Убиецът на Мартин Борилски е бил преместен в общежитие от открит тип
 Убиецът на Мартин Борилски е бил преместен в общежитие от открит тип

Георги Желязков, който през 2010 г. бе осъден за убийството на студента Мартин Борилски в Париж, е бил преместен общежитието от открит тип на Варненския затвор, пише "Дневник", като се позовава и на информация от Министерството на правосъдието.

Желязков бе осъден на 19 г. затвор, а съучастникът му Стоян Стоичков на 17 г. за това, че на 18 юли 2000 г. умишлено са умъртвили Борилски по особено мъчителен начин и с особена жестокост. При аутопсията по тялото на жертвата са открити общо 93 прободни рани.

Според съдебното решение Желязков и Стоичков трябваше а изтърпят наказанията си при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

"След изменението на Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража" от февруари т.г. и след постъпила молба от Желязков, съгласно заповед на началника на затвора във Варна, на 13 март т.г. Желязков е преместен в затворническото общежитие от открит тип във Варна", съобщиха от Министерството на правосъдието. Заповедта е била съгласувана с варненската Окръжна прокуратура. От министерството обяснили, че по време на пребиваването си в затвора от февруари 2010 г. Георги Желязков е имал отработени дни, които били приравнени на 2 години, 4 месеца и 6 дни. С този срок е била намалена и присъдата му.

Лишените от свобода, които изтърпяват наказание в затворнически общежития от открит тип, се поставят при смекчен надзор и могат да работят извън района на общежитието без охрана, се казва в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража. Те могат да провеждат свиждания без заграждения с възможност за свободен достъп до посетителите.

Освен това "за постигнати успехи в работата, спорта, културно-масовата дейност и други положителни прояви" лишените от свобода, излежаващи наказания в общежития от открит тип могат да бъдат поощрявани със "свиждане с близките извън затвора, затворническото общежитие или поправителния дом за срок до 12 часа, с месечен домашен отпуск до две денонощия, домашен отпуск до 5 денонощия, както и ползване на годишната почивка извън затворническите общежития от открит тип".

По информация на "Дневник", след като на 13 март т. г. Желязков е бил преместен в общежитието, той явно е постигнал успехи, тъй като в момента вече има възможност да ползва споменатите привилегии.

Присъдата срещу Георги Желязков и Стоян Стоичков, потвърдена от Върховния касационен съд на 30 август 2010 г., сложи точка на съдебна сага, продължила повече от осем години. По време на делото обвиняемите на два пъти бяха оправдавани. Мартин Борилски беше убит на 18 юли 2000 г. в квартирата му в Париж. На местопрестъплението разследващите откриха два панталона окървавени с кръвта на Мартин, а ДНК анализ показа, че те са на Желязков и Стоичков. Следи от кръвта на Желязков бяха открити и под ноктите на жертвата. Няколко седмици след убийството двамата му извършители са напуснали Франция. Делото бе поето от българското следствие през 2001 г. Малко след като Стоичков и Желязков бяха привлечени като обвиняеми обаче делото изчезна безследно от прокуратурата, а по-късно се оказа, че от него липсват документи.

Пет години след началото на процеса, през 2008 г., Желязков и Стоичков бяха оправдани от Шуменския окръжен, а впоследствие и от Великотърновския апелативен съд. Оправдателните присъди бяха отменени от Върховния касационен съд. В мотивите си магистратите тогава записаха, че решенията на Шуменския и Великотърновския съд са постановени при "съществени нарушения на процесуалните правила за допускане, събиране, проверка и анализ на доказателствата и доказателствените средства".

Георги Желязков е син на бившия зам.-директор на варненското следствие Борислав Желязков. След промените Желязков-баща напуска системата и заедно с началника си Павел Димитров (агент на бившата Държавна сигурност, бивш лидер на ГЕРБ – Варна, и член на Висшия съдебен съвет от 1991 до 1992 г.) основават адвокатска кантора. До неотдавна Борислав Желязков бе един от най-влиятелните адвокати във Варна.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
До 2
|
нерегистриран
11 август 2017, 19:26
7
0
Какво общо има изпълнението на наказанието с правосъдието, бе, невежа. Изпълнението на наказанието е дейност на изпълнителната власт. Рабората на съдебната приключва с влизането на присъдата в сила. Компренде ?
2
Малко след като Стоичков и Желязков бяха привлечени като обвиняеми обаче делото изчезна безследно от прокуратурата.
|
нерегистриран
11 август 2017, 13:06
13
-3
До коментар [#1] от "---":
Тази статия поръчкова ли е ? Какъв смисъл и цел има написаното в статията? Присъдата е постановена , а след нея каквото за всички , това и за тези осъдени лица . Има си процедури . Защо насъсквате хората към реваншизъм и озлобление!? Че кой бил бащата , шурата ....
Просто фактите. А от тях всеки неюрист, съдебен заседател и интересуващ се може да си направи верните изводи по въпроса: Що е то правосъдие и има ли почва у нас?
1
---
|
нерегистриран
11 август 2017, 12:45
9
-13
Тази статия поръчкова ли е ? Какъв смисъл и цел има написаното в статията? Присъдата е постановена , а след нея каквото за всички , това и за тези осъдени лица . Има си процедури . Защо насъсквате хората към реваншизъм и озлобление!? Че кой бил бащата , шурата ....
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно