НС прие окончателно антикорупционния закон
Новата спецкомисия ще иска използване на СРС в оперативно-издирвателната си работа
Производството по отнемане на незаконно придобито имущество ще се провежда независимо от наказателното
Новата спецкомисия ще иска използване на СРС в оперативно-издирвателната си работа

Антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в оперативно-издирвателната си дейност, решиха в сряда народните представители. Те приеха окончателно текстовете от новия антикорупционен закон. Искането за СРС ще се прави съгласно изискванията на специализирания закон за специалните разузнавателни средства. Съгласно приетите текстове оперативно-издирвателната дейност на антикорупционния орган цели превенция, предотвратяване, разкриване и противодействие на нарушения, свързани с прояви на корупция или бездействия, които разкриват прояви на корупция и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и на разследващите органи.

Дейността включва още изготвяне и съхранение на веществени доказателствени средства и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и установяването на незаконно придобитото имущество.

Оперативно-издирвателната дейност ще се извършва чрез справки по информационните фондове на лица, заемащи висша публична длъжност, идентифициране на лица и обекти, оперативна проверка на събираните данни и тяхното документиране, както и извършване на насрещни проверки по документи и вземане на обяснения от граждани.

Според приетия текст оперативно- издирвателната дейност завършва с доклад за извършените дейности за противодействие на корупцията и на базата на събраните анализирани и проверени сведения.

Противодействието на корупцията ще се осъществява чрез деклариране на имуществото и интересите на лицата на висша публична длъжност, и свързаните с тях лица; публичен достъп до декларациите, проверка на имущественото състояние.

Производството по отнемане на незаконно придобито имущество ще се провежда независимо от наказателното производство срещу проверяваното лице и свързаните с него лица.

Подалите сигнал за корупция или за конфликт на интереси за лице на висша публична длъжност, няма да носят отговорност и да търпят неблагоприятни последици. Депутатите решиха самоличността на подалите сигнали да не се разкрива, а в особени случаи да може да се потърси съдействие на МВР за допълнителни мерки за защитата им.

Ако лицето, подало сигнал, е уволнено или преследвано има право на обезщетение.

Производството за установяване на конфликт на интереси ще се образува в срок до 6 месеца от откриването на нарушението, но не по-късно от 3 години от извършването му. Парламентът реши антикорупционният орган да може да внася искове за отнемане на незаконно придобитото имущество. Ще може да прави и искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в оперативно-издирвателната си дейност.

Миналата седмица президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето на антикорупционния закон, тъй като "няма да разкрива корупционни схеми и модели, а ще се стреми да възстановява справедливостта в обществото чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без да акцентира на наказателното преследване".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Въпросче
|
нерегистриран
21 декември 2017, 10:39
4
0
Кои са онези "нарушения, свързани с прояви на корупция или бездействия, които разкриват прояви на корупция и предоставянето им на съответните органи на съдебната власт, както и на разследващите органи." Дълбокото вдишване, например може ли да се счете за подобна проява....
2
Идиотщина 1 на прехода
|
нерегистриран
20 декември 2017, 18:12
6
0
Достойно Ест за ПП ГРОБ. Всичко друго, освен срещу корупцията, която се олицетворява от онези които виждат в огледалото.

АМИН
1
|
нерегистриран
20 декември 2017, 16:46
7
0
В една истинска тоталитарна социалистическа държава не може без Комитет за държавна сигурност, който да може тотално да следи живота на всеки гражданин в държавата.

Няма как да управлява бодигарда на Тато и държавата да не бъде докарана до същия хал, на който я беше докарал Тато.

Сиреч държавата е толкова прекрасна, че внукът на Тато и синът на Мама кой знае защо предпочитат вместо да благоденстват в България да живеят в САЩ. Синът на Курнела също.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно