Служители на Външно бранят Митов и Ангеличин в съда

Бивши и настоящи служители на Министерството на външните работи (МВнР) защитиха с показанията си ексминистър Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин в спецсъда.

Те са подсъдими, тъй като според прокуратурата през 2016 г. ощетили Външно с 494 458 лв. Загубите дошли след 2 сключени споразумения към договор за самолетни билети на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). По силата на споразумението към фирмата, която се занимавала с резервации и самолетни билети при командировки на служителите от МЗХГ, се "прикачило" и Външно.

До споразуменията се стигнало, след като 3 обществени поръчки за самолетни билети на Външно се обжалвали. През това време, на 31 декември 2015 г., изтичал договорът на министерството с досегашната фирма, която ползвали на ул. "Александър Жендов" 2, стана ясно в съдебната зала.

Ладинка Михайлова, която работила като директор на финансовата дирекция във Външно, обяви, че Законът за обществените поръчки (ЗОП) не е нарушен. Тя каза, че той позволявал, когато текат обжалвания по процедури по ЗОП, да може да се сключи споразумение с друга държавна структура.

"Ако нямаше споразумения, министерството щеше да спре да функционира", изтъкна пред съда служителката на Външно Стела Терзийска и допълни, че е имало становища от Агенцията по обществените поръчки "за" подобни споразумения.

В подобен дух звучаха и другите свидетелски разкази. "С Ангеличин обсъдихме варианта за споразумението. Той след това, замествайки Митов на Министерски съвет, го представи на министрите", каза Анатоли Величков, бивш директор в министерството. Той обясни, че парите от услугата Външно превеждало на министерството на земеделието, а не на фирмата.

Въпреки спокойния тон на свидетелите искри прехвърчаха между прокурор Боряна Бецова и адвокатите на Митов и Ангеличин Ина Лулчева и Христо Ботев. Честите възражения на защитниците на подсъдимите срещу исканията на прокурорката, принудиха Бецова да каже: "Така не може да се води процес!" Съдията по делото обаче надделя и прикани и адвокати, и прокурор да си разменят реплики през него.

Делото продължава през май.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно