Обновена  07 сеп 07:43
Самоубилото се 11-годишно момче във видео до родителите си: Обичам ви. Не сте виновни вие
Момчето е записало в телефона си две обръщения към семейството си. Отивам на едно по-хубаво място и ще ви чакам там, казва ученикът. Венислав сам е заредил пушката с възможно най-мощните ловни патрони в касата - за глигани

Послание към родителите си е оставил в мобилния си телефон 11-годишният Венислав от Стрелча, който в понеделник се застреля в главата с ловната пушка на баща си.

В ефира на Нова телевизия говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че посланието на детето е открито в телефона му от разследващи във вторник късно вечерта. Тя обаче отказа да съобщи какво се съдържа във видеообръщението.

От него разследващите органи са направили категоричния извод, че момчето умишлено се е самоубило. Всъщност

в телефона на

Венислав са

открити два

видеофайла,

които той е направил няколко часа преди да сложи край на живота си, научи "24 часа" от свои достоверни източници.

В едното послание момчето обяснява как ще се самоубие. При гледането на посланията полицейските служители са били потресени с какво спокойствие и самообладание това 11-годишно дете говори за предстоящата си смърт.

В клиповете нямало и нотка на самосъжалетие, страх, хлипане или плач.

"Отивам на едно по-хубаво място и ще ви чакам там. Обичам ви!" , били думите на момчето в обръщението му към родителите.

Венислав не е обяснил защо е взел това крайно и фатално решение. Казвал единствено, че "така иска". Успокоил родителите си, че те нямат никаква вина за самоубийството му.

Майката Йонка и бащата Сава все още не са гледали предсмъртните му послания. Те ще им бъдат предоставени в четвъртък.

Събраните факти по случая сочат, че Венислав е направил една изключително добра подготовка преди самоубийството, която е изпълнил с твърдост и решимост.

Той е избрал момент, когато е бил сам в семейното жилище, записал е видеообръщенията в мобилния си телефон. После е отворил касата, в която баща му е държал законното си ловно оръжие - пушка "Иж", 12-и калибър.

Как е станало това, все още е мистерия, която разследващите не могат да разплетат.

Вратата на

касата е

отворена, но

езикът е в

положение

"заключено" Венислав явно е познавал боеприпасите, защото сам е заредил пушката с възможно най-мощните ловни патрони в касата - за глигани, тип "13 нули".

Все още не е ясно как точно е успял да натисне спусъка на дългата пушка, при положение че цевта е била на сантиметри от главата му.

Поради това разследващите ще правят следствен експеримент за точния механизъм на самоубийството. Тялото на детето е намерено в спалнята на втория етаж на къщата. При вида на обезобразеното и мъртво дете майката Йонка започва да вика отчаяно за помощ, след което припада.

От разпита на родителите и близките на Венислав е станало ясно, че в семейството не е имало признаци, че той може да сложи край на живота си.

Нищо в

поведението му

не е издавало

подобни

намерения

Това са споделили пред разследващи и неговите приятелчета от махалата и училището.

Всички описват момчето като буйно, лъчезарно, усмихнато и контактно. Допреди 2 г. активно тренирал плуване и бил една от големите надежди в местния клуб, но изненадващо се отказал.

Самоубийството на Венислав шокира както цялата общественост на Стрелча , така и разследващия екип с това, че е добре обмислен и предварително подготвен акт. Поради това основното разследване се насочва към външни фактори. На първо място ще се проверяват контактите на Венислав в интернет. Освен мобилния телефон на детето оперативният екип е иззел и компютъра му, който ще бъде подложен на щателна експертиза. Ще се проверява играл ли е на руската виртуална игра "Син кит", която приканва децата към самонараняване и самоубийство.

Проверка на "24 часа" установи, че Венислав има два профила във фейсбук. В единия вместо профилна снимка е поставен рекламен постер на "Карибски пирати" с Джони Деп.

Във втория профил е поставена снимка на скелет, въоръжен с коса, черепи и кости.

В профилите няма информация за притежателя им. Дали е имало някакво съдържание, което момчето е изтрило приживе, ще установява възложената експертиза на компютъра.

По изрично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров в четвъртък

в Стрелча

пристига екип

психолози от

Института на

МВР,

съобщи Румяна Арнаудова. Те трябва да извършат психологическо изследване и да работят с родителите на детето, роднинския и приятелския му кръг, за да се установи как то е взело решението да сложи край на живота си.

Разследващите се надяват по този начин да разберат имало ли е и кои са тези външни фактори, които са го подтикнали към подобно решение. Страхувал ли се е Венислав от нещо, или е искал да се докаже по този фатален начин.

Освен това остава открит и изключително важният въпрос дали има и други деца, които са застрашени от подобни крайни и пагубни намерения. Не само в Стрелча, но и навсякъде в страната.

В тази връзка ще се търси и влиянието на секта в самоубийството на момчето, въпреки че е било само на 11 г.

Семейната среда на детето също ще е обект на наблюдение, но всички събрани до момента данни сочат, че Венислав е растял в изключително добро, спокойно и сплотено семейство. Момчето има и сестра.

В Стрелча

съседите на

Байкови ги

определят като

задружни и

уважавани. Всъщност бащата и чичото на Венислав се женят преди години за две сестри от Пазарджик и това в някаква степен определя голямата сплотеност и разбирателството във фамилията.

Дядото и бабата на Венислав живеят на първия етаж в къщата. Никой в семейството няма криминални прояви. Бащата на момчето - Сава, се сблъсква за първи път със закона след смъртта на сина си. В касата, където е държал пушката си, полицаите намират и 19 ловни патрона, калибър 16-и, които той няма право да притежава и съхранява. Поради това срещу него е образувано производство за незаконно притежание на боеприпаси.

Мъжът работи в завод за безалкохолни напитки в Съединение, а майката Йонка - в местното БКС.

В сряда 11-годишният Венислав бе погребан на гробището в Стрелча в присъствието на роднини, близки, приятели и съученици, както и много покрусени от трагедията жители на града.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
07 септември 2017, 13:25
1
0
Започна масирана агитационна кампания за събиране на оръжието и сопите от народонаселението.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно