Обновена  02 окт 07:42
МЗ даде на прокуратурата закъсала болница

Министърът на здравеопазването Николай Петров е изпратил до главния прокурор писмо за установяване ощетявана ли е държавата в полза на частен интерес чрез договорите за дейност между областната болница "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч и частна структура, съобщи зам.-министър Лидия Нейчева, цитирана от МЗ. Това е станало още през юли, когато министерството установи, че част от 7-те млн. лв. дългове на лечебното заведение са към частна лаборатория и клиника по инвазивна кардиология, а според министъра подялбата на приходите е била "по братски". От министерството не съобщават има ли резултат от проверката на прокуратурата.

Болницата в Ловеч е в много тежко финансово състояние, заплатите на персонала се бавят с месеци, няколко отделения бяха закрити заради липса на специалисти, кредитори налагат запори на сметките.

"Не е нормално месечното възнаграждение на някои лекари тук да достига 4 хил. лв., не е нормално служители да идват на работа с плащани от болницата таксита, както и декапитализирано дружество да поддържа 9-етажна сграда, нито пък областна болница да не работи по пътеки за долекуване. Това се преустановява", е обявила при последната проверка на болницата преди седмица Нейчева.

Лечебното заведение има нов борд, оглавен от Даниела Коларова, финансист от София. "Бордът вече е приел да връща половината от възнагражденията си в касата на болницата под формата на дарение", обяви Нейчева. Тя се е възмутила от отношението на местната общественост: "Не може три месеца да търсим магистър-фармацевт и никой да не се наема да помогне на града си, на пациентите и на колегите си. Осигуряваме дарения на лекарства и консумативи, а тук няма кой да подпише получаването им", коментира зам.-министърът. Все пак с помощта на областния управител Георги Терзийски в болничната аптека е назначен магистър-фармацевт.

КРИЗА

До дни ще бъдат изплатени заплатите за юни и 40% от юлските, а в края на октомври хората ще получат възнагражденията си за август и остатъка от юли. Факт е и първият транш от кредита, който софийската болница "Св. Иван Рилски" отпусна на болницата в Ловеч. С него ще бъдат изплатени част от задълженията на лечебното заведение, уверяват от МЗ.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно