Окончателно
Делото срещу Румяна Ченалова се връща в прокуратурата
Апелативният специализиран наказателен съд потвърди мнението на долната истанция за съществени процесуални нарушения
Делото срещу Румяна Ченалова се връща в прокуратурата

Апелативните съдии Даниела Росенова, Румяна Илиева и Красимира Райчева днес окончателно потвърдиха решението на Специализирания наказателен съд, с което делото срещу бившия градски съдия Румяна Ченалова се връща на прокуратурата.

Апелативният специализиран наказателен съд напълно е потвърдил мотивите за съществени нарушения в обвинителния акт за връщане на делото, постановени от първата инстанция.

Делото е в спецсъда по силата на последните промени в НПК, които направиха и магистратите контингент на тази съдебна структура. Преди влизането им в сила обаче, докато тези дела се гледаха в Софийския градски съд, съдбата на обвинителния акт беше същата - върнат заради съществени процесуални нарушения.

Румяна Ченалова е обвинена за деяния, свързани с дело от 2013 г. по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД, с ответник Националната електрическа компания (НЕК). Става дума за престъпление по служба с 14 отделни деяния, с които, според прокуратурата, са нарушени Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс, с цел да се набави облага за ОЕТ. Обвинението твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лв. Така за НЕК са настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ е дошла от неплатените държавни такси.

Документното престъпление пък е свързано със същото дело и поправка в протокол по него. Според обвинението Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание. Бившата съдийка е поправила и допълнила протокол от съдебно заседание от 22 април 2014 г.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
Емил Петров ( Пепиевровия брат)
|
нерегистриран
15 март 2018, 20:15
7
-1
"Ще измислим нещо "....
Да живей ЦУМ-ПРБ
9
прокурор
|
нерегистриран
15 март 2018, 10:10
4
-1
....съдиите само до някъде могат да се винят,че връщат дела!Причината за тези връщания е друга и тя се разбира освен от тези които целеугодно са я създали,но и от голямата част от магистратите,включително и от тези съдии,които връщат дела.Има ли нужда тук да се обяснява какво трябва да съдържа един обвинителен акт изготвен по българския НПК и за разлика от обвинителните актове по процесуални закони на всички останали европейски държави,в това число и САЩ?!Шъ съ оправим,но когато всички пишещи тук,са вероятно вече покойници!
8
|
нерегистриран
15 март 2018, 09:24
5
-1
"че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ"

Че тази жена си е направо за повишение, за ръководител!

Веднага се сещам, за един шеф на Мегаоргана, който се оказа, че не е разбрал с кого си говори Вальо Танов за някой си "Мишо Бирата". Даже кагато събеседника публично си призна, човекът пак се оказа, че нито е видял, нито е чул, нито знае за такова нещо.

Да вземат да й направят един Мегасъд, който да гледа делата на Мегаоргана!
7
Христо Иванов Чобанов
|
нерегистриран
15 март 2018, 07:59
15
-4
Здравейте г-н Цацаров! Искахте ли ми подкуп от 10000 лева, чрез моя адвокат и то в кантората на вашата съпруга?
6
|
нерегистриран
15 март 2018, 07:09
4
-2
Айде пак са трили коментари
5
***
|
нерегистриран
14 март 2018, 21:33
6
-5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2
Руменето,
|
нерегистриран
14 март 2018, 20:13
8
-6
че не е права, не е. Ама тия от прокуратурата ги вършат едни, че не дават възможност на съда да я опраска подобаващо....
1
Izy
|
нерегистриран
14 март 2018, 19:50
8
-3
Хаха Румито пак е права. #Кой и #Каво искат от нея #Никой не знае!!!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно