Правосъдното министерство с още мерки за разширяване на достъпа до безплатна правна помощ
Правосъдното министерство с още мерки за разширяване на достъпа до безплатна правна помощ

Министерството на правосъдието е ангажирано активно с укрепване на капацитета на Националното бюро за правна помощ (НБПП) в посока разширяване на кръга от лица, които имат достъп до безплатна правна помощ и подобряване на качеството на предоставянето й. Това е заявил зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов по време на кръгла маса, посветена на обсъждането на Стандартите за качество в работата на адвокатите в досъдебната фаза на наказателните производства в България, съобщиха в четвъртък от Министерството на правосъдието.

"Към настоящия момент активно работят националният телефон за правна помощ към НБПП и единадесет регионални центъра за консултиране към  адвокатски  колегии в страната. Дейността на центровете се администрира съвместно между Националното бюро за правна помощ и съответните адвокатски колегии. Основната задача на тези нови форми за предоставяне на правна помощ е тя да се доближи максимално до гражданите, които имат най голяма нужда от нея", посочил още Стоянов.

Създадена е нова система за организация, управление и контрол на правната помощ, съобразена с европейските стандарти. Въведена е и процедура по допускане на правна помощ, определяне и назначаване на служебни адвокати, процедура по отчетност и контрол на предоставената правна помощ, значително е скъсен срокът за изплащане на възнагражденията на адвокатите и е постигнато по-равномерно разпределение на работата между тях, а от там и по-добри гаранции за равен достъп до правосъдие за българските граждани.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно