Екатерина Захариева:
Най-добрите да пожелаят да влязат във ВСС, за да има ефект от реформата*
Изготвянето на новата съдебна карта е най-важната част за качествено правосъдие, защото не може една Холандия със 17 млн. население да има 19 районни съдилища, а у нас те да са общо 182, казва министърката на правосъдието
Най-добрите да пожелаят да влязат във ВСС, за да има ефект от реформата*

- Г-жо Захариева, знаете ли какво пише в одита на българската прокуратура, който се прави от европейски експерти?

- Очаквам да го получил най-късно до началото на следващата седмица. Резюмето и препоръките ще бъдат достъпни, така че да може всеки един от българските граждани, както и самите прокурори, да се запознаят с тях. Ще има препоръки, предполагам, и за прокуратурата, и към изпълнителната власт, и към законодателната, свързани със законодателството. Надявам се следващите министри и съответно съдебната система и законодателната власт да го обсъдят и да предприемат мерки по препоръките. По принцип така, както беше изготвено техническото задание, не става въпрос само за структурата на прокуратурата, но и за функционалния модел, за независимостта на отделния прокурор, за наказателния процес като цяло. Мисля, че докладът ще е обширен и вече е ясно, че ще има препоръки.

- Какви са очакванията ви за мониторинга от ЕС, след като поискахме отпадане на механизма или поне намаляване на критериите за проверка?

- Догодина е 10-годишнината на тези доклади и се очаква ретроспекция какво сме постигнали. Ние изпратихме една таблица, която те бяха задали като макет, и си припомних къде сме били и къде сме в момента. Немалко работа е свършена по тези шест показателя. Конституцията е изменяна през 2003, 2006, 2007 и 2015 г. в глава "Съдебна власт". Законът за съдебната власт също е променян многократно. Направиха се изменения, които вече действат, по отношение структурата на съда и прокуратурата, кариерното развитие, независимост и безпристрастност, проверки, отговорност. Със сигурност има още неща да се вършат, но се надявам докладът да отчете напредъка и свършеното, вероятно ще има и препоръки.

Не ни стигна времето за промени в наказателната политика, въпреки че работихме усилено с холандски експерти. Имаме разработен проект и очакваме финансиране по Оперативна програма "Добро управление", по време на който трябва да се проучи професионално дали ще се приема нов Наказателен кодекс, или ще се правят сериозни изменения на този. По НПК имаме готов законопроект за изменение, но няма смисъл да се внася в Народното събрание, след като е ясно, че то ще бъде разпуснато вероятно на 23 януари. Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер много пъти е обявявал, че иска до края на мандата на комисията да се приключи с механизма за България и Румъния. Надявам се наистина да продължат реформите и да се свършим работата, за да може да се реализира желанието на ЕК.

- Мониторингът от ЕК бе един от основните мотиви на Христо Иванов като министър да иска мащабна реформа на правосъдието. След него вие прокарахте промените в Закона за съдебната власт. Смятате ли, че тази реформа е завършена и сме отговорили на забележките?

- Неслучайно изброих колко пъти е изменяна конституцията. Тъй като тези промени са били все по препоръки от мониторинговия механизъм. Промените от 2015 г. в конституцията и тези в Закона за съдебната власт вече са в сила. От догодина остава да видим как ще се прилагат новите правомощия на Инспектората на ВСС. Промените в Закона за съдебната власт отговарят на актуализираната стратегия за реформа. Трябва да се даде време.

Предстои и изготвянето на съдебната карта, която е може би най-важната част от реформата. В Холандия със 17 млн. население има 19 районни съдилища. В България са 113 районни съдилища, 182 са общо всички съдилища. Няма как да получиш качествено правосъдие, когато до обяд съдията гледа наказателни дела, а следобед - граждански. С промяна в натовареността хората ще получат по-качествено и бързо правосъдие.

- Колко време е нужно да се види ефектът от досегашните промени?

- Сега започват първите конкурси. Нека да ги проведем и да видим резултатите. Нека видим и избора на следващия ВСС догодина, който ще се извърши по нови правила - пряк избор, всеки може да номинира, публично изслушване, време за размисъл, електронно гласуване, избор в Народното събрание с мнозинство от 2/3.

Аз съм сигурна, че най-важното за следващия ВСС е да има желаещи магистрати да отидат там. И то да са най-добрите. Защото дори и при директен избор, ако няма желание от страна на най-почтените и опитните да се кандидатират, няма как да се случи промяна. Реформата не е започнала от Христо Иванов или от мен, по системата е работено доста години. За съжаление, усещането на хората за справедливост не е на високо ниво, напротив.

Доверието в съдебната система пада. Уверена съм, че с екипа ми сме положили всички усилия, сега остава съдебната система да започне да прилага новите правила и да работи качествено и в срок и да обяснява на хората какво се случва и защо се случва. И да спре да генерира скандали.

- Всички тези нови правила за изборите ще направят ли невъзможни реплики като "Ти си го избра", която чу премиерът Бойко Борисов за главния прокурор Сотир Цацаров?

- Няма как премиерът да избере главен прокурор или председател на ВКС, това са абсолютни спекулации. Изпълнителната власт няма никакви правомощия при тези избори. Тримата големи се избират от ВСС и се назначават от президента, който има право само един път да откаже назначението. Самата съдебна система си ги избира и е хубаво да спре да се оправдава постоянно с някого, а да си свърши работата. Правителството разговаря с тях много сериозно, чува техните предложения и искания. Всяка година им се увеличава бюджетът.

Опитахме да решим проблема със сградния фонд. Софийският районен съд получи сгради от изпълнителната власт. По време на първия кабинет на ГЕРБ им предоставихме сградата на ГУСВ. След това им се предостави и военното НДК, защото това наистина е най-големият и натоварен съд в страната. Така че правителството си свърши работата.

- Редни ли са тези остри взаимоотношения между прокуратурата и Софийския районен съд, Софийския градски съд?

- Не са нормални такива взаимоотношения и със сигурност не помагат нито на съда, нито на прокуратурата. Напротив, пречи на работата и на двете институции. Искри прехвърчат постоянно. Но не приемам това постоянно говорене през медиите.

- ВСС в този си вид и състав работи ли, или е само бойно поле на лобита?

- Откакто влязоха в сила промените в конституцията и ВСС се раздели на две, аз присъствам само на пленума, където обсъждаме предимно бюджетни въпроси. Всички професионални, кадрови въпроси се обсъждат в двете колегии, но там аз не участвам. От пленума виждам, че дори по много елементарни решения, които не трябва да предизвикват дори дебат, се стига до обострен тон дори когато се повдигат принципни въпроси. Така че ВСС работи, но трудно и решенията се вземат с много противопоставяне.

- Личностни ли са проблемите?

- Мисля, че имат принципни различия и те са стигнали вече и до сериозно противопоставяне на лична основа, включително и нетърпимост.

- Изкарахте една година като министър на правосъдието, заслужаваше ли си?

- Бих казала, да. Беше труден момент да си министър на правосъдието. То всъщност никога не е лесно, защото хората си мислят, че ти си шеф на съдиите и прокурорите, а всъщност не си. Постоянно получавам жалби от недоволни граждани срещу съдебни актове, а не мога да влияя. Допълнително недоволството от съдебната система се прехвърля към министъра.

От друга страна, свършихме това, което трябваше - внесохме измененията в законите, те бяха приети от парламента. Но реформата не приключва със Закона за съдебната власт, има и други важни проекти. Търговският закон в момента е на второ четене с текстовете срещу кражбите на фирми и стабилизиращото производство при несъстоятелност. Законът за правната помощ мина на първо четене, има време и за следващото. Другата седмица внасяме промени в НК. От 1968 г. никой не се е захващал с детското правосъдие, а това е важна реформа. Много работа се свърши с реформата на затворите. Семейният кодекс бе изготвен. Съжалявам за него, за детското правосъдие и НПК, че няма да могат да бъдат приети.

- Получихте ли покана за служебен министър?

- Аз няма да участвам в този служебен кабинет. На президента Плевнелиев не му е лесно, но съм уверена, че ще се справи както винаги. Все пак трябваше следващият президент да поеме своята отговорност. Румен Радев не откликна и вероятно този служебен кабинет ще управлява до 22 януари. Макар и за 20 работни дни, обаче са нужни подготвени хора, за да не спира да работи администрацията.

- Оставате ли в политиката?

- Най-вероятно, да. Аз съм в политиката от 2009 г., когато бях зам.-министър на Росен Плевнелиев в регионалното министерство. Имам доста натрупан опит, който може да бъде използван в интерес на хората.

*Интервюто е препечатано от в. "24 часа"

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
13
Заразена от политиката
|
нерегистриран
16 декември 2016, 14:31
11
0
Най - достойните ще ги изберем ние, политиците, в следващото НС. Упражнението вече е отработено.
12
444
|
нерегистриран
16 декември 2016, 13:49
27
-9
Како, спри да говориш за неща, които не отбираш, в частност за РС, моля !
В малкия си, привинциален, така да се каже селски, съд в сряда съм разгледала 15 дела, от които съм решила в зала 7 дела, а 5 съм обявила за решаване в 1-месечния срок.
Решените в зала 7 дела, днес - петък, са вече с написани мотиви.
Така че, моля не разрушавайте това, което работи от 1890 година !
Впрегнете всичките си качества - умствени и физически, та "оправете", освен сградно, СРС, или както вече е по - известен Лаловия съд, че е голем рев - Лалов, и мъка - за колегите и гражданството !
11
|
нерегистриран
16 декември 2016, 13:41
12
-1
До коментар [#9] от "Червената шапчица":
М.Славов зам.председател на Апелативен съд Варна, според министърката от най-добрите ли е?
Иска ли питане ? Разбира се, че е от най - най- добрите, при това в дисциплината "Висок скок от място". При това неговите постижения следва да се оценяват като тези на бълхата: с оглед обективния критерий - ръст, системно високите му отскоци: за 6-7 години административен секретар, Председател на РС, Зам. председател на ОС, Зам.председател на Апелативен съд, са направо знаменити - олимпийски !!! Какво значи някаква си напр. Стефка Костадинова ! Пфу..
За къде другаде, ако не за Олимп, е той !
Да не би някой да очаква, че ще се върне в родното си село ?!?
И сега, Правен свят, вземете го изтрийте това мое мнение, определяйки го като обидно и не знам там какво си !
Нищо лично и нищо обидно. Единствено пиетет и възхита питаем - и към него, и към Иванка Дрингова също, и така сме целия РС - Варна. Наша пътеводна звезда е тази светла личност !
10
|
нерегистриран
16 декември 2016, 12:47
22
0
До коментар [#5] от "Лъчи":
Амъ тази министърка не знае и броя на районните съдилища в държавата?
Доколкото съм запознат не са 182 броя,но вие ще кажете дали е така.

113 са РС в РБл
Катето е пълен лаик в областта на правото!
9
Червената шапчица
|
нерегистриран
16 декември 2016, 12:35
12
-1
М.Славов зам.председател на Апелативен съд Варна, според министърката от най-добрите ли е?
8
неизвестен автор
|
нерегистриран
16 декември 2016, 11:50
8
0
Сега започвам да си пиша молбата
7
|
нерегистриран
16 декември 2016, 10:09
17
-7
Аз пък гледам до обяд граждански, а следобяд наказателни дела и имам обоснованото самочувствие да смятам, че актовете ми са много по-качествени от тези на някои "тесни специалисти" другаде. Най-малкото защото инстанционната проверка доказва това.
6
!
|
нерегистриран
16 декември 2016, 09:39
23
0
И какво като пожелаят да влязат във ВСС най - добрите?
У нас това не е принципът, по който се формират органите на управление и се израства кариерно.
И ние искаме "най- добрите" да ни управляват, ама в Дядо Коледа отдавна не вярваме.
5
Лъчи
|
нерегистриран
16 декември 2016, 09:15
20
-1
Амъ тази министърка не знае и броя на районните съдилища в държавата?
Доколкото съм запознат не са 182 броя,но вие ще кажете дали е така.
4
Лили
|
нерегистриран
16 декември 2016, 08:57
32
-1
Да влязат най-почтените...оксиморон някакъв. Дори да бъдат предложени няма как парламента да ги избере, щото нали разбирате, че няма как непочтени хора да изберат почтени.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно