Кабинетът минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси
БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция
Лидерът на опозицията призова правителството да оттегли решението си и то да не бъде внасяно в Народното събрание
БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция

Председателят на БСП Корнелия Нинова.

"БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция.

Винаги сме се борили против насилието над жени и деца. Организирали сме и сме се включвали в национални кампании в защита на техните права. Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: "социален пол" и "включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола".

Обръщаме внимание, че при обсъждане проекта на Конвенцията тя получава нееднозначна оценка в Комитета на министрите на Съвета на Европа. Именно поради това решението на Комитета на министрите за приемането на Конвенцията е формулирано като прието "без гласуване" (а не с консенсус), въпреки утвърдената традиция конвенциите да бъдат приемани с консенсус от всички страни членки. Очевидно поради това от откриването на Конвенцията за подписване през месец май 2011 до настоящия момент е ратифицирана от 28 от 47 страни членки на Съвета на Европа. От държавите членки на ЕС 17 са ратифицирали Конвенцията, а 11 не са.

Бихме отбелязали също, че принципно решението за присъединяване към определен международен договор е суверенно право на всяка държава. Няма автоматично задължение на държавите членки да ратифицират дадена конвенция.

Изненадващо е внасянето на Конвенцията от правителството на Бойко Борисов на първото заседание на МС за 2018 и първото по време на председателството. Очевидно то разделя обществото, противопоставя партиите в коалицията и дори министрите на ГЕРБ на прага на председателството. Един от неговите приоритети, одобрен от кабинета Борисов, е консенсус. С това действие правителството прави точно обратното. То минира възможността да търсим единение по важни за народа ни въпроси и предлага теми, които създават напрежение и омраза.

Призоваваме правителството да оттегли решението си и то да не се разглежда в НС."

"Правен свят" публикува без редакторска намеса позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова във фейсбукЗаглавието и подзаглавията са на "Правен свят". Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Маркиз Дьо Сад
|
нерегистриран
04 януари 2018, 11:32
0
-3
Да разбираме ли, че Корнелия няма нищо против мъжа й да я побийва и да я съдира от бой от време на време... Ей, тъй като проява на обич?
1
|
нерегистриран
04 януари 2018, 09:16
3
0
А какво мисли по въпросът лидерът на европейските социалисти в европарламента? И евродепутатите от БСП?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно