По три обвинения
Частен съдебен изпълнител на съд за длъжностно присвояване на 321 109 лева
Обвинен е и за укрити данъци в размер на 66 630 лева
Частен съдебен изпълнител на съд за длъжностно присвояване на 321 109 лева

Частният съдебен изпълнител Асен Тонев е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен по три обвинения – за длъжностно присвояване на 321 109 лева , което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, и за две престъпления за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 66 630 лева, извършени като продължавани престъпления, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура. Делото е било на специален надзор в Апелативна прокуратура - Варна поради своя характер и тежестта на престъпленията.

48-годишният Асен Тонев встъпил в длъжност частен съдебен изпълнител на 3 април 2006 г. Още в началото на дейността си умишлено създавал хаос и безпорядък във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещата си дейност по присвояването на чужди пари, които му били поверени да пази и управлява. Действията му не останали незабелязани от Камарата на частните съдебни изпълнители. С решение на дисциплинарната комисия на камарата той първоначално бил наказан с порицание, последвали две глоби в размер на по 1000 лева. Когато и това не постигнало дисциплиниращ ефект върху дейността на Асен Т., през август 2013 г. той бил глобен с 10 000 лева, а само четири месеца по-късно с решение на дисциплинарната комисия му било наложено наказание "Предупреждение за временно лишаване от правоспособност". В момента му е отното правото да упражнява дейността на частен съдебен изпълнител за срок от една година.

Подсъдимият открил специална сметка за осребряване на имуществото на длъжници в две банки. В тях постъпвали суми за удовлетворяване на вземанията на кредиторите си. Тези средства по закон той не е можел да използва за нищо друго освен за плащанията на вземания на кредиторите. След отстраняването на Асен Т. от длъжност, определена от председателя на Шуменския окръжен съд комисия предала архива на частния съдебен изпълнител на друг ЧСИ в Шумен. Тогава в служебната каса на отстранения била намерена наличност едва от 485,77 лева. Започнали да постъпват сигнали за липсващи парични средства. Приелият нов частен съдебен изпълнител установил множество нарушения с присвоени суми по различни изпълнителни дела.

Извършената проверка установила, че по 18 изпълнителни дела подсъдимият частен съдебен изпълнител Асен Тонев е успял да изтегли от специалните сметки на каса или да преведе в свои лични сметки сумата от 321 109 лева. Приложената по делото справка от съдебно-оценителната експертиза е над 10 листа, като има дни, в които Асен Тонев е теглил от специалната сметка по 9 пъти в един и същ ден с основание "стопански разходи" или без да се уточнява за какво ще похарчи средствата за удовлетворяване вземанията на кредиторите.

Престъпната му дейност не се ограничила само с длъжностните присвоявания в особено големи размери, което представлява и особено тежък случай. Въпреки реализираните значителни парични доходи от дейността си като частен съдебен изпълнител, той не декларирал част от тях и така укрил данъчни задължения, които също са в особено големи размери в периода от финансовата 2010 г. до 2014 г. Асен Тонев е възстановил част от присвоените пари на длъжници и кредитори, като саморъчно е написал като основание за връщането им, че средствата са били неправомерно усвоени от него. От това наказателно производство Окръжната прокуратура в Шумен е отделила над 2000 изпълнителни дела на производство при подсъдимия частен съдия изпълнител, които ще бъдат проверявани.

По делото, което е 91 тома, ще бъдат разпитани 61 лица като свидетели и 5 вещи лица. Предстои насрочване на процеса срещу Асен Тонев в Шуменския окръжен съд.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 17:13
4
0
Върха на свинщината е,че длъжници, които са платили дълга си са карани да плащат втори път, към новия ЧСИ, който е поел делата.
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/10/18/ot-590-do-5000-leva-kak-chsi-tata-mogat-da-naduiat-sumite.356545
1
й тук Закона няма думата!?
|
нерегистриран
23 февруари 2018, 16:59
1
-3
По изпълнително дело №58/10г. НАП Враца ,без ВСС да има качеството си на взискател , нито процесуална лигитимация като такъв, ПИ му е превел 2010г. сумата от 2800лв., пропорционална ДТ по чл.10 ал.2 от ЗОДВПГ , въпреки,че ВСС не е представил изпълнителен лист за вземането си, нито има молба за присъединяване,поради вземането му не е съдебно признато. Изпълнителните листи са в полза на окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана,а не в полза на ВСС,с което ПИ е заменил волята на съда издал ИЛиста.
Още повече от м. май 2008 г.по ЗОДОВ /д.в. бр.43/08г./е намален размерът на държавната такса, в проста , й е променен закона, включително и неговото наименование от ЗОДВПГ в ЗОДОВ ., Осъществена е държавна принуда ПО ВЕЧЕ НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН й стар ЗАКОН,не отчитайки внесената промяна в редакцията на чл 9а от ЗОДОВ,за събиране през 2010г. на проста ДТ,а не пропорционална.. Поради наложената възбрана на имота принудително изплатих сумата по сметка на НАП Враца ,преведена от ПИ , на ВСС,при липса на краен резултат на дело по АПК , и без вземането да е потвърдено съдебно ,като законосъобразно. , Описания и възбранения гараж е съсобственост й на съпругата ми ,не длъжник по ИД№58/10г.НАП Враца, й без повод ПИ е прострял своето действие/описа и възбраната/ върху целият Гараж
Възбраната на гаража , е станала и БЕЗ ЗНАНИЕ от страната на третият съсобственик на имота,върху чиято земя е построен в лицето на Община – Враца и ДЪРЖАВАТА. . Видно от горното ЗАКОНА няма думата.А, НАП и ВСС и до сега си правят оглушки да ми възстановят сумата недължимо платена им ,чрез държавна принуда!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно