Психиатър да провери пола на мъж, който иска да е жена, нареди съдът в Петрич

Съдебномедицинска експертиза, която да бъде изпълнена от сексолог и психиатър, е наредил петричкият съд по повод иск на млад мъж от града да бъде променен полът му и да стане жена. Молбата му е подадена в края на декември м.г., а към нея са приложени десетина медицински документа от лекари и болница във Франция.

"Като дете си играех с момичета и кукли, обличах се с рокли и говорех за себе си в женски род." Това са част от мотивите, които е посочил в искова молба до районния съд в Петрич младият мъж, който желае да му бъде променен полът от мъжки в женски, съответно името и ЕГН-то.

От 3 г. насам мъжът се подлагал на хормонална терапия, в резултат на което се засилили вторичните му полови белези. Подложил се е и на няколко операции на тялото и лицето - липектомия на шията, ларингопластика, префасониране на долната челюст и брадичката, липоаспирация на корема, ханша и бедрата и др.

По време на първото заседание по делото, което е било преди дни, неговият адвокат от Пазарджик е обяснил, че в момента клиентът му се е подложил на поредната хирургична интервенция и му предстои премахване на мъжкия полов орган и оформяне на женски.

След серията операции мъжът категорично приличал вече и визуално на жена, както всъщност се чувствал. Едно от удостоверенията е на френски лекар, според което нашенецът има разстройство на половия идентитет (транссексуалност).

Петричанинът, който от години живее в чужбина, е посочил още, че мъжкото име в документите му създавало емоционален дискомфорт и било пречка в социалните контакти и затруднявало живота му.

За районния съд в Петрич това е второто дело от подобен род. Преди повече
от 10 г. друг
младеж от града е поискал промяна на пола и са удовлетворили молбата му.

Наскоро и в съда в Разлог имало постъпила такава молба от мъж, който иска да бъде признат за жена, но в хода на делото той починал.

Единственото такова дело в съда в Благоевград пък бе преди около 2 г., но тогава случаят бе за малко дете хермафродит. Родителите на 4-годишното момиченце поискали да бъде сменен полът му в мъжки, защото година след раждането установили, че детето има бързо нарастване на клитора. След редица хормонални изследвания в три столични болници е установено, че е с преобладаващи мъжки хромозоми и става въпрос за хермафродизъм. Детето нямало влагалище и матка, а фалос и тестиси. Лекари посъветвали още в ранна детска възраст да се направи операция за корекция на аномалията, докато то още не се е самоопределило и за запазване на психичното му здраве. Преди това родителите поискали смяна на пола от съда и магистратите удовлетвориха молбата им.

В районните съдилища в страната се водят и други дела за смяна на пола, като съдебната
практика е
противоречива.

Все повече нашите съдии се водят от практиката на ЕСПЧ по сходни дела. Отдава се приоритет на "психичния пол", когато едно лице е с половото съзнание и самоидентичност на един пол, а е родено с друг биологичен. Позовават се на понятието за лична независимост, което е гарантирано от конвенцията за правата на човека.

ВКС по касационно дело от януари м. г. например се произнесе, че за промяна на
пола не е
задължителна операция, а хормонална терапия. Върховните съдии са категорични, че транссексуалните не може да се задължат да си направят хирургическа операция против волята им като предпоставка за промяна на пола. Те обаче трябва да докажат пред съда cepиoзнoто и нeпoкoлeбимo peшeниe зa биoлoгичнo пoтвъpждeниe нa изпълнявaнaтa oт тяx пcиxичнa и coциaлнa пoлoвa poля. Използвали са и научни публикации и описание на транссексуалността в правната и социалната теория. "Според нея термините "транссексуалност" и "трансджендъризъм" трябва да се разграничават. Ако трансджендъризмът акцентира върху т.нар. психологически пол и правото на всеки човек да "преминава" от един към друг пол, то транссексуалността е свързана с извършването на телесна модификация", цитира ВКС научен труд.

Една от съдийките в състава обаче е била с особено мнение, че дeйcтвaщoтo зaкoнoдaтeлcтвo нe пoзвoлявa пoлът дa ce oпpeдeля пo дpyг нaчин ocвeн пo пъpвoнaчaлнитe пoлoви бeлeзи.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
нормален
|
нерегистриран
09 февруари 2018, 17:48
1
-2
ИСТАНБУЛСКА ДЖЕНДЪРВЕНЦИЯ - 31 нюанса на извратеното.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно