Обновена  23 авг 07:48
Сменят шефа на Агенцията за технически операции Цветан Китов
Вносител на предложението е министър-председателят Бойко Борисов

Председателят на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов ще бъде сменен. Това се разбира от дневния ред за утрешното заседание на Министерския съвет.

Вносител на точката е министър-председателят Бойко Борисов, който пряко отговаря за работата на агенцията за реализиране на специалните разузнавателни средства.

Цветан Китов е дългогодишен служител на МВР, работил е "Оперативно-техническа информация" и в Национална служба сигурност. Постъпва в ДАНС при нейното създаване през 2013 г. От август 2013 г. е заместник-председател на ДАТО, а от октомври 2013 г. е назначен и за председател на ДАТО.

За да се осъществя смяна на председателя на ДАТО, е нужен указ на президента, като правителството прави предложението за това.

Все още не е известно името на наследника на Китов, който ще бъде предложен от правителството на държавния глава за издаване на указ. Заместник-председател на ДАТО от 2014 г. е Бисер Борисов, дългогодишен служител на контраразузнаването.

Смяната на Китов се извършва в контекста на отнетия допуск за достъп до класифицирана информация на заместник-председателя на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства Георги Гатев и твърденията на председателя на Бюрото за допуснати нарушения от службите при приложение на системите за проследяване на съобщение и телефонни разговори.

В сряда правителството ще приеме и Годишният доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 г. Вносител отново е премиерът.

Министерският съвет ще приеме и Доклад на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката за изпълнението на закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба за 2016 г.

В последните седмици стана ясно, че заради редица нарушение, компетентните органи са отнели лицензите за търговия с оръжие на производители на военна продукция.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно