Парола и отпечатък за плащане по интернет
По-строги правила за електронните транзакции се въвеждат с нов закон

За да плащаме по интернет, ще бъде необходимо да използваме две пароли или съчетание от код и отпечатък или ирис на окото. Това са част от по-строги правила за онлайн плащанията, които се въвеждат с нов закон за платежни услуги и платежните системи, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Проектът има за цел да въведе в българското законодателство изискванията на нова Директива на ЕС.

Новият закон осигурява по-голяма защита на ползвателите на платежни услуги, осъществявани в интернет или по друг дистанционен способ, и въвежда задълбочено установяване на идентичността на платеца. То включва използването на поне два от три възможни елемента за идентификация при извършване на плащане, категоризирани като знание (нещо, което само ползвателят знае), притежание (нещо, което само ползвателят притежава) и характерна особеност (нещо, което характеризира ползвателя). От тези три елемента в практиката досега най-често прилагани от доставчиците на платежни услуги са паролите (нещо, което само ползвателят знае) и еднократни динамични кодове за потвърждаване на дадено плащане, генерирани от токен устройства или получени чрез съобщение през личния мобилен телефон или имейл (нещо, което само ползвателят притежава). Относно третия елемент, касаещ характерна особеност на клиента, т.е. нещо, което го характеризира, може да бъде посочена идентификация чрез биометрични данни, като например пръстов отпечатък, разпознаване на ириса и др. Целта на промените е да се създаде по-сигурна среда за онлайн плащанията.

Новият закон въвежда два нови вида платежни услуги в интернет - иницииране на плащане и предоставяне на информация за сметка, и въвежда редица изисквания към доставчиците, които ги предлагат (банки, платежни институции и дружества за електронни пари).С новия закон се въвеждат и мерки сметките за основни операции на банките да придобият по-голяма популярност. По тези сметки могат да се внасят пари, да се тегля, с тях могат да се правят преводи и да се получават плащания. Като таксите по-тях трябва да са по-ниски от средните на пазара за съответните операции. Банките ще трябва да разпространяват брошури в офисите си с информация за тези сметки, както и да я качат на сайтовете си, така че хората да бъдат запознати с правата си. Освен това, ако поне 10 банки предоставят една услуга без такса - например внасяне на пари по лична сметка, то всички банки ще трябва да предоставят тази услуга безплатно при използване на сметка за основни операции.С новия закон ще се даде и достъп на Агенция "Митници" до информацията от Регистъра на БНБ на банковите сейфове и сметки. Достъп до данните ще има и Сетната палата, но само за хората, заемащи висши държавни длъжности, тъй като те подават в палатата имотни декларации, в които посочват притежаваните недвижими имоти, коли и пари.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно