Прокуратурата коригира обвинението на Румен Овчаров за "Мини Бобов дол"

Специализираното звено "Антикорупция" е предявило днес прецизирано обвинение на бившия енергиен министър Румен Овчаров  по делото за "Мини Бобов дол", съобщиха от прокуратурата.

До изменението се е стигнало след изготвяне на съдебно-икономическата експертиза, като Овчаров вече е обвиняем за умишлена безстопанственост, от която за "Мини Бобов дол" ЕАД са последвали щети за близо 9 млн. лева (8 940 231,47 лева).

Разследването е установило, че Румен Овчаров въпреки задълженията си като министър на икономиката и енергетиката не е упражнил достатъчно контрол върху работата на изпълнителния директор на дружеството, който пък не събирал вземания от договора за наем с "Ораново" ООД.

Щетите, които са настъпили за "Мини Бобов дол" ЕАД представляват неплатени наемни суми от договора с "Ораново" ООД, режийните разходи по производствената дейност и разликата между фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от "Мини Бобов дол" ЕАД, посочват от прокуратурата.

Коригирано е и обвинението на Овчаров за престъпление по служба. То е затова, че на 31 май 2006 г. Овчаров превишил властта си и разрешил на "Мини бобов дол "ЕАД да сключи договор за наем с "Ораново"ООД, като е иззел правомощията на Министерския съвет.  Така на "Ораново" е дадено право да управлява запасите от въглища в мината в нарушение на Закона за концесиите.

Според прокуратурата нанесените вреди са от неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства изключителна държавна собственост, както и възможност от засягане на живота и здравето на населението. Държавното обвинение посочва, че Овчаров не се е съобразил със закона, според който концесията е следвало да се предостави на физически и юридически лица, които удостоверяват, че имат надлежна регистрация и притежават необходимите технически, управленски и финансови възможности. Вместо това бившият министър предложил на Министерския съвет да прехвърли права и задължения по невлязъл в сила концесионен договор на "Мини Бобов дол" ЕАД от държавното дружество на "Ораново"ЕООД за 35 години.

На следващата година Овчаров сключил допълнително споразумение към договора за концесия.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно