В защита на "Истанбулската конвенция"
БХК с провокация срещу Народното събрание
Неправителствената организация прожектира имена на убити жени върху фасадата на парламента
БХК с провокация срещу Народното събрание

Неправителствената организация, лобираща за легализиране на еднополовите бракове у нас, с провокация срещу Народното събрание и в защита на "Истанбулската конвенция", снимка: Български хелзински комитет

Имената на 23 жени, убити от мъже в България, бяха прожектирани върху сградата на Парламента в София в понеделник вечерта, в рамките на акцията "23 причини", съобщиха рано във вторник от Българския хелзински комитет (БХК), който е организирал провокацията срещу Народното събрание.

Акцията умишлено е проведена в навечерието на 23 януари 2018 г., когато Председателят на Народното събрание организира обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, става ясно още от съобщението на БХК.

23-те жени, чиито имена бяха прожектирани на фасадата на Парламента, са само малка част от всички, загубили живота си в ръцете на партньор, роднина или отблъснат мъж през последните 5 години в България, твърдят от неправителствената организация, която от години лобира за легализирането на еднополовите бракове в България.

"Бройката в акцията е просто символ – всяко едно от тези 23 имена е причина за ратификацията, както и повод за размисъл по време на дебата на 23-ти януари", казват от Български хелзинкски комитет. Последните убийства на жени хвърлиха светлина върху сериозни пропуски в българското законодателство и прилагането му. Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие.

Акцията на БХК цели да върне фокуса върху истинското съдържание на конвенцията и да спре фалшификациите, подмяната в дебата и умишлените опити да се саботира ратифицирането ѝ. Конвенцията е изключително важен международен документ, който дава възможност да се приеме цялостен пакет от мерки, адресиращи недостатъците на българската система в превенцията, защитата от и преследването на домашното насилие и насилието над жени, твърдят още от организацията, която е специализирана и във воденето на дела срещу България пред Европейския съюз за правата на човека (ЕСПЧ).

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
15
|
нерегистриран
24 януари 2018, 22:38
0
0
На тоя сайт само името му остана "Правен свят". Вече няма нищо общо с правото, сред коментиращите юристи няма, че и нормални хора не се срещат - публиката на ПИК, БЛИЦ и Новините.бг се е пренесла тук. Sic tranzit gloria mundi
14
Сталкер
|
нерегистриран
23 януари 2018, 21:14
3
0
Зад коя амбразува се покри старшият джендродей Кънев? Да не е абдикирал,или е на опреснителен курс, та праща новоизлюпени джендърчета да мрънкат сатанизми?
13
Дръндорков
|
нерегистриран
23 януари 2018, 18:48
4
0
Тези хора са толкова нагли, че не разбират от нищо добро... И понеже тук сте юристи или поне се предполага от името на сайта, кажете дали всъщност "съпружеското изнасилване", каквото и да е то (предполага се - изнасилването на съпругата от съпруга), не е криминализирано, както развяват по площадите - няма никаква разлика от обективна страна дали изнасилваш съпругата си или непозната, ако я изнасилваш в действителност...
12
Престанете - няма нужда от още луди!
|
нерегистриран
23 януари 2018, 18:05
7
-1
Стоп на лансирането на ненормалното, имат нужда от лечение на душата- да се предоставят средства за това.А на радетелите на тази дяволска идея за свобода- да се молят на Господ техните деца и вннуци да не се вписват в тиражирания от тях луд пол.Зажвсичко си има Видов ден.Срам,грях и после не се чудете, ако си изпратите!
11
БЪЛГАРИО, БЪЛГАРИ ОПОМНЕТЕ СЕ!
|
нерегистриран
23 януари 2018, 17:55
6
-1
Стига идиотизми, от много демагогия ще се зтрием като нация. Има си Закон за домашно насилие, което в 90 % защитава жените.Не ни е необходима Истанбулската конвенция да си я прилагат в държави, чието население им се вижда многолюдно,ние вече се стопихме от подобни асимилационни за българския род и православното ни Отечество организирани действия от врагове на нормалния живот и естествени явления!
10
И още
|
нерегистриран
23 януари 2018, 17:31
4
-1
Чл. 6. от Конституцията
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или ПРИВИЛЕГИИ, основани на раса, народност, етническа принадлежност, ПОЛ, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

Предвидената в конвенцията интензивна наказателно-правна защита само за жените е привилегия, основана на пола!!!
9
християнин
|
нерегистриран
23 януари 2018, 16:15
8
-1
Конвенцията е излишна,защото:
1.Влиза в противоречие с Битие от Стария завет,относно Адам и Ева.Ако сме християни такова противоречие е недопустимо!!!

2.Противоречи на чл.46 от Конституцията,защото там се говори за мъж и жена и нищо няма написано за т.н. за социален пол.
3.От 2005 година имаме Закон за борба с домашното насилие.Ако е несъвършен,НС да го измени и допълни,но това е друг въпрос и не налага ратификацията.
4.Имаме си и НК,макар и да е остарял/от 1968 година е/,но и той подлежи на изменение или приемане на нов кодекс,но не налага ратификацията.
5.Така че...
8
дедо ПопДетелюбец
|
нерегистриран
23 януари 2018, 14:38
1
-9
Кой се страхува от БХК?
7
1
|
нерегистриран
23 януари 2018, 13:50
6
-1
До коментар [#6] от "Въпрос":
А кой ще прожектира хилядите мъже, които измират като мухи всяка година от дългогодишния психически тормоз на жените?!
...от рак и нервни кризи!!!
6
Въпрос
|
нерегистриран
23 януари 2018, 13:22
7
-1
А кой ще прожектира хилядите мъже, които измират като мухи всяка година от дългогодишния психически тормоз на жените?!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно