Подсъдим по делото срещу Веселин Пенгезов спасявал положението с "приятелски услуги", според свидетели
Един от подсъдимите по делото за длъжностно присвояване срещу Веселин Пенгезов – Людмил Симеонов поискал услуга от свои познати IT специалисти, за да не се изгуби финансирането по проект по програмата ОПАК заради сгрешен ред на ангажиране на компютърните специалисти. Според свидетеля Добрян Пенев през 2009 г. той получил обаждане от Людмил Симеонов, който го помолил да подпише предварително изготвена оферта и да приложи към нея автобиографията си. След като по-късно Пенев бил извикан за разпит в полицията, той веднага се сетил за "услугата", която направил и позвънил на Симеонов. А той, от своя страна, му отговорил да не се притеснява и че всичко било насочено срещу Пенгезов с цел дискредитирането му. Симеонов успокоил Пенев и му казал да каже пред полицаите, че разбрал за проекта от интернет и че е получил покана за участие, както и други документи към нея, на личния си имейл, което не било вярно.

Делото за длъжностно присвояване се води срещу бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) и Военно-апелативния съд (ВАпС) Веселин Пенгезов, Петър Петков – също председател на ВАпС, зам.-шефа на съда Владимир Димитров, бившия ръководител на дирекция Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) към Министерството на финансите Мария Дивизиева, Людмил Симеонов, Крум Симеонов и още двама подсъдими.

Разследването започна през 2010 г. срещу неизвестен извършител, а обвинения бяха повдигнати четири години по-късно – през пролетта на миналата година, малко след като Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви конкурса за избор на нов председател на САС, с което на практика елиминира Пенгезов от надпреварата. Пенгезов и Петков са обвинени в това, че като извършител и помагач, са присвоили чужди пари – 42 217 лева – длъжностно присвояване в големи размери, както и че са представили и са направили опит да представят неверни сведения пред Дирекция "ОПАК" към Министерството на финансите – управляващия орган по ОПАК, във връзка с обществени поръчки по проекта "Информационна система за прозрачност във военните съдилища".

Пенгезов е обвинен и в това, че не е изпълнил служебните си задължения, тъй като не е обявил обществена поръчка по проекта за сумата от 402 560 лв. и от това са настъпили тежки последици. Прокуратурата твърди, че документи по проекта са били подписвани със задна дата. На Мария Дивизиева пък е повдигнато обвинение за това, че в периода 29 април – 26 ноември 2009 г. умишлено е улеснила в качеството си на помагач Петър Петков да предостави неверни сведения пред Дирекция "ОПАК".

Още двама свидетели днес разказаха, че са получили обаждане от подсъдимия Людмил Симеонов с молба да му направят услуга. Пламен и Каталина Стойкови, също IT специалисти били потърсени от Симеонов, който им казал, че има нужда от тяхната безвъзмездна помощ за нещо формално. Обяснил им, че заради грешен ред за ангажиране на компютърни специалистите можело да се изгуби финансирането на проекта. Въпреки че се поколебали дали да направят поисканото, Стойкови склонили, тъй като познавали Симеонов от години. На двамaта компютърни специалисти им била предоставени предварително изготвени оферти, които само трябвало да подпишат и да приложат автобиографиите си. Междувременно Симеонов ги успокоявал няма защо да се притесняват, защото всичко е формално. След като били извикани на разпит в полицията обаче, първата мисъл, която дошла на ум на двамата свидетели била, че става въпрос за "услугата" по проекта. И двамата свидетели не си спомняха много от случилото се, затова се наложи да бъдат прочетени показанията им от досъдебното производство, след което те потвърдиха, че записаното е коректно.

Днес пред съда показания даде и проф. Огнян Стамболиев, специалист по гражданско право, поканен като експерт по проекта. Той заяви, че е имало объркване в договора с компютърните специалисти и че те са били притеснени за заплащането си. На днешното заседание като свидетел бе призован и Румен Катев, председател на Военно-апелативния съд в Пловдив, чиито разпит обаче нямаше отношение към предмета на престъплението.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
12 януари 2016, 13:25
0
0
На някои прасета, май, им е дошла Коледата!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно