Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела проведе годишно събрание на членовете си
Сред акцентите на дискусията е било създаването и поддържането на достъпна за магистратите база данни в електронен вариант с постановените от съдилищата в Република България съдебни актове по граждански и търговски дела, в които е приложено правото на ЕС
Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела проведе годишно събрание на членовете си

Националната съдебна мрежа по граждански и търговски дела (НСМГТД) проведе годишно събрание на членовете си, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Във форумаса  участвали членовете на НСМГТД Валентина Бошнякова-Събинска, съдия в Окръжен съд - Смолян и национално лице за контакт – търговски дела; Богдана Желявска, съдия в Софийски градски съд и национално лице за контакт – граждански дела; Рената Мишонова-Хальова, съдия в Окръжен съд - Враца; Ивелина Солакова, съдия в Окръжен съд - Велико Търново; Галя Маринова, съдия в Апелативен съд - Велико Търново; Наталия Неделчева, съдия в Окръжен съд - Варна и Дарина Костова, съдия в Окръжен съд - Бургас. Сред гостите на събранието бяха Биляна Белякова и Екатерина Тодорова - експерти в Министерство на правосъдието, Незабравка Стоева - представител на Националния институт на правосъдието, Бистра Николова - съдия в Апелативен съд – София, Вера Иванова - съдия в Апелативен съд – Пловдив и Румяна Казларова, съдия в Апелативен съд – Бургас.

По време на Годишното събрание на НСМГТД е било взето решение за представяне на годишните отчети за дейността на мрежата и за определяне на представители, които да участват в предстоящите срещи на Европейската съдебна мрежа (ЕМС). Обсъдени са били организационни въпроси във връзка с предстоящата среща на ЕМС през юни 2018 г. в България за актуализиране и поддържане на темите на портала на ЕММС и отправяне на предложение до ВСС за обявяване на конкурси за нови членове на Мрежата.

Настоящите членовете на НСМГТД са одобрени с решение на Висшия съдебен съвет по протокол №44/30.06.2015 г.

Дискутирани са били възможностите за популяризиране на Мрежата чрез провеждане на събития и участие в национални и международни форуми, както и възможността за публикуване на информация на интернет сайта на ВСС за дейността, организацията, функционирането и членовете на НСМГТД, решения и доклади от национални и международни срещи.

Сред акцентите е било и създаването, и поддържането на достъпна за магистратите база данни в електронен вариант с постановените от съдилищата в Република България съдебни актове по граждански и търговски дела, в които е приложено правото на ЕС. В тази връзка е било предложено изграждане на интернет базирана вътрешна мрежа, чрез която да се поставят въпроси и да се обсъждат важни практически и теоретични теми, както и предоставяне на ЕСМ на съдебни актове, постановени от българските съдилища, в които е приложено правото на ЕС, за публикуването им в сайта на ЕСМ. Бил е поставен и въпросът за организиране и провеждане на съвместни обучения с НИП, с цел повишаване на европейската правна култура на българските съдии и ефективно прилагане на правото на ЕС, включително съдействие на института при участие в проекти за обучения съфинансирани от Европейската съдебна мрежа.

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
26 февруари 2018, 01:31
1
0
Гнилите ни ябълки, бягат като дявол от тамян стане ли въпрос за европейско правосъдие,-) Искат си тяхното, от него да изкарат някой грешен лев или пък по- нагорце да кацнат в службата ,-)
4
Народа
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 21:08
0
-1
Вярна ли е тази информация? http://bultimes.bg/firma-osudi-nap-za-rekordnite-3-4-mln-leva/
3
XL
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 14:08
2
0
Желявска не е никак дори виновна. Ама КОЙ и с какъв акъл я е избрал? Въпросът е риторичен, разбира се.
2
Истинска контактна точка
|
нерегистриран
25 февруари 2018, 14:05
1
0
е нашата Богдана! Ако ще трябва да се ходи на семинарче в чужбина - веднага ще се контактне Богданка. А някой някога контактвал ли се е с нея - по повод НСМГТД, не за друго.
1
Сара
|
нерегистриран
24 февруари 2018, 01:32
10
0
Желявска- национално лице за контакт! Ето това е метафизичен израз на нашата действителност!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно