Полицаите вече ще могат да носят автомати

Полицаите вече ще могат да носят дългоцевно оръжие. Това предвиждат промени в инструкцията за носене на служебно оръжие в МВР. В момента полицаите масово използват късо оръжие - пистолети и револвери. Изключение се прави само за специализираните групи за задържане, които се използват при арести на опасни или тежковъоръжени престъпници. Такива групи има в столичната полиция, ГДБОП и националната полиция. Дълго оръжие ползват и в Специализирания отряд за борба с тероризма. 

Според МВР обаче това трябва да се промени. "С цел ефективно противодействие спрямо извършителите на тежки престъпления е необходимо в определени случаи предприемане на адекватна реакция от страна на полицейските органи при изпълнение на служебните им задължения, съпътствани с използване на дългоцевно огнестрелно оръжие в регламентираните от НК и ЗМВР случаи", пише в мотивите към промените в инструкцията. 

Кой, кога и за колко време ще носи дългоцевно оръжие ще се определя от началниците на главните или областните полицейски дирекции, пише в инструкцията. "Дългоцевното огнестрелно оръжие се носи на ремък на рамо, без патрон в цевта", пише в инстуркцията.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно