Обновена  21 сеп 07:52
Прокуратурата проверява "Кинтекс" и ВМЗ заради завишени цени на военна продукция

Министърът на икономиката поиска прокуратурата да провери държавните фирми "Кинтекс" и ВМЗ-Сопот заради съмнения, че са сключвали неизгодни оръжейни сделки. Той увери протестиращите работници на частното дружество "Емко" че ще им бъде върнат оръжейния лиценз, след като бъдат отстранени пропуските при съхранение на боеприпаси.

Прокуратурата ще проверява има ли има изтичане на оръжейни патенти към частни фирми и сключвани ли са неизгодни оръжейни сделки, заяви министърът на икономиката.

Емил Караниколов- министър на икономиката: "Във ВМЗ ще проверяваме дали има техни лицензии, които са под интелектуална собственост, патенти, се използват в други дружества, а в "Кинтекс" ще проверим назад в период от 10 години, как са извършвани сделките, при какви условия, при какви цени и дали е спазвано това, че най-добрата оферта винаги е печелила. Не говоря само като цена, а и като срок, и като качество , разбира се".

Караниколов обясни, че през 2016 "Кинтекс" е сключил 3 договора за производство на боеприпаси с частната "Емко" без да поиска оферти от ВМЗ и Дунарит.

Емил Караниколов- Министър на икономиката: "Извършихме проверка в държавното дружество. Цените, които тогава сме можели да дадем за тези боеприпаси, са били между 5 и 10% по-евтино, от това, което е сключено с "Емко"".

Министърът уточни, че след като е бил отнет лиценза на "Емко", се наложило ВМЗ да изпълни негова поръчка за Индия. Той увери протестиращите днес работници на частното дружество, че държавата няма за цел да ги остави без работа.

Емил Караниколов- Министър на икономиката: "Цялото правителство осъзнаваме страховете на работниците в дружеството "Емко". Министър Каракачанов и моя милост, като съпредседатели на междуведомствения съвет, който е от около 20 представители, сме поели ангажимент, че при отстраняване на нередностите незабавно ще бъде възстановен лиценза за износ и за внос. Лицензът им за производство не е отнет".

Може би работниците трябва да обърнат внимания на своето ръководство, че трябва да бъдат отстранени тези нередности.

Министърът на икономиката съобщи още, че миналата седмица държавата е купила дълга на Дунарит в КТБ, чиито собственик в момента е дружеството "Кемира".

: Емил Караниколов- министър на икономиката: "Ние участвахме в тази публична продан, тъй като част от тези вземания в размер на 42 млн. евро бяха освен на солидарен длъжник "Кемира", но и на "Авиномс" и ако някой ги беше ги придобил, можеше да тръгне на изпълнение срещу "Авиномс" като 100 % солидарен длъжник".

Караниколов разкри следващата стъпка, за да бъде защитен държавния интерес във военно- промишления комплекс.

Емил Караниколов- министър на икономиката: "Държавната консолидационна компания ще направи опит на пазарен принцип, да придобие акциите на "Дунарит", които са 100-процентова собственост на "Кемира".

Около 200 работници и служители на държавната ВМЗ Сопот излязоха на символичен протест пред завода. Те се обявиха против усвояването от други фирми на изделия, произведени в държавното предприятие.

Техни колеги от частната "Емко" протестираха днес пред Народното събрание заради отнетия лиценз на предприятието им.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно