Обнародвано в Държавен вестник, след указ на президента
Избират на 20 май нов кмет на Галиче на мястото на Ценко Чоков
Тричленен състав на ВАС окончателно прекрати пълномощията му в началото на февруари
Избират на 20 май нов кмет на Галиче на мястото на Ценко Чоков

Частични избори за нов кмет на врачанското село Галиче, на мястото на подсъдимия пред Специализирания наказателен съд Ценко Чоков,  ще се проведат на 20 май 2018 година. Съобщението е обнародвано в брой 17, от дата 23.2.2018 г.  на Държавен вестник, след указ на президента Румен Радев от 15 февруари т.г.

До избора се стигна, след като на 6 февруари тричленен състав на Върховния административен съд с председател Румяна Монова и членове Диана Гърбатова и Добринка Андреева окончателно прекрати пълномощията на Чоков като кмет на врачанското село.

Бившият кмет на Галиче е в ареста от май 2016 година, тъй като срещу него се води дело за ръководене на организирана престъпна група за рекет, лихварство, побоища и палежи. По тази причина общинската избирателната комисия сложи край на мандата на Чоков, поради факта, че повече от месец отсъства неоснователно от работа. В резултат на това той обжалва че не упражнява кметските си пълномощия заради задържането му под стража по образувано срещу него наказателно производстов, както и че за времето на отсъствието си е ползвал полагаем платен и неплатен годишен отпуск, като се позовава на чл. 38, ал. 7 от ЗМСМА, но съдът не уважи жалбата му.

С решението си от 6 февруари 2018 г. ВАС на практика не се занимава с тези възражения, тъй като по тях, както и за възможността на кмета да ползва неплатен отпуск и дали отсъствието му за повече от месец е неоснователно, е водено друго дело, което бившият кмет на Галиче загуби. В случая ВАС отхвърли ново възражение на Ценко Чоков, с което той се опита да си върне поста, а именно че "може да бъде изменена мярката за неотклонение в по-лека" и това "би му дало възможност отново да изпълнява задълженията си като кмет". Върховните магистрати обаче сметнаха, че това твърдение почива на хипотеза, неотносима към спора.

В днешния брой на Държавен вестник окончателно е обнародвано и предсрочното освобождаване на Валери Мирчев Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание, прието от Парламента на 21 февруари 2018 година.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
кака Даниела (Росенова)
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 14:14
3
0
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!

След като цели две петилетки се "бориха" срещу корупцията в Галиче, най-накрая дойде и ... логичното следствие. Сега наред са околните села и паланки и естествено ... нова комисийка с повечко бюджет.

За наша сметка. Сефте!

1
КАНДИДАТИ
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 12:55
4
0
Предлагам съдиите от АСпНС - Росенова за кмет, Врачева за зам - кмет. Те ще са достойни наследници на на делата на Ценко Чоков.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно