Бившата областна управителка на Хасково отива на съд за наводнението в Бисер

Прокуратурата прати на съд бившата областна управителка на Хасково Ирена Узунова. Тя ще отговоря за това, че е причинила по непредпазливост наводнението в село Бисер преди 5 години, при което загинаха общо 11 души.

Според прокуратурата Узунова не е изпълнила свои законови задължения, заради които язовир Иваново е останал опасен и в крайна сметка се е скъсала язовирната стена и заляла селото, при което първоначално загинаха 8 души. Именно за тяхната смърт са обвиненията на бившата областна управителка. Делото ще бъде гледано от Районния съд в Харманли.

От прокуратурата съобщиха, че в хода на разследването е била изготвена петорна комплексна експертиза, която показала, че язовирната стена много преди наводнението е била увредена, за което имало и сигнали. Разрушаването на стената е било предизвикано от трайно и масивно преливане през нейната корона, а основният изпускател на язовира е бил в трайно неизправно състояние. През последните години не е била провеждана техническа експлоатация на язовирната стена, не е имало систематични наблюдения на състоянието на стената и съоръженията към нея. Неподдържаният преливник и дебелата ледена покривка на язовира, довела до интензивен ледоход и последвало блокиране на преливника, са решаващи фактори, предизвикали рязкото повишаване на водното ниво във водохранилището, преливането над короната на стената и нейното последващо разрушаване, посочват от държавното обвинение.

Обвинителният акт е внесен в съда от трима наблюдаващи прокурори – районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, заместничката ѝ Румяна Зайкова – Калеева и Мария Лулкина. 

Първоначално делото се водеше около година от прокуратурата в Хасково, след това беше изпратено по компетентност във Военно-окръжна прокуратура-Пловдив. Оттам беше изпратено във Върховна касационна прокуратура и по разпореждане на главния прокурор беше възложено за наблюдение на Районна прокуратура-Пловдив.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно