The New Work Times:
СЕС може да принуди България да признае еднополовите бракове*
22 от 28 страни-членки на ЕС вече предоставят правна защита на двойки от един и същи пол
СЕС може да принуди България да признае еднополовите бракове*

Съдът на Европейския съюз (СЕС) може да принуди България да признае еднополовите бракове, съобщава The New York Times, цитиран от Агенция "Фокус". Съдът разглежда въпроса за признаване на гейбраковете в страните от ЕС, където те не са разрешени, след като Конституционният съд на Румъния е поискал да се произнесе по съдебно дело, заведено от двама мъже, които искат сключеният помежду им брак им да бъде признат от румънските власти.

Юстина Йонеску, румънски адвокат, каза, че бракът между двамата трябва да бъде признат въз основа на принципа за свободно движение в ЕС. "Уверени сме в мъдростта на съдиите от Съда на ЕС и се надяваме, че те ще вземат решение в наша полза и ще сложат край на несправедливостта в Румъния", каза Адриан Коман, който от 2012 г. насам води съдебни битки за това брачният му съюз с американеца Клайбърн Робърт Хамилтън да бъде признат от румънските власти.

Представители от Румъния, Унгария, Полша и Латвия обаче заявиха на слушанията в Люксембург, че не желаят терминът "съпруг/съпруга" да се отнася към еднополови съюзи.

Според представители на Европейската комисия, еднополовите бракове или гражданските партньорства се признават в 22 от 28 страни-членки на ЕС. Румъния, Полша, Словакия, България, Литва и Латвия към момента не предоставят правна защита за еднополовите съюзи.

*Първоначалният превод на Агенция "Фокус" съдържаше неточност, вместо ЕСПЧ в публикацията на The New York Times се визира СЕС. Благодарим на читателя Стефчо Станев за забележката. Статията на The New York Times, който се позовава на информация от THE ASSOCIATED PRESS визира казус, който е свързан с Румъния, което не отхвърля възможността за евентуални последващи решения и спрямо България. Материалът в The New York Times също е обект на последваща редакция, заради допусната неточност при цитирането на държавите, които не допускат еднополови бракове.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
Конституцията ни не е важна-ще ни обяснява,слущайте.
|
нерегистриран
29 септември 2018, 00:08
0
0
Много скоро ще ни кажат че сме част от обединена Европа/Богинята бледница/ и Конституцията не е толкова важна пред развиващото се непрестанно право на ЕС. Тогава няма да имаме никой и нищо зад себе си,защото не го създаваме сега. И това е ясно на събудените,дето ни приспиват обществено. Самодоволните общества са успех в очите на слепите.
Не е по силата на човек срещу Богинята /от по-горе/. Първата стъпка беше-да се презре църквата и нейната същност. Нататъка всичко е въпрос на време да пада/донякъде обаче.
9
отвратена
|
нерегистриран
24 ноември 2017, 10:02
1
-1
Правен свят, не се оправдавайте с Фокус, защото в първия вариант на статията бяхте сложили линк към The New York Times, където ясно бе посочено за кой съд става дума. Едва сега линкнахте Фокус, което не е коректно.
Не е за вярване за колко кратко време съсипахте тази медия. Но въпреки очевидния ви непрофесионализъм, имате самочувствието да обяснявате кой е Йонко Грозев и какво щял да направи! Нямате ниво да коментирате Грозев, но жалкото, че не сте в състояние да го разберете, пък и не ви интересува!
8
Садик Хан
|
нерегистриран
24 ноември 2017, 01:02
3
0
След 20 г. ислямът ще бъде единствената религия в гейропа и всичките хомота и тн ще висят по дърветата, защото са противни на аллаха!
7
|
нерегистриран
23 ноември 2017, 18:19
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
112
|
нерегистриран
23 ноември 2017, 14:32
8
-1
Аз предлагам, като ще легализираме "инакомислието" (да го наречем така, че светът е голям и модератори дебнат отвсякъде), защо не декриминализират и педофилията?! Това също е група хора със сцефифични потребности - като ще сме либерални, да бъдем либерални до край!
P.S. Да не забравяме и за геронтофилията, зоофилията и некрофилията, че БХК веднага ще вдигне пучилка до небето (щом са предложили убиец за човек на годината, значи са наистина широко скроени и няма да се поколебаят).
4
|
нерегистриран
23 ноември 2017, 13:03
4
-1
Най-сетне малко радост за Рада.
3
|
нерегистриран
23 ноември 2017, 10:46
4
-2
Всяка жена трябва да си има съпруга, а всеки мъж-съпруг. Другото е девиация.
2
|
нерегистриран
23 ноември 2017, 10:07
16
-1
Трябва да ги направят задължителни. А бракът между мъж и жена да бъде криминализиран, и отречен като извращение.
1
|
нерегистриран
23 ноември 2017, 09:37
16
-2
Йонко е ясен. Но ние няма да разрешим еднополовите бракове.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно