Защо народът видя себе си в Лекаря отмъстител и как гузно мълчим за уличния натиск върху правосъдието*
Не замеряйте прокурорите по пътя към тяхната голгота, защото утре всеки, дори президент или премиер, може да се окаже в ситуация, в която се моли независим магистрат да решава съдбата му
Защо народът видя себе си в Лекаря отмъстител и как гузно мълчим за уличния натиск върху правосъдието*

Росен Димов, бивш апелативен прокурор на Пловдив, снимка: архив

Неизбежната отбрана постави изведнъж крайно неизбежни въпроси извън конкретния казус "Държавата против д-р Иван Димитров". Да, народът протестира, защото се отъждестви с Лекаря. Той се видя в лицето на този средностатистически гражданин, семеен, упражняващ прекрасна професия, пострадал от предишни престъпления. За българина Лекарят за една
 нощ се превърна
 в отмъстителя, 
убил многократно осъждан крадец, дошъл да тършува за пореден път в дома му. Всички други детайли останаха на заден план.

Просто хората искат защита и правосъдие, дори и най-първобитно.

Повече от ясно е, че държавата от 30 години изцяло абдикира и не е в състояние да защити своите граждани от т.нар. битова престъпност - кражби, грабежи, хулиганства. Превърнахме (който може) домовете си в крепости - решетки, охранители, техника, и дадохме хляб на стотици охранителни фирми. Въпреки това кражбите се увеличават.

Какво да кажем за хората, които нямат финансовите възможности сами да се пазят. А те са хиляди по селата и градовете, изправени срещу мощни банди, сформирани на етнически признак или с гръмки имена като Нинджите например. Страхът е повсеместен - да не влязат и 
ограбят имота ти,
 да изчезне колата или да я разбият, да нападнат теб и децата по светло.

И когато държавата я няма вече 30 години, а всяко правителство чертае планове как ще се справи с битовата престъпност, идва желанието сам да отмъстиш. Защото липсват превантивни мерки, официалната разкриваемост - 25%, а според мен е чувствително по-малко, а да се връща откраднатото никой не е чул. Така се оказваме на крачка от саморазправата, от Дивия запад и опасността, че рано или късно ще избухнат сериозни неовладяеми етнически сблъсъци.

След въпроса правилно ли протестират хората в защита на лекаря, следва въпросът за закона.

Едно от решенията е законодателят да разбере, че при тази реална действителност трябва да създаде и реални механизми, които да дават право на самозащита и точно да определят в по-широк кръг границите ѝ.

Сегашните закони, каквото и да говорят някои експерти, основно адвокати, са доста остарели, доста общи и витиевато написани. Те дават само частични отговори на реалността. Те са доразвити със съдебни тълкувания, които по принцип не е редно да дописват закона. Повече от ясно е, че се нуждаем от нов прочит, точен, ясен и всеобхватен. Добрият закон е този, който не се нуждае от съдебно допълване, а сам по себе си не оставя място за умуване и казуистика, на която юристите сме майстори.

Опитът от 1997 г., направен по инициатива на вътрешния министър Богомил Бонев, беше добър, макар и законодателно като техника сбъркан, но случилото се с него - достатъчно поучителен. Министър Бонев поиска тогава да се конкретизира кога няма превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Помните ли времето на 1997 г.? Когато мутрите управляваха улиците, а държавата беше изключително слаба, най-слаба през тези 30 години демокрация, и хората започнаха сами да се отбраняват. Парламентът тогава създаде закон и след това Конституционният съд го отмени. Вярно е, че законите вървят след реалния живот, но това по принцип е израз на законодателна импотентност и недалновидност.

Народният представител, гласувал закона, и тези, които го прилагат, трябва да са наясно, че в реалността човекът, който се самоотбранява, е подложен на неимоверен стрес и не мисли в този момент за адекватност на защитата, за тънкия момент кога нападението е приключило и за всички юридически тънкости, предмет на нескончаеми съдебни спорове.

Когато няма защита от държавата, човекът просто брани себе си, имота си, близките и в главата му е само да е уверен, че противоправното нападение е приключило безвъзвратно. Как това ще се формулира точно в закона, е работа на цялата армия политици, законотворци, експерти, хранещи се от неговите данъци.

Третият въпрос, за който сега гузно се мълчи, е за обществения натиск по какъвто и да е повод срещу правосъдието.

Правосъдието трябва да е независимо и това е в интерес на всеки демократично настроен гражданин. Правосъдие и разследване под натиск - политически, административен, чрез митинги и викове, не е правосъдие. Вярно е, за съжаление, че този начин на граждански протест все повече се налага като резултатен в последните години, но нека оставим това за другите две власти.

Задачата на магистрата е да открие ако не абсолютната, то поне обективната истина. А тя в повечето случаи не е красива и не е това, което се формира в главите ни според собствените ни желания, предположения или недоволство срещу политическата система. Магистратът работи само на база доказателства и от там - подкрепени с тях истини. Може да допуснем протести само като общо недоволство от цялото състояние на съдебната система и тези протести са добър коректив, когато са заради това.

В Пловдив обаче се казаха тежки думи за недоверие към прокурорите. И това не беше справедливо. Тези хора, които запазиха мълчание, три дни работеха неуморно. И то по време на националния празник 3 март, когато три дни цялата държава почиваше.

Критикуват ги за мълчанието, но те не се занимават с пиар, а могат да говорят само на основата на доказателствата, които са събрали, и в никакъв случай общи приказки. Имаше намерен на улицата труп, с огнестрелни рани и евентуален извършител и всичко първоначално сочеше за убийство. Те нямаха друг изход и законът им вменяваше тяхното поведение.

Да, можеха да кажат "Работим, правим нещо", но с оглед доказателствата, които трябваше да се осигурят, това едва ли е правилният път, а и какво от това - всъщност да работят е тяхно задължение.

Наблюдаващият прокурор има около 30 г. стаж и е водил не едно тежко дело, включително и забравеното дело за Коматевските убийци. Когато е под натиск, и той като всички, не е застрахован, че ще вземе правилното решение, а не това, което се иска на хората.

Каква е истината и колко е правилно обвинението, един ден, ще вземе решение съдът. Боли обаче, когато хора от правната общност с опит, без да имат реални факти и доказателства, се упражняват на гърба на прокурорите. Защото не могат или не искат да замълчат, не могат или не искат да обяснят на медиите - нека изчакаме да мине законовият срок, нека имаме база обективни данни, а не предположения и публикации, и тогава ще говорим. Впрочем в интерес на истината имаше и такива гласове, но те потънаха в общата еуфория. На хората, които протестираха, не може да се сърдим заради тяхното общо разочарование и недоверие от живота и държавата. Силата на магистрата, неговата голгота е именно да вземе законовото, макар и не обществено популярно решение и колкото да не им вярваме, дайте им шанс да извървят правилно този път, без да ги замервате по него.

Защото нито един българин - лекар, учител, депутат, министър не е застрахован, че няма да попадне под ударите на закона и да се моли магистратът по неговия случай да отсъди правилно.

*Коментарът препечатваме от в-к "24 часа"

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
|
нерегистриран
12 март 2018, 09:56
3
-1
До коментар [#4] от "нерегистриран":
Когато тълпата започне да правораздава, правото си отива и остава несправедливостта.


В Македония решили да правят министерство на мореплаването. Питат ги:
- Ама защо ви е Министрество на мореплаването, след като нямате море.
- А тогава в България как има Министерство направосъдието!?!

В България право няма. Има закон "Наглите", ама това не е право, а чиста проба мафия.
15
|
нерегистриран
12 март 2018, 09:52
2
-3
"За българина Лекарят за една
 нощ се превърна
 в отмъстителя, 
убил многократно осъждан крадец, дошъл да тършува за пореден път в дома му."
Че лъжа ли е? Крадецът не е многократно осъждан или не е бил в дома му без покана?
Ябълките ни са много гнили, да не говорим за лозата на която висят!
Кога един човек може да се защити при неизбежна отбрана - когато му прережат гърлото? Домът е създаден с цел защита. Когато някой прониква в него, това вече е нападение. Как една баба може да се защити от двама закоравели бандити когато са разбили вратата й и са влезли в дома й - да ги предизвика на юмручен бой и така да се спаси от обиране, изнасилване и убийство?
В тази държава закона "Наглите" все още не е отменен, а вносителката му Екатерина Захариева все още е министърка! На каква държава може да разчита човек в България!
14
капитан-лейтенат
|
нерегистриран
09 март 2018, 13:40
5
0
Ама моля ви се бе хора. Дайте да намалим малко хейта и отрицателните емоции, във Филибето наистина си е густо майна. Вервайте ми! Ей тука си кеся и си чета вашите писания и се забавлявам мулти яко. От доста време чета материалите в Правен свят заради вашите коментари, а не толкова заради разните му там писания.
13
до 12 и 4
|
нерегистриран
09 март 2018, 11:58
8
-5
Още по-зле е когато правораздаването е в ръцете на дипломирани милиционери.
12
до 4
|
нерегистриран
09 март 2018, 11:56
9
-1
прав сте, колега. Към думите ви ще добавя и МЕДИИТЕ. И няма да се примиря и ше водя до край борба с некоректната медия, по принцип.
"Когато тълпата започне да правораздава, правото си отива и остава несправедливостта."
11
Ало, ало ... Пацо Георгиев!
|
нерегистриран
09 март 2018, 11:26
5
-2
До коментар [#10] от "Хамлет":
Има нещо сбъркано във Филибето ... Майна и не е Густо!

На местопрестъплението ги хващаме с парите ... демек в съдебната палата във Филибето с държавния им бюджет от Ментата на цар Киро!

Змията захапа опашката си!
10
Хамлет
|
нерегистриран
09 март 2018, 11:22
8
-4
До коментар [#9] от "Re:":
Има и обратните примери в Източно Румели - газиш полицай на пътя ... НЕВИННА СИ!
Има нещо сбъркано във Филибето ... Майна и не е Густо!

9
Re:
|
нерегистриран
09 март 2018, 11:18
6
-4
До коментар [#2] от " ":
Понякога уличния натиск е необходим, особено в Пловдив. Да напомним, как в Пловдив след спор между съседи по битови въпроси, като единия от съседите е бил прокурор, а другия-човек без власт, прокуратурата със съдействието на съда уредиха здрав човек да бъде вкаран в....лудница. Само натискът на хората, уличния протест извадиха здравия човек от психиатрията.


Става дума за този случай, като следва да имате предвид,че въпросният "съсед" от статията , уредил вкарването на здрав в лудница е известен пловдиски прокурор... В добавка на здравия човек му бият диазепам-хайде отговорете си-какво ще бъде поведението и на най-здравия човек на света след инжекции с диацепам, сложени без причина, и без каквато и да е диагноза, без да е бил освидетестван.
Вкараха здрав мъж в лудницата
https://www.blitz.bg/obshtestvo/vkarakha-zdrav-mzh-v-ludnitsata_news120661.html


И до момента никой от групичкатка, уредил вкарване на здрав човек в лудница не е санкциониран-напротив героите си растат в кариереата. нито пък лекарите, "лекуващи" усложливо с диазепам здрав човек, без психиатрично заболяване.
Има и обратните примери в Източно Румели - газиш полицай на пътя ... НЕВИННА СИ!
8
Пилат
|
нерегистриран
09 март 2018, 11:16
12
-3
Димов, най-добре е да си траеш! По пътя за ... Голготата ... понеже за обвинителната функция и правоприлагането в Източна Румелия през последните 30 години отговаряше #КОЙ?
7
Гошо пращиката
|
нерегистриран
09 март 2018, 11:10
2
-4
към пост 1 и 2. евала ,същото би следвало да се отнася й за прокуратурата и "съда" Враца.все още има хора с будна гражданска съвест.Да сте живи и здрави!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно