Еврокомисията иска "Амазон" да плати 250 млн. евро данъци заради неправомерни облекчения в Люксембург

Брюксел започна нова офанзива срещу избягването на данъци в Европейския съюз от страна на технологични гиганти като "Амазон" и "Епъл".

"Амазон" ще трябва да плати 250 милиона евро данъци, защото Люксембург неправомерно е решил да предостави на компанията данъчни облекчения, обяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Решението на властите в херцогството е важало за периода от 2003 до 2011 година и облекченията, дадени на "Амазон" са изкривили конкуренцията и са равносилни на неправомерна държавна помощ, обясни Вестагер.

Данъчното решение е одобрило неоправдан метод за пресмятане на подлещажите на данъчно облагане доходи на "Амазон" в Люксембург. То позволило на "Амазон" да прехвърли близо три четвърти от приходите си от неговата действаща компания към неговата холдингова компания. С други думи, от компанията, която е обект на данъчно облагане в Люксембург, към фирма, която не е. В резултат на това три четвърти от приходите от всички продажби на "Амазон" в Европа са останали необложени с данъци, посочи Вестагер.

От "Амазон" обявиха, че не смятат, че са били обект на специално отношение в Люксембург, нито че дължат данъци със задна дата. Засега акциите на компанията не са засегнати от изискването на Европейската комисия.

По казуса с изягването на данъци от друга технологична компания - "Епъл", Маргрете Вестагер обяви, че срещу Ирландия ще бъде заведено дело в Съда на Европейския съюз. Миналата година Брюксел обяви, че страната е дала незаконни данъчни облекчения на "Епъл", така че компанията е била обложена с не повече от 1 процент корпоративен данък.

Преди повече от година Европейската комисия прие решение, с което изиска от Ирландия да изземе до 13 милиарда евро неправомерна държавна помощ от "Епъл". Ирландия обаче все още не е взела никакви пари, дори частично, обясни Вестагер.

Ирландия определи решението на Европейската комисия като изключително разочароващо.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно