Обновена  16 мар 08:03
Масовият убиец Брайвик съди Норвегия заради изолацията си
В затвора разполага с 3 стаи с телевизор и компютър, но без интернет

Масовият убиец Андерш Брайвик се яви в съда в Осло по дело, в което съди Норвегия за нечовешко отношение. Казусът повдига въпроса как да се постъпва с човек, който е убил 77 души през 2011 г., предаде Ройтерс.Десният екстремист се появява на публично място за пръв път от процеса срещу него през 2012 г. Оттогава той е имал само един посетител — майка му, която е била допусната в затвора да го прегърне малко преди да почине от рак през 2013 г.

37-годишният Брайвик смята, че изолацията му в затвора нарушава забраната на "нечовешко и унижаващо отношение" от Европейската конвенция за правата на човека.

"Той иска контакти с други хора", каза адвокатът му Остайн Сторвик. Делото ще се гледа от вчера до петък в преоборудван гимнастически салон в затвора в Шиен, южно от Осло, където Брайвик излежава присъдата си.

Генералната прокуратура в Осло заяви, че няма основание да се води дело, тъй като "няма доказателства тъжителят да изпитва умствени или физически проблеми в резултат на затворническите условия". Решението на съда ще бъде обявено в близките седмици.

На 22 юли 2011 г. Брайвик уби 8 души с бомба в Осло, а след това застреля на намиращ се наблизо остров 69 души, повечето тийнейджъри. Той излежава максималната в Норвегия присъда от 21 години затвор, която може да се удължи.

В затвора килията му има 3 стаи с телевизор и компютър, но без достъп до интернет. Той се среща единствено с надзиратели и медицински персонал. Дори адвокатът му трябва да разговаря с него през стъклена преграда.

Норвежките власти отбелязаха, че в манифест с антимюсюлманските му възгледи Брайвик е заявил, че "затворите са смятани за идеално място за вербуване с политически цели", а освен това е възможно други затворници да го нападнат.

Както заяви Сторвик, един от признаците, че Брайвик страда, е неспособността му да се съсредоточава в университетските курсове, които започна задочно миналата година.

Ако Брайвик загуби делото в Норвегия, адвокатът му може да сезира Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). През 2014 г. ЕСПЧ санкционира Турция за нечовешко отношение към основателя на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан, който е бил държан в изолация в продължение на едно десетилетие до 2009 г.

Затова пък във Франция терористът Карлос Чакала изгуби жалба за нечовешко отношение през 2005 г. Съдът прецени, че той има достъп до роднини и адвокати, макар и да е бил държан изолиран от други затворници.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно