и почтено мнение! Браво! Знам, че има такива, стискам им палци да са живи и здрави и да успяват и да растат нагоре! Обаче проблеме е, че такива магистрати виждат и знаят какво правят колегите им. Наясно са със всичко и нищо не предприемат, от страх ли, от непукизъм ли от безхаберие или от тайната мечта да станат и те такива? И зад това мълчане корупцията се развихря и става все по-силна и нагла, корумпираната съдебна система все повече съсипва и народа и държавата! Това мълчане не е само на един почтен магистрат, то е масово, защото всички те - почтените мълчат като риби! Това мълчане е подло, то е форма на предателство към закона, към държавата, към народа! това е все едно да ставаш системно свидетел на убийства и подло да си мълчиш и сутрин да ти е интересно, кой ще е новата поредна жертва! Това е недопустимо и за обикновен човек, камо ли за магистрат! Затова позора за мръсотиите и беззаконията на едни се стича като гнусна жлъч върху всички ви! И така ще е винаги докогато самите вие наберете сили и смелост да престанете да сте пасивни наблюдатели, да мълчите като риби и да се самозалъгвате, че това което става не ви засяга! До тогава всички сте един дол дренки, съдържание на една обща магистратска клоака. Дай Боже това да се промени! Стискам ви палци!
12
Ще ти се да е така магистратче, ама НЕ Е
|
нерегистриран
17 март 2013, 13:29
0
0
"ОТНОШЕНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО КЪМ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СЕ ДЪЛЖИ НА ДВАМА ГЛУПАЦИ" Ще ти се да е така драги, ама НЕ Е! Дължи се на продажността на самите магистрати /с малки за жалост изключения/! Дължи се на тяхната безскруполна алчност, на професионалната им тъпота, на продажността им!
11
В бездните на корумпираната съдебна система
|
нерегистриран
17 март 2013, 13:25
0
0
"правосъдната ни система била бавна.? А бе човече, ама ти не знаеш ли, че бавността е най-малкия кусур! Ами тя е тотално корумпирана! В нея не се правораздава, а се изпълняват поръчки! Не се цели прилагането на закона, а получаването на подкупи и облаги!
10
moiraine
|
нерегистриран
14 март 2013, 19:02
0
0
Иска ми се, много ми се иска българинът да стане по-позитивен, да умее да вижда и доброто. Само че няма да се случи. За съжаление сме нация /не, нация не е точна дума - група индивиди е по-точно, да не кажа и по-силна дума, че пак ще се намерят умници да ме плашат с етичната комисия на ВСС/, която умее само и единствено да мрази - жената, тъщата, шефа, комшията, себе си и собствения си несъстоял се живот. Злоба, омраза, завист, прикрити уж под накърнено чувство за справедливост. Мразим всичко и всекиго, опиваме се от омразата си, изпадаме в почти наркотично опиянение от черногледство и злоба. Това не са градивни чувства. Те разрушават нас самите и обясняват защо в крайна сметка никога няма да просперираме като народ. Какво да се прави - народопсихология или както каза една Тиква - кофти мат`рял сме.
9
читател
|
нерегистриран
14 март 2013, 17:37
0
0
Чудесна позиция!Може би тази статия показва истинския път - да бъдем по - толерантни, по - умерени, да почитаме закона, да потиснем дълбоко в себе си омразата и завистта.Думите раждат мисли и настроение.Злобните думи раждат омраза .Думите на надежда събуждат надежда.тази позиция на автора може да бъде определена с една дума - " обективност"Обективността е условие за справедливост.Не казвам да загърбим емоциите си, казвам да им позволим да ни следват, а не да ни водят.С уважение към автора
8
човек
|
нерегистриран
14 март 2013, 15:53
0
0
ОТНОШЕНИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО КЪМ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА СЕ ДЪЛЖИ НА ДВАМА ГЛУПАЦИ - пожарникар,който никога не е гасил пожари и спортист,който никога не е скачал,бягал и прочие,НО И ДВАМАТА НИ УПРАВЛЯВАХА!!!
7
Да уважаваме кадърните съдии и успешните си предприемачи
|
нерегистриран
14 март 2013, 14:29
0
0
Добрите съдии са основа за правовия ред. Без него няма инвестиции, няма пари, но има безработица и неплатени сметки. Трябва да споменем умни и неподкупни съдии като като бъдещият зам. председател на ВКС съдия Панова. Да уважаваме и говорим за добрите юристи, които знаят правото и печелят дела в големи съдилища по света. Същото важи за успешните предприемачи, които произвеждат реални неща - напр. Диалспорт изнася 85% от спортните си облекла. Същото правят много софтуерни фирми, мандри, произвеждащи екзотични сирена, малки заводи за резервни части, миннообогатителната ни индустрия. Без тези хора щяхме да гладуваме. И трябва да говорим за тях. Стига само мерзости и гадории. И журналистите трябва да си мръднат задниците за да се промени нагласата в мисленето на хората.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно