Частните съдебни изпълнители
Очакват отговор от МВР за събирането на големите глоби от нарушителите по пътищата
До 18 месеца може да заработи платформа за електронни публични търгове
Очакват отговор от МВР за събирането на големите глоби от нарушителите по пътищата

Предложихме да помогнем за събирането на големите глоби, които КАТ налага на шофьорите за нарушения. Говорихме с премиера, министъра на финансите, както и с министъра на вътрешните работи по темата, като засега имаме положителен отговор от първите двама. Все още очакваме отговор на писмото, което изпратихме до МВР. Това обяви Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) на семинар в Сандански. Основна тема на срещата са промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) в частта за съдебното изпълнение. 

По думите на Дичев средствата, които Националната агенция по приходите (НАП) не може да събере от санкциите, възлизат на около 65 млн. лв. годишно. "Предложението, което направихме до отговорните институции по проблема, е свързано най-вече с превенцията. Крайно време е държавата да започне да полага усилия и да събира глобите", обясни председателят на КСЧИ. Той допълни, че не може шофьори, които извършват нарушения на пътя, да се чувстват ненаказани, защото няма кой да събере наложените им глоби.

В същото време всеки ден в медиите се изнася информация за тежки катастрофи, извършени от шофьори, употребили алкохол, наркотични вещества и пр. Констатира се и, че това не им е за пръв път, допълни Дичев, като припомни, че давността за глобите е 2 години. 

Дичев коментира още, че не се налага промяна на съществуващата нормативна уредба. И даде пример как въпросът може да се разреши - да бъде сключено споразумение между ръководството на КСЧИ и ръководството на МВР. Така събираемостта на глобите ще се увеличи, а с това и приходите в хазната, смятат от КЧСИ.

"Една от основните причини за забавянето на процеса в държавното изпълнение е именно призоваването. Практиката показва, че ние сме много по-ефективни, включително в намирането на длъжниците", обясни Дичев. Ако се приеме предложението на КСЧИ , длъжникът ще плаща повече – при глоба от 200 лв., примерно, разноските по делото ще са най-малко 60 лв. 

Относно промените в ГПК, Георги Дичев посочи още една положителна стъпка – въвеждането на електронни публични търгове. Според него са нужни 18 месеца, за да се изгради такава платформа, която ще дава много възможности при тези търгове. Съдебният изпълнител няма да участва в тях, а тези, които нямат право да наддават, ще бъдат отстранени, всичко ще е направено максимално прозрачно, за да няма съмнения за опорочаването им, обясни председателят на КЧСИ. Ще се спестят и разноски по съдебни процеси, свързани с недвижимите имоти. 

По време на семинара бе отчетено и свършеното от частните съдебни изпълнители през 2017 г. До края на годината се очаква около 1 млрд. лв. да е събраната сума от вземания от длъжници, като до средата на годината тя е била 600 млн. лв. Постъпилите дела през първата половина на 2017 г. са 110 хил., като не е отчетена промяна в данните в сравнение с миналата година по отношение на продажбата на недвижими имоти. 

От КСЧИ отчетоха още, че се увеличава събраната сума в полза на граждани – 92 млн. лв. за първата половина на тази година. През цялата 2016 г. са събрани 150 млн. лв. 

Наблюдава се и ръст по отношение на вземанията за издръжка – 2.2 млн. лв. Това е само за първата половина на годината, а за цялата минала година сумата е била 3 млн. лв. А  сумите от заплати са 5 млн. лв. за първото 6-месечие на 2017 г. 

Продължава тенденцията на спад на делата в полза на банките – постъпили са само 15 хил. нови дела, което представлява едва 14% от всички новообразувани изпълнителни дела, отчитат още от КСЧИ.

От Камарата отчетоха и увеличение на образуваните дисциплинарни дела срещу частни съдебни изпълнители. През 2016 г. те са били 46,  а досега са образувани 61 такива производства. От тях 26 са по искане на Съвета на КСЧИ, 27 от министъра на правосъдието и 8 по искане на двата органа. 

Пpeз 2017 г. Cъвeтът нa ĸaмapaтa e oтпpaвил 9 иcĸaния зa нaй-тeжĸaтa caнĸция – лишaвaнe oт пpaвocпocoбнocт, ĸaтo пo двe oт тяx имa и иcĸaнe зa вpeмeннo oтcтpaнявaнe нa ЧCИ, пpeз 2016 г. иcĸaниятa зa нaй-тeжĸo нaĸaзaниe ca били caмo двe.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
ЧСИ
|
нерегистриран
11 декември 2017, 23:35
2
0
Не знам кой какво не разбира, господа специалисти, но по ДОПК нескветируемият миниму е 250 лева, по ГПК е МРЗ!!! Та като такива видни разбирачи се изкажете в чея полза са промените?
9
Да питам
|
нерегистриран
11 декември 2017, 16:28
2
-1
Ако дойде пелнишки голф у София и наплави неколко глоби, къде ще се събилат?
8
|
нерегистриран
11 декември 2017, 12:41
5
-3
Не може да има два начина за събиране на глобите-безплатен-чрез публичен изпълнител, и платен-чрез частник. Това поставя в привилигировано положение длъжник, за които се действа по безплатната процедура.

Не забравяйте,че нерядко се оказва,че си длъжник за глоба без да го знаеш. Масово се фингира,че има уведомяване по ЗАНН, като се твърди,че са те търсили, а дали са те търсили-хич не се знае. След като по ГПК има три посещения, защо и по ЗАНН няма минимум три посещения, за да ти връчат наказателното постановление. За голяма част от глобите хората не знаят-ако знаеха те или биха ги платили, или биха ги обжалвали. Но с това "неприсъствено връчване" по ЗАНН държавния орган печели служебна победа, без да е игран мачът.


Забележете и друго-трудно им е на ЧСИ-тата с този ДОПК, и затова за тях смениха пр авилата-да събират по ГПК. Е добре де-а на гражданите явно им е по-лесно, защото трябва да познават и двата закона да се бранят?


ПРЕДЛАГАМ Висшия адвокатски съвет да сезира КС , с питане, дали е законно глобите да се събират по реда на ГПК от ЧСИ, с оглед на лобисткия нов текст чл.163 ал 4 ДОПК
7
Адвокатът с ватентка
|
нерегистриран
11 декември 2017, 10:40
6
-4
Мая Манолова ще оправи нещата. Редът да си е по ГПК, ама без такси!
Тя това го може.
Прочие, подкрепям изцяло коментар № 6.
6
|
нерегистриран
10 декември 2017, 20:31
18
-2
До коментар [#3] от "безплатност на събирането на глобите":
Събирането на глобите е по реда на ДОПК. Дори и ЧСИ да го вършат, процедурата не е по ГПК, а по ДОПК(вклч и оБжалването е по реда на ДОПК, а не по реда но ГПК!). По ДОПК не са предвидени такси. Дори и ЧСИ да събират глоби, те не могат да си начисляват такси, а ще работят за държавата пробоно. Всеки опит да се начисляват и такси от ЧСИ при събиране на глоби ще е напълно незаконен.


Не си прочел явно последните промени в ДОПК, извършени със ЗИДГПК от ДВ, бр. 86 от 27.10.2017 и по-конкретно новата ал. 4 от чл. 163 ДОПК - "В случаите, когато публични вземания са възложени за събиране на съдебен изпълнител, събирането им се извършва по реда на Гражданския процесуален кодекс.“

Защо да се мъчат ЧСИ-тата с ДОПК, който изначално не им е ясен?! Въпреки, че според мен различната процедура в събирането на публичните вземания (ДОПК, ако се събират от публични изпълнители и ГПК, ако се събират от ЧСИ) си е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА отвсякъде. Как може процедурата да е различна, в зависимост от субекта на събиране?! Водещ е характера на вземането - публично или не, а не събиращия субект.
Но от онзи палячо Дани Де Киро - толкоз... Йоризъм и лобизъм в действие!

малко ви поорязахме - нищо, де - ще ви дадем публични вземания по събиране! Ма не разбираме ДОПК! ОК, променяме закона - събирайте ги по ГПК! Срам батко, срам!!!!
5
123
|
нерегистриран
10 декември 2017, 18:35
7
-1
А кой събира разноските, присъдени по НПК когато са поети от бюджета на МВР в досъдебното производство?
4
********************************
|
нерегистриран
10 декември 2017, 18:03
3
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3
безплатност на събирането на глобите
|
нерегистриран
10 декември 2017, 15:39
10
-10
Събирането на глобите е по реда на ДОПК. Дори и ЧСИ да го вършат, процедурата не е по ГПК, а по ДОПК(вклч и оБжалването е по реда на ДОПК, а не по реда но ГПК!). По ДОПК не са предвидени такси. Дори и ЧСИ да събират глоби, те не могат да си начисляват такси, а ще работят за държавата пробоно. Всеки опит да се начисляват и такси от ЧСИ при събиране на глоби ще е напълно незаконен.
2
112
|
нерегистриран
10 декември 2017, 14:47
10
-9
До коментар [#1] от "Ще компенсират":
Охааа. Чситата се очертава да вземат пореден голям пай от баницата! Не е лошо. Малко да наваксат, че нали им намалиха таксите скоро, уж...
Без този "пай" държавата така или иначе е показала, че няма капацитет да си свърши работата. Така поне няма да се харчат излишни пари за събиране на вземания, ще има и повече постъпления в бюджета, ще има и по-засилен дисциплиниращ ефект. Аз основно плюсове виждам в тази инициатива. Разноските да си ги поемат длъжниците, като не искат да плащат доброволно.
1
Ще компенсират
|
нерегистриран
10 декември 2017, 13:36
11
-2
Охааа. Чситата се очертава да вземат пореден голям пай от баницата! Не е лошо. Малко да наваксат, че нали им намалиха таксите скоро, уж...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно