Марк Зукърбърг за разкритията около Cambridge Analytica:
Направихме грешки и трябва да действаме по-добре
Личните данни на приложенията ще бъдат ограничени до "име, снимка и имейл адрес", обеща основателят на социалната мрежа Фейсбук
 Направихме грешки и трябва да действаме по-добре

Основателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг, снимка: БГНЕС

Основателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг наруши мълчанието си във връзка със скандала с използването на личните данни на над 50 млн. потребители от компанията Cambridge Analytica, като пое отговорността: "Направихме грешки и трябва да действаме по-добре". 

Зукърбърг пое отговорността за това, което се случва с "Фейсбук" и обеща на потребителите на мрежата да направи така, че те да могат по-добре да контролират как се използват личните им данни. "Има още неща за правене, ние трябва да действаме по-бързо и да ги свършим", писа той до повече двата млрд. потребители на социалната мрежа. Думите му бяха адресирани и до акционерите, които от няколко дни търпят тежки загуби. 

"Носим отговорността да пазим вашите лични данни и ако не можем да го направим, не заслужаваме да ви служим", написа още Зукърбърг. Той добави, че компанията детайлно ще прегледа приложенията във "Фейсбук". "Онези, които са съмнителни или чиито разработчици отказват да се подложат на разследванията на компанията, ще бъдат забранени", каза Зукърбърг. Личните данни на другите приложения ще бъдат ограничени до "име, снимка и имейл адрес", обеща той. 

"Фейсбук" се оказа в центъра на скандал и срещу него вече има разследвания и жалби от двете страни на Атлантическия океан, след като миналия уикенд се разкри, че компанията Cambridge Analytica е използвала личните данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа за политически цели чрез приложение за психологически тестове, разработено през 2013 г. от психолога Александър Коган. 

Марк Зукърбърг потвърди, че Коган през 2015 г. е уверил "Фейсбук", че е изтрил данните, но впоследствие това се е оказало невярно. "Това бе удар по доверието между Коган, Cambridge Analytica и "Фейсбук", но това бе и удар по доверието между "Фейсбук" и тези, които споделят своите данни с нас. Ние трябва да поправим това", каза Зукърбърг. Той потвърди, че приложението е било изтеглено от около 300 000 души, които са споделили своите лични данни и тези на свои приятели. 

"Като се има предвид начина, по който функционира нашата платформа, това означава, че Коган е имал достъп до десетки милиони данни на "приятели", призна той, но допълни, че през 2014 г. "Фейсбук" е променил платформата си, така че да ограничи огромен брой данни, до които може да се стигне с различни приложения във "Фейсбук". Оттогава подобни приложения "не могат да искат данни на "приятели", освен ако въпросните не са си изтеглили сами приложението", увери Зукърбърг. 

Той потвърди също, че компанията е научила през 2015 г. от британски журналист, че Коган е предоставил данните на компанията Cambridge Analytica, която е специализирана в анализ на данни и е работила за предизборната кампания на Доналд Тръмп. CA отрече да е използвала този тип данни за подобна дейност, но записи със скрита камера показват обратното. 

Британската компания за анализи Cambridge Analytica се е намесвала в хода на изборите в различни части на света, прибягвайки до подкупи и разпространение на клеветническа информация в Интернет. Това заяви британският тв канал Channel 4 в свой филм – журналистическо разследване, припомня БГНЕС

Журналист на тв канала се срещнал със сътрудници на Cambridge Analytica под прикритие като клиент, който иска да повлияе на изборите в Шри Ланка. Той снимал тайно срещите в лондонски хотели от януари 2017 до януари 2018 г. По време на срещите ръководителят на компанията Александър Никс разказвал, че фирмата му се е намесвала в повече от 200 избори в различни страни по света, сред които Нигерия, Кения, Чехия и Аржентина. "Предлагахме на кандидата голяма сума за финансиране на неговата предизборна кампания в замяна на земя например. Записвахме това на видео, след това замъглявахме лицето на нашия човек и пускахме записа в интернет", разказва Никс. Той добавил, че в някои случаи компанията му е пращала в домовете на кандидатите проститутки. На срещите, наред със самия Никс, са участвали експертът по данни Алекс Тайлър и изпълнителният директор Марк Търнбул. Последният разказал, че служители на компанията са пускали компрометиращи данни за кандидатите в отделни сайтове и социални мрежи. Компанията е действала, по желание на клиента, не от свое име, а действайки например като "студенти, които правят курсови работи в университета или туристи". 

В отговор на публикацията на тв канала Channel 4, представител на Cambridge Analytica заяви, че думите им по време на срещите са били изтълкувани неправилно. Според него двама от служителите на компанията са се пошегували, опитвайки се да провокират "потенциалния клиент" да разкрие дали в намеренията му няма нещо незаконно. Те отишли на срещата със сериозни опасения и след това никога не са се срещали с него. 

Самият Александър Никс заяви, че съжалява за участието си в тези срещи и че компанията му никога не е предлагала подкупи, не е плащала проститутки на никого и не е разпространявала невярна информация. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно