Кметовете искат правомощия на пътни полицаи

Кметовете искат правомощия на пътни полицаи. Предложенията за законодателни промени са подготвени от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Председателят на НСОРБ и кмет на Стара Загора Даниел Панов обясни, че предложенията за промени са в две посоки - опазване на обществения ред и управление на общинските язовири. 

В Закона за местното самоуправление и местната администрация се предлага да бъдат дадени правомощия на органите на местната власт да могат да изискват лични документи, да съставят актове и временно да задържат нарушители, заяви кметът на Самоков Владимир Георгиев. 

Друго предложение е за промяна в Закона за движение по пътищата, която да даде право на общините да глобяват шофьори за превишена скорост, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той уточни, че глобите могат да се събират чрез данъка за автомобила, който трябва да е платен преди годишния технически преглед. 

Предложенията са дублиране на дейността на МВР, заяви Красимир Янков от БСП. С предложенията казвате, че не сте доволни от дейността на МВР и искате оставката на министъра, коментира той. 

Живко Тодоров отговори, че кметовете искат увеличаване на правомощията, за да подобрят работата на общините. Категорично не става дума за изземване правомощия на полицията, подчерта и зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той изрази принципната подкрепа на министерството за предложенията. 

По думите му в ход е изработване на ново законодателство за пътна безопасност, където е заложена възможността, когато общините вече имат изградена инфраструктура за безопасност, те да получават финансиране чрез глобите. Предвижда се и единен национален център за обработване на пътните нарушения. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно