БСП предлага да се приеме със закон
Половин такса за ЧСИ при плащане в срока за доброволно изпълнение
Половин такса за ЧСИ при плащане в срока за доброволно изпълнение

Пропорционалната такса на частния съдебен изпълнител при плащане в срока за доброволно изпълнение, която бе отменена от кабинета "Орешарски" чрез промени в тарифа, да бъде регламентирана в закон. Това предлагат депутатите от левицата Мая Манолова, Чавдар Георгиев, Иван Иванов и Филип Попов.

Законът, в който според тях трябва да се уреди таксата, е този за частните съдебни изпълнители. Разпоредбата, която предлагат да влезе в него, гласи: "В случаите, когато длъжникът сам плати задължението си изцяло или частично в срока на връчената му покана за доброволно изпълнение, пропорционалната такса върху платената сума се събира в половин размер". Текстът показва, че идеята на вносителите е да има такса, но тя да е 50% от тази, която се събира след изтичането на двете седмици за доброволно плащане.

От създаването на професията на частните съдебни изпълнители те събират подобна такса. Изненадващо на последното заседание на правителството на Пламен Орешарски, подало оставка през лятото на миналата година, бе приета промяна в Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, с която таксата в срока за доброволно изпълнение бе отменена.

Това стана, въпреки предупреждението на Камарата на ЧСИ, че промяната е продиктувана от корпоративни интереси и няма да е от полза на гражданите длъжници. От гилдията многократно заявяваха, че отпадането на таксата само ще насърчи недобросъвестните, които разполагат със средства, но съзнателно не плащат задълженията си, защото вече няма да има никаква санкция за поведението им.

Изменението в тарифата незабавно бе обжалвано от камарата и по нейно искане Върховният административен съд спря действието му. Делото приключи на първа инстанция и тричленен състав на ВАС реши, че отмяната на таксата не противоречи на закона. От камарата обаче обжалват и предстои процесът да бъде насрочен пред петчленен състав на ВАС. 

Ако бъде прието изменението в Закона за ЧСИ, което предлагат от БСП, тарифата ще трябва да бъде съобразена с него и да предвиди 50 на сто пропорционална такса при плащане в срока за доброволно изпълнение. Основен двигател на отмяната на таксата беше бившата зам.-министърка на правосъдието, а вече и бивша съдебна секретарка в Административния съд на София –град Сабрие Сапунджиева. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
тъп отговор
|
нерегистриран
12 февруари 2015, 22:22
1
0
Хаиде да видим статистиката и тогава да правим такива обобщения. Случаите при които длъжника иска да плати но е бил изпреварен от сръчния адвокат на кредитора са 0.001% Останалите 99.99 % ти се хилят нагло и ти казват "ами съди ме" - на тези ли искате да помагате ?
13
|
нерегистриран
12 февруари 2015, 16:34
2
-2
До коментар [#12] от "ЧСИ":

Тъп въпрос-защо лице не е платило след решението. Защото ГПК е така направен, че трябва да платиш на секундата от постановяване на окончателното решение. На милионната част от секундата. Отиваш в съда да провериш дали има решение , и за все случай носиш пачката с пари за да платиш, ако решението не е в твоя ползва. Това е житйски абсурд. ЛИПСВА СРОК ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ С АБСОЛЮТНА ЗАБРАНА ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ПРОЦЕС. Примерно 1 седмица след решението. Нали се сещаш-че никой нормален човек не плаща докато води делото-нали за това е делото.

тоест дори и да си готов да изпълниш съдебното решение и да платиш-веднага щом узнаеш за него, няма гаранция дали другата страна вече не ти е образувала ИП.
12
ЧСИ
|
нерегистриран
12 февруари 2015, 14:17
3
-2
А защо смятате, че ЧСИ нищо не е извършил в този срок и какво значи "доброволно изпълнение" Ако длъжника наистина е добросъвестен, защо не е платил след постановяване на решението ? Така всички ще чакат да стигнат до изпълнение и едва тогава да платят "доброволно" - това ли наричате добросъвестност ? Ако не беше осъществената принуда от ЧСИ, длъжника няма да плати - тогава защо ЧСИ да не получи възнаграждение ?
11
до № 6
|
нерегистриран
12 февруари 2015, 12:09
4
-1
ПАК НЯКОЙ НЕ Е В ЧАС. ПРИ ПЛАЩАНЕ В ДВУСЕДМИЧНИЯ СРОК ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ ДСИ НЕ СЪБИРА ПРОПОРЦИОНАЛНА ТАКСА!!!
10
|
нерегистриран
12 февруари 2015, 11:40
6
-3
До коментар [#7] от "ЧСИ":
Леле, направо се уплаших, сън не ме лови, че ще спрете да работите! Те вземанията за издръжка и по трудови спорове се събират успешно и от ДСИ, така че споко. Принудително изпълнение е имало преди да има ЧСИ, има и в момента, ще има и в бъдеще, така че ние без вас можем. Нали ви е ясно, че ако в ЗСВ променят само думата районен с думата окръжен в частта за териториалния обхват на ДСИ, и вие сте утекли в реката.
9
|
нерегистриран
12 февруари 2015, 11:31
6
-3
До коментар [#7] от "ЧСИ":

Ей, смешко какво свършва ЧСИ в срока на ПДИ-образува изп.дело, изпраща ПДИ, прави запори и възбрани, проучва длъжника, връчва книжа-за всичко това си събирате проста такса, нали? Та ако длъжника плати в срока на ПДИ, той плаща задължението си плюс генерираните до момента прости такси. Каква пропорционална такса искате? То бива наглост, ама....
8
|
нерегистриран
12 февруари 2015, 11:09
6
-2
До коментар [#7] от "ЧСИ":

ще ми накривиш шапката като напуснеш професията, шъ знаиш
7
ЧСИ
|
нерегистриран
12 февруари 2015, 10:58
3
-5
Няма никой да ви работи. Няма да можете да си събирате вземания от работодател, издръжки и т.н. И ще го д****е всички хейтъри.
6
!!!!???
|
нерегистриран
12 февруари 2015, 10:34
3
-5
Каква е тази глупост.
Мирише на лобизъм.
А с таксата при ДСИ какво ще стане?
Защо някой трябва да събира такса за действия, които не е извършил?
5
СДЕЛКА ИЛИ НЕ? Не, няма сделка
|
нерегистриран
12 февруари 2015, 09:41
3
-3
НЯМА СДЕЛКА! Цялата пропорционална такса отпада. Ще отпаднат и обикновените такси при плащане в двуседмичния срок!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно