Съдът намали гаранцията на Живко Мартинов на 20 000 лв. заради имотното му състояние
Съдът намали гаранцията на Живко Мартинов на 20 000 лв. заради имотното му състояние

Софийският градски съд е намалил гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от 45 000 лева на 20 000 лева, пише в. "24 часа". Съдът е мотивирал промяната в размера на гаранцията с имотното състояние на Мартинов.

На 31 юли спецзвеното "Антикорупция" обвини Живко Мартинов за 6 престъпления и му определи гаранция в размер на 45 хил. лв. Бившият народен представител трябваше да ги плати в рамките на 10 дни или да влезе в ареста. Той напусна парламента на 27 юли, като преди това главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета заради аферата с изнудването за тонове суджуци, пастърма и филета. Обвинение получи и шефката на Агенцията за безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, която оказала натиск на един от основните свидетели срещу бившия народен представител.

Първото обвинение на Мартинов е, че е изнудвал търговеца на месо А.П. за 15 500 лв., за което може да получи от 5 до 15 г. затвор. Второто е за закана за убийство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 г.

Третото обвинение е за станалите популярни 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе "Елена" и телешка пастърма. Мартинов заплашвал търговеца на месо А. П. с арести и данъчни проверки, които да "смачкат фирмите му", докато не получил деликатесите.

Четвъртото обвинение на Мартинов е, че през 2014 г. опитал да помогне на бивш зам.-министър на финансите да избегне съд за катастрофа. Освен това той заплашвал зам.-директора на полицията в Добрич и началника на районното в Балчик, което се наказва с до 6 г. затвор.

Последното обвинение е, че през април 2017 г. е опитал да притиска шефа на ВИК - Добрич, да уволни служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известно време. Това се наказва със затвор до 6 г., уточниха от прокуратурата.

Междувременно авторът на сигнал срещу Мартинов се оплаква от натиск срещу него и семейството му, съобщи бТВ. Бизнесменът Кирил Костов твърди, че срещу него са започнали постоянни проверки от държавните институции, отделно е получил и заплахи за живота си. Кирил Костов казва, че животът му напълно се е променил, след като свидетелствал по обвиненията срещу Живко Мартинов.

"Последния път ми изпратиха едни снимки, "групата на Вълка" колко хора е отстранила последните няколко дена. "Групата на Вълка" е от един филм, който сега тече по една българска телевизия и там групата на Вълка извършва убийства", обяснява бизнесменът. Той се оплака и от постоянни проверки на семейството му.

"На 27 юли в обекта при съпругата ми сядат като клиенти служители на НАП, обслужени са, платили са си сметката с касов бон, всичко нормално. Впоследствие се представят като служите ни НАП, каквито са, и започват проверка", разказва Костов. По думите му проверката е приключила без констатирани нарушения, но след това веднага започнала нова проверка, което според него не е случайно.

"Живко Мартинов твърди, че директорката на НАП-Варна е негово назначение, имат и други позиции, шефът на ревизиите има близки отношения с него и ред други високопоставени служители на НАП контактуват с тия хора", казва бизнесменът. ОТ НАП обаче отговарят, че проверките били по сигнал, получен преди Костов да стане свидетел по делото срещу Мартинов.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
СГС
|
нерегистриран
12 август 2017, 14:11
3
0
Жив да го ожалиш Живко, беден, немощен и социално слаб.

5
Фен на съдебната система на РБ
|
нерегистриран
11 август 2017, 19:36
11
0
До коментар [#4] от "Намалил":
А трябваше да увеличи! Ало, СГС ще ви вземат делата и с основание! Това на какво прилича, този с оглед на обществената опасност и качествата му да не би да е беден, а? Само суджука е 50 бона!

Пастърмата отделно... Май имаше и бахур?
4
Намалил
|
нерегистриран
11 август 2017, 17:40
7
0
А трябваше да увеличи! Ало, СГС ще ви вземат делата и с основание! Това на какво прилича, този с оглед на обществената опасност и качествата му да не би да е беден, а? Само суджука е 50 бона!
3
Така ще бъде
|
нерегистриран
11 август 2017, 13:44
8
-1
докато НПК не разрешава гаранцията да бъде и в суджук...
2
За суджуците и техните приносители и крайни получатели
|
нерегистриран
11 август 2017, 13:41
10
0
Констатациите по повод масовата приватизация, които министър-председателят Бойко Борисов направи през последната седмица, са съвсем точни. „Да кажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарда е загубила държавата, но и продължаваме да плащаме. Всичко в завода „Полимери“ е разграбено и унищожено, а пък собствениците (фирмите, свързани със семейство Николай и Евгения Баневи, бел. ред.) имат мерцедеси „Майбах“ и ни дават оценка“, каза раздразнено премиерът по повод неизбежното плащане на милиони от бюджета за обезвреждане на опасен отпадък, който се намира на територията на бившия завод. И добави, че в подобна ситуация се намират „десетки, да не кажа стотици“ предприятия, раздържавени в края на 90-те години на миналия век. Надеждата на Борисов е, че след създаването си единното антикорупционно звено ще се занимае „не само с това, което е в момента, а и с подобни минали сделки...“.

Тези думи звучат в пълен синхрон с усещането за несправедливост на голяма част от българите, предали боновите си книжки на знайни и незнайни фондове без никакъв опит в пазарната икономика, но попаднали на правилното място. Само че поредица от премиери, включително и сегашният, са имали възможност да реагират на този много негативен епизод от историята на прехода.

Нека да вземем за пример Баневи, които се утвърдиха в общественото съзнание като христоматиен пример за този модел. Чрез фонда АКБ те придобиха десетки предприятия, сред които и 34% от „Полимери“, през 1996 година. Две години по-късно държавата им продаде още 24% от девненската компания срещу 12 млн. долара, за които Баневи теглят кредит от държавната тогава „Булбанк“. Почти веднага започват проблемите, а първото спиране на производството бе през 2000 г. заради неплатени задължения към доставчици. Това е и периодът, в който започва „реорганизация“ на всички фирми на АКБ. Следват серия прехвърляния на собственост, апорти, разпродажба на активи, неизпълнение на приватизационни ангажименти, неплащане на публични задължения. Всички компании от портфейла на бившия приватизационен фонд са в лошо състояние, а логичното при „Полимери“ се случи през 2012 година, когато фирмата бе обявена в несъстоятелност със задна дата.

Крайният резултат от експеримента за „по-социално и по-справедливо раздържавяване, при което активите на държавата стават собственост на българските граждани“ бе, че стотина души с нулев управленски опит придобиха 1/3 от българската икономика.

Но епичният провал на масовата приватизация е много стара новина.

Всичко това е известно и се е развивало години наред в публични дружества, пред очите на всички контролни органи. Стотици са медийните публикации със съмнения за нарушения в „Империята на Баневи“, но нито една от тях не доведе до адекватна институционална реакция. През 2011 г., когато премиер бе Борисов, името на Банев изскочи от дипломатически доклад на американския посланик Джеймс Пардю, изтекъл в Wikileaks. Посланикът пише, че бизнесменът е замесен в приватизационни измами и корупция. През април 2016 г. (отново със сегашния премиер начело на държавата) в.„24 часа“ оповести тайни офшорни компании на Банев и съпругата му в рамките на проекта „Панамски досиета“, но не разкри какво има в тях. Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ допълни тази информация с твърдението за най-малко 80 млн. лв.

Ако управляващите смятат, че приватизацията на „Полимери“ (а и не само) е разбойническа, имат целия държавен инструментариум да поправят тази несправедливост и да предадат виновните на съд. Ако има незаконно декапитализиране, парите могат да се проследят и без специално законодателство (най-малкото защото цитираният от Борисов Антикорупционен закон третира лица, заемащи висши публични длъжности), а виновните идентифицирани. Всичко останало попада в категорията приказки на маса.
1
Сходен казус,по който Държавата мълчи.
|
нерегистриран
11 август 2017, 11:45
5
-6
Поради липса на изпратена покана за доброволно плащане съгласно чл.182 от ДОПК от органът, установил вземането.,й липсата на служебно начало,началният момент от който да тече 7 дневния срок на дължимата сума. Незаконно публичния изпълнител пристъпва 2006г. към принудително изпълнение със СДИ по чл. 221 от ДОПК,без да е имало образувани изпълнителните дела №№21938/02,26436/02 , за да се изпратят на НАП поради НЕ събирането им от съдебно изпълнителната служба.
Законът не позволява това ,и е следвало на осн. чл.225,ал.1 т.7 от ДОПК ПИ да прекрати ИД,поради липса на служебно начало.
Вместо прекратяване,ПИ незаконно е налага държавна принуда опис и възбрана на недвижим имот за сумата от 14 хиляди лева,платени при изтекла погасителна давност, й при вече загубило силата си държавна принуда .Саморазправата с нас е станала при липсата/отказан/ съдебен контрол по АПК по законосъобразност на актове на ПИ. Които са нищожни ,й не пораждат валидни правни последици, , а за нас валидни правни задължения.
Още повече няма издадени изпълнителните листа в полза на държавата ,или в полза на НАП,,а има такива в полза на съдилищата Враца ,Видин и Монтана , касаещо четири на сто ДТ по ГПК , който не представляват ДТ на осн. чл.458 от ГПК в полза на държавата.
Поради й което НАП ,даже не е имал качеството й на присъединен взискател,но е изнудил семейството ни да платим сумата.
Въпреки ,че НАП е бил никои в съдебното и изпълнителното производство, препира парите ни ,като ги изпраща на ВСС,които ВСС също никои /като НАП Враца/ в съдебното и изпълнителното производство.Абсолютно изнудване,и държавен рекет което ПРБ до сега прикрива. Иде реч за ТОТАЛНА МАФИЯ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, и в изпълнителната власт, защо не е приложен правилно закона, видно от гореописаното.
И пак ще повторя: Сега схващате ли, що в Грузия уволниха ВСИЧКИ съдии(вклч и честните-ЗАЩОТО СИ МЪЛЧАХА ПРЕД БЕЗОБРАЗИЯТА ), и назначиха нови, а част от съдиите отведоха в затвора за съдии до Тбилиси?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно