Обновена  10 ное 08:31
СЕМ скастри медиите за отразяването на самозапалвания

Извънредният мониторинг на СЕМ по отразяването на самозапалването пред сградата на президентството на 3 ноември сочи, че част от медиите разпространяват лични данни за хора, посегнали на живота си, излъчват травмиращи кадри и снимки, които позволяват лицата да бъдат ясно разпознати.
На последното си заседание Съветът за електронни медии констатира, че някои програми са показали снимки на младата жена, която посегна на живота си, съобщено е името и фамилията й, възрастта й, включително са разпространени лични данни за семейството й и здравословното й състояние. Подобно отразяване е нарушение на нормите на Закона за радиото и телевизията, посочва регулаторът.
Съветът смята за свое задължение да подчертае, че професионалният стремеж за разностранна и навременна информация, свободата на словото и мнение не са абсолютни. "Необходимият баланс между правото на информация, свободата на изразяване и правото на лична неприкосновеност е въпрос на неотменими професионални стандарти и етични норми. Пред лицето на подобни екстремни публични факти силата на медийното въздействие следва да е в придържането към тези стандарти и норми, а не в нарушаването им. Необходимостта от спазването им налага мониторингът върху програми и предавания, съдържащи риск за незачитане на личното достойнство, да продължи", категорични са представителите на СЕМ.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно