За престъпление по служба и принуда
Директорът на безопасността на храните в столицата отива на съд
Антон Генов подпомагал бизнеса на фирма, в която работел синът му
Директорът на безопасността на храните в столицата отива на съд

Бившият футболен рефер, а след това директор на Областната дирекция по безопасност на храните – София (ОДБХ – София) Антон Генов бе предаден на съд от Софийската градска прокуратура. Генов е обвинен по два текста от НК - престъпление по служба, извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение, при условията на продължавано престъпление (чл. 282, ал. 2, вр. с ал.1, вр. с чл. 26, ал. 1 НК) и принуда (чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК).

На 05 октомври 2016 г. Генов е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на дружеството "И." ЕООД - гр. Нови Искър, където се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене. Продуктът служи като основна суровина за производство на биогориво. Също така разпоредил това имущество да бъде иззето. Подобна проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия обвиняемият Антон Генов е превишил властта си, смятат от прокуратурата.

В хода на разследването е установено също, че целта на Генов е да се набавят облаги за дружеството "У." ЕООД, в което по същото време е работел синът му. Дружеството се занимава със същата дейност както "И."ЕООД – изкупуване на отработена мазнина и реализирането й като суровина за производство на биогориво.

Изпратените от обвиняемият служители от ОДБХ – София, извършили проверка и иззели 8180 литра отработена мазнина и 167 броя неупотребявани бидони, собственост на "И." ЕООД, като ангажирали автомобили на дружеството "У." ЕООД, които превозили вещите в неизвестна посока. 

Събрани са доказателства, че обвиняемият е извършил още едно деяние на престъпление по служба, уточняват още от държавното обвинение.

На 05 ноември 2016 г. Генов е разпоредил да бъде извършена проверка на складово помещение на конкурент на "У." ЕООД - дружеството "Б. Е. О." ЕООД - гр. София, Ботунец, където съхранявали отработена мазнина и да бъде иззето посоченото по-горе имущество. Както вече беше споменато подобни действа не са от компетентността на управляваната от бившия рефер ОДБХ - София, а от РИОСВ-София. Проверка на място била извършена, но до изземване на вещите не се стигнало, тъй като след сигнал "Б. Е. О." ЕООД до БАБХ, действията на ОДБХ - София били преустановени.

На Антон Генов е повдигнато обвинение и за това, че през месец октомври 2016 г. е направил опит да принуди управител на търговско дружество с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност на територията на София, като злоупотребил с властта си - престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 НК. Това търговско дружество е с основен предмет на дейност също изкупуване и реализиране на отработена мазнина и представлява конкурент на дружеството "У." ЕООД. 

На Генов е наложена мярка за неотклонение "гаранция в пари в размер на 5000 лв.". 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
Ех, ех
|
нерегистриран
12 декември 2017, 08:17
3
0
Корумпак си беше, корумпак остана - и във футбола, и в администрацията.
Една шафрантия като тръгне...
Ами като не можаха за престъпления против спорта, поне да те хванат за длъжностни.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно